Denna blogg handlar om mitt fotande (främst gatufoto) men också om funderingar kring foto i allmänhet. Jag skriver dessutom om fotoevents som jag lyckas ta mig till.

Gatufoto, protester och demonstrationer

Till skillnad från en del andra gatufotografer så söker jag mig i stort sett aldrig till folksamlingar som demonstrationer och protester för att fotografera. Jag föredrar att fånga mina subjekt på gatan under mer vardagliga former. Men, ibland så protesteras det där man befinner sig och då är det lätt hänt att man försöker sig på att fotografera de som vädrar sina åsikter. Generellt sett så har man i demonstrationstågen ingen ovilja att bli fotograferad vilket gör livet lite lättare för (gatu)fotografen. Då torde det kanske bli enklare att ta bra bilder kan man tänka men så enkelt är det inte. Man måste ta hänsyn till skyltar, ansikten, flaggor och andra föremål i komponerandet av ens bilder. Precis som vanligt på gatan alltså. 

Här följer några bilder av protester och demonstrationståg som hamnat på mina minneskort de senaste åren.

Tester hos fru Ester

Denne herre stod utanför Rysslands ambassad och demonstrerade mot kriget.

Kriget fortgår i Syrien men har nog hamnat i skymundan på grund av konflikten i Ukraina. Något som dessa demonstranter vill ändra på.


Dessa personer vurmade för djurens rätt...

... precis som denna herre gjorde...

... tillsammans med dessa meddemonstranter.

Här vill man bekämpa rasism och fascism – tydligen med alla nödvändiga medel... Tror att de inte bara förordar verbal debatt och argumentation... vilket jag beklagar.

Ytterligare personer ur samma demonstrationståg.

En kändis (ökändis?) – Piers Corbyn, bror till förre Labour-ledaren Jeremy Corbyn. Piers manade sina åhörare att bränna ned parlamentledamöters kontor i vintras – jag är förvånad att han fortfarande har rätt att röra sig i det publika.


Här fick jag en klassisk knuten hand på köpet och det var inte för mig han knöt den. Ingen posering alltså – för då är det ju inget gatufoto! ;-)

Den här snubben som protesterade mot Brexit tyckte inte att omröstningen 2016 som hade ett av de högsta valdeltagandena någonsin var tillräckligt med demokrati. Somliga blir aldrig nöjda...

Så här glad blir man när man har utövat sin demokratiska rättighet att göra sin röst hörd.

Men vissa orkar inte lyssna till slut...

Detta är mitt andra blogginlägg och jag tar gärna emot kommentarer och åsikter. Är det månne för många bilder? Är det nåt annat jag skall tänka på som bloggnybörjare?

Ha det gott!

/Fredrik

PS. Om man är nybörjare på gatufoto kan jag nog tänka mig att demonstrationståg och andra publika händelser såsom prideparader och maratonlopp kan vara bra övningstillfällen. Och då skulle jag rekommendera att man inte bara fotar paraderna och tågen utan vänder kameran också mot publiken. Man kommer nog undan med mycket mer med sin kamera än vid vanligt gatufotande vid sådana tillfällen.

Inlagt 2022-04-12 18:40 | Läst 1331 ggr. | Permalink
Riktigt bra inlägg här också Fredrik :) och en hel del sköna och bra bilder. Precis som du skriver om är i alla fall mitt tycke bilder där man fokuserar på kanske en del av demonstrationer eller vissa demonstranter en "bättre" vinkel för att göra det mer spännande. men tycker samtidigt att tex det svartvita med mannen i hatt längts fram du tagit här är en skön bild också. Blir lite dramatik i bilden då man ser resten av tåget breda ut sig där bakom.
Kul bild också med kvinnan som bär skyltarna, en detalj där inte själva demonstrationen är i fokus. me like :=)
Bra tips också som du nämner för "fegisar" som jag som kan behöva öva på att komma nära, då är det betydligt lättare so du säger om det är en demonstration av de här slagen, man kommer absolut undan och känner sig bekvämare att plåta då tycker jag.

jag gillar formen du använder nu, där du lägger ut fler bilder och har ett tema eller sammanhang. Och att du so är så pass erfaren ger lite tips och berättar lite vad du föredrar men vad man också kan tänka på. Även lite anekdoter om du har några roliga kan vara spännande, runt vissa bilder eller händelser tex, kan ju tänka mig att "the big smoke" bjuder på dessa lite oftare än här hemma i svedala överlag kanske ;)

Keep it coming!
/Martin.
Svar från Frekeman 2022-04-12 22:33
Tack för din utförliga kommentar, Martin. Det var bra feedback – precis den typ jag eftersökte. Då kör jag vidare med den här formen och vi får se om jag har några anekdoter på lager till framtida blogginlägg
Lika bra bilder här som i förra bloggen! Jag tycker inte det är för mycket bilder, eftersom det är olika människor på bilderna så blir det aldrig tråkigt, det tråkiga i bloggar är om det bara är en bild.. som kanske inte ens hänger ihop med en ev.text! Men det är klart, kör man med en sån bloggstrategi så hade dessa bilder räckt till 12 st. bloggar.. samma dag.. 🙂
Hälsn!
Svar från Frekeman 2022-04-12 22:35
Kul att även detta inlägg gillades av dig, Jan. Nyttig feedback också – tack! Ämnar inte att blogga 12 gånger om dagen! :-D När jag bloggar så blir nog för det mesta en liten text kring ett flertal bilder.
Jag försökte mig på en bild i gatufotogruppen för fem år sen föreställande en demonstration i Stockholm mot utbyggnaden av Kaitum 1969. ”Lite kul att åka tillbaka i tiden men som gatufoto funkar det inte för mig” kommenterade du då. Jag ser ingen principiell skillnad mellan min och dina demonstrationsbilder. Har du ändrat uppfattning de senaste fem åren eller anser du dig vara lite finare fotograf än jag? Sedan jag publicerade min bild för fem år sen har jag inte belastat gatufoto-poolen med någon mer bild.
/Tommy L
rikitikitavi 2022-04-12 23:06
Nu vet jag inte er historia med kommenterande bakåt , men spontant och lite objektivt skriver Fredrik i texten att han inte brukar fotografera demonstrationer utan ger exempel på hur han gör om de råkar finnas där han går förbi.
Men tycker det är ganska tydligt i texten att hans ståndpunkt nog verkar vara ungefär samma även om han här ger exempel på och också ger tips till oerfarna eller "fegisar" som jag själv hur det är lättare att träna just på demonstrationer då man inte behöver vara lika försiktig som annars.
Tråkigt om det fick den effekt du nämner. Nu har jag också fått en del kritik från Fredrik, och även om man kanske skulle kunna tolka den ibland som lite "tuff" kritik, så är den ofta bara ärlig och rak, och nästa gång kan det bli tvärtom och då vet man att den är lika ärlig då.

Så det var synd att du inte fortsatte och la in bilder och antingen bara tog till dig av det han skrev eller avfärdade det och tänkte att ok vi har olika åsikter, men så kan det vara ibland.
Och nästa gång kanske du hade blivit positivt överraskad och fått en ärlig kommentar på något som han tyckte var bra :)

Det är iaf min uppfattning efter att ha tagit emot både konstruktiv negativ kritik och konstruktiv positiv kritik över min tid i polen hehe.
/Martin.
Svar från Frekeman 2022-04-12 23:12
Tack för din kommentar, Tommy. Kollade upp bilden. Håller nog med mitt fem år gamla jag trots att det är möjligt att jag har förändrat mig något i min syn på gatufoto. Din demonstrationsbild är dock definitivt ett gatufoto (per definition – tagen i det offentliga, inget poserat eller uppställt) men det jag menade är att det är mer dokumentärt och saknar det där speciella som jag gärna ser i ett bra gatufoto. Och precis så är det med flera av mina bilder här i blogginlägget också. De visar "bara" demonstrationer och är inte så bra som gatufoton beträffat. Mitt inlägg var mer som en liten berättelse om när man som gatufotograf får tillfälle att fota protester och demonstrationer. Några av mina bilder i inlägget där jag är närmre subjekten har dock kvaliteter som gör att de får lite mer gatufotokaraktär. Tycker jag.

Hoppas att du förstår hur jag menar och tänker. Synd att du inte publicerat några fler bilder i gf--poolen. Märk väl att din bild ej plockades bort (det är ju ett gatufoto!) och jag tyckte om bilden överlag. Vore trevligt om du lade in några foton i poolen igen. Man löper alltid en risk dock att folk inte tycker om ens bilder – en risk man får ta.

Mvh
Fredrik
Svar från Frekeman 2022-04-12 23:36
Tommy, glädjande nog så stämmer det inte att din demonstrationsbild var den sista du lade in i gf-poolen. Kan konstatera att du "belastade" poolen med följande trevliga bild i november 2021: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/376345/3838452.htm. Jag minns den och tyckte också om den. Vi hade dessutom ett intressant utbyte kring den.

Kollade igenom några av dina övriga gatufoton som jag också gillar. Lägg in dem vetja!