Till och Från

Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Påskhälsning från Prag - På operan

Gårdagen var riktigt hektisk. Landade kring middagstid. Incheckning på hotellet och sen några timmars strosande på stan. Sedan hem igen för att duscha och vila någon timme. Klockan sex var det så dags att bänka sig på Nationella Teatern för ett uppförande av Wagners Parsifal. 

Operan börjar tidigt därför att den är 5 timmar lång. Det här är en nackdel med Wagners operor. Wagner hade en förkärlek för att låta sina hjältar fara ut i långa monologer där de redogör för sin invecklade härstamning eller något annat intressant ämne. Kill your darlings var för Wagner ett okänt begrepp. Operan skulle med fördel kunna kortas ned till tre timmar. 

Trots det så måste jag säga att det här var en av de bättre operorna jag har sett. Tror inte att jag har fått en sådan kick från opera sedan jag såg Nina Stemme sjunga Isoldes kärleksdöd på Operan för några år sedan. Parsifal var den sista opera som Wagner skrev.  Precis som i Mästersångarna eller Gudaskymning får man känslan av en kompositör på höjden av sitt mästerskap. Man får känslan att Wagner kan göra vad han vill, han behärskar sina ledmotiv till fulländning men är inte bunden av dem. Lite som Messi. 

Sedan var det en helt suverän iscensättning. En modern iscensättning när den är som bäst: minimalistisk dekor parad med avancerad ljussättning och med moderna höj- och sänkbord. Detta är något helt annat än "moderna" iscensättningar där man låter regissören löpa amok och göra våld på verket genom att förlägga handlingen till modern tid. Bland det värsta i denna väg är Operans iscensättning av Ringen där Staffan Valdemar Holm och hans hustru har givits rätten att härja fritt och därmed förpassa Siegfried till ett industrilandskap med bolmande skorstenar, och där Gudaskymning utspelar sig i en biosalong. Staffan Valdemar, kom hit till Prag och se och lär!

Interiören i gamla operabyggnader är alltid en fröjd att skåda. Vilken tur att vi har sådana skatter. Det råder också ofta en avspänd och trevlig atmosfär med ett blandat klientel. Dels de som klär upp sig, sedan en del turister, sedan även entusiasterna - bland vilka det ofta förekommer en och annan bohemisk själ. 

Väl tilltaget orkesterdike. Bra arbetsförhållanden! 

Några mingelbilder från pausen. 

En kurvstudie. 

En av höjdpunkterna med opera är applåderna efter ridån. Vem får mest applåder, vilka gester kommer sångarna att köra med? Särskilt roligt är det att studera divans tackgest. Det finns i grunden två varianter. Dels finns Birgit Nilsson-varianten. Här slår man ut med bägge armarna och  tillsammans med ett värdigt leende signalerar man att man äger världen. Sedan finns Nina Stemme-varianten. Här tar man sig om hjärtat samtidigt som man med spelad förvåning uttrycker att nämen, applåderar ni lilla mig! Emma Thompson brukar vara bra på den här varianten när hon tar emot en Oscar. Så vilken skulle det bli? 

Det blev en Nina Stemme! Jag är faktiskt lite förvånad. Trodde stenhårt på en Birgit Nilsson. Under föreställningen gav Kundry intryck att vara en Birgit Nilsson-typ. 

Ett annat trevligt inslag är när divan går ut för att plocka upp dirigenten. 

Som maestro finns det dock bara ett val. Det är bägge armarna ut som gäller. 

Hela ensemblen samlad. Vilka fick mest applåder? Efter att ha sett ett antal Wagneroperor tycker jag mig kunna se ett mönster. Divan fick naturligtvis mycket applåder. Så är det alltid. Opera är lite grann som ett bisamhälle. Divan är som en drottning som fullständigt dominerar drönarna. I Wagners operor förstärks emellertid denna tendens kraftigt. Hjältetenoren har normalt ingenting att sätta emot. Trots att Parsifal är den formelle huvudstjärnan i föreställningen och som därför kommer ut sist efter ridån, fick han inte så mycket applåder. I stället brukar det vara bas-skurken som tar hem showen. Så även denna gång. Klingsor (riddaren i svart), vilket löd i voicen! Så Wagneroperor skiljer sig lite från andra operor, som Puccini, där tenoren har en chans att glänsa. Om man exempelvis heter Pavarotti och har sjungit E lucevan le stelle så kommer man att få en del applåder efteråt. Som tenor är det däremot knappast lönt att sjunga Wagner. Det är mycket krävande roller och man har inte mycket för det. 

Hur som helst, en mycket trevlig afton. Vilken inledning på semestern!

Postat 2012-04-05 20:27 | Läst 3664 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Grattis Loreen!

Loreen vann schlagerfestivalen! Helt klart en värdig vinnare. Enligt mig var hon klart bäst. Ranelid var bra i semin men här fick han inte riktigt till det.

Undertecknad har faktiskt haft förmånen att plåta Loreen. Det var i samband med ett gig då hon bad mig ta några bilder. Meddelar några här. 

Nu hoppas man på att få följa med till Baku som officiell fotograf. Det vore mumma! 

Postat 2012-03-11 13:26 | Läst 4765 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I dansens virvlar

Det var dans i Kungsan i går kväll. En skara entusiaster trotsade det kyliga vädret och gav sig ut i dansens virvlar till storbandets musik. 


De va dans bort i vägen i lördagsnatten...


Renoirkänsla? 

Efteråt gick jag hem genom stockholmsnatten medan jag funderade över Konsten..

Postat 2011-09-01 08:45 | Läst 4127 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

På konsert med Jakob Hellman

Var på konsert med Jakob Hellman i går kväll. Har inte sett Jakob på tjugo år så det var ett trevligt återseende. Han spelade på Kulturhustaket. Något mulet väder, men stämningen på topp. Tyvärr blev det inga höjdarbilder. Hade bara 85:an med mig och hamnade långt bak. Så här i efterhand borde man ha tagit med sig 70-200:an - då hade folk vikt undan för tredje statsmakten. Meddelar ändå några bilder. 


Konserten börjar.


Konserten slutar. En bra konsert. Förutom gamla slagdängor spelade Jakob några nya låtar med lite kluriga texter på eget vis. Även fina tolkningar av Taube och Adolphsson. Hoppas att Jakob någon gång spelar in en skiva med låtar från den svenska visskatten - Taube, Cornelis, Bellman. 


Efteråt gick jag hem i Stockholmsnatten medan jag funderade över Konsten. 

Postat 2011-07-22 23:18 | Läst 4892 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera