Till och Från

Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Dubbelevent: Operan och Midnattsloppet

Det är mycket just nu. På Gustav Adolfs torg uppträdde Operan i kväll under kulturfestivalen. Några timmar senare startade Midnattsloppet på Söder. Viktiga händelser att bevaka. Bloggen Till och Från är just nu lite underbemannad så det blev dubbelarbete för bloggens utsände. Här meddelas bilder: 

Knökfullt på torget. Operaälskare flockades från när och fjärran. Folkliv i en avslappnad atmosfär.  

Stället fullt av entusiaster. 

Operans programförsäljare tog tillfället i akt. 

I biljettkassan var det knökfullt efteråt. Många fick blodad tand och ville passa på att boka abonnemang inför säsongen.  

Sedan blev det att hastigt bege sig till Söder för att bevaka Midnattsloppet. När bloggens utsände kom fram var loppet redan igång. 

Den kunniga publiken hejar fram sina favoriter. 

Folkmusiker underhöll och skruvade upp stämningen. 

Loppet engagerade dock inte alla. Somliga satt kvar och fortsatte med det de höll på med. Här på Texas Longhorn. 

En härlig sensommarkväll om än något kylig. Tack och godnatt. 

Postat 2012-08-19 01:11 | Läst 7807 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

G12 greatest hits

Det har förekommit en del irregulariteter här på bloggarna angående byte från systemkamera till kompakt och tvärtom. Tänkte jag skulle dra mitt strå till stacken och meddela några bilder från en G12:a som jag ägde för inte så länge sen. Saken är den att jag inledde min digitala karriär i januari förra året då jag gick och köpte en G12:a. Efter en månad hade jag dock tröttnat och gick och köpte mig en systemkamera. Så det blev inte så mycket plåtande med kompakten. Vill ändå meddela några bilder från min korta karriär som kompaktfotograf. 

Det var en riktig vargavinter med temperaturer på under minus tio grader i två månader. Egentligen härligt fotoväder. 

Från en fotoresa till Svalbard. 

När jag kollar igenom mina bilder från den här tiden måste jag säga att de flesta var riktigt usla. Under bra förhållanden när motiven står stilla går det att ta bra bilder. Men så fort motiven rör sig eller ljusförhållandena blir lite sämre blir det svårt. Hade i minnet trott att bilderna var bättre än de faktiskt var. Så för egen del är valet lätt. 

Postat 2012-08-17 23:26 | Läst 5501 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sommarhälsning från Piteå - fabriken

Piteå är verkligen böndernas och arbetarnas stad. I byarna bor bönderna där man odlar sina fält och sköter sina djur. Längs älven ligger sågverken och fabrikerna och i anslutning till dem ligger arbetarnas gamla villastäder. Tomter och hus är väl tilltagna; arbetarna har levat gott och det är fabrikerna som har gett välståndet. 

Den främsta fabriken av dem alla ligger mitt i staden. Idag verkar det konstigt att lägga en fabrik så där, men förr i tiden tänkte man annorlunda. Fabriken hette tidigare Assi, blev sedan känd som Kappa och heter numera Smurfit. Vilket trevligt namn! Fabriken drivs idag av irländare. (Kunde de även investera i en Guinessfabrik vore lyckan total!).  

Jag gillar denna fabrik. Likt Eiffeltornet är hon ett landmärke som syns milsvida kring, från luften och till och med från rymden! Andra må ha sina monument men jag föredrar fabriken framför andra städers döda metall: 

Visst är hon vacker! Ett Centre Pompidou - men som lever och andas! Till skillnad från parisarnas döda utanpåverk är hon den äkta varan - ett närande kulturmonument, som alstrar välstånd och där ångan sjunger i plåten. 

Ett bolmande inferno! 

Fabriken gör sig utmärkt som blickfång. Vilken annan stad har egentligen en fabrik mitt i staden? Finns det någon som den? 

  

Det var allt från Piteå för den här gången. Glada sommarhälsningar önskar bloggen Till och Från. 

Postat 2012-07-28 08:56 | Läst 9541 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sommarhälsning från Piteå - på landet

Är man i Piteå bör man se till att ge sig ut på landet. Kring älv och strand ligger många fina gamla byar där man odlat sedan medeltiden och som fortfarande erbjuder en levande landsbygd. Bondgårdar samsas med villor på ett sätt som ändå känns organiskt och i symbios med staden. 

I byarna ligger de gamla gårdarna som med mäktiga portar vittnar om böndernas fria självbestånd i svunnen tid. 

Trakten är frodig. Piteå ligger i en lite egen klimatzon som är mer tempererad än vad breddgraden visar. I trädgårdarna kan man få se vinblad såväl som orkidé. Det riktiga Norrland börjar egentligen i Luleå. 

Det fina med landet är att man kan komma nära djuren och studera deras leverne. Här är en tupp som är ute och rastar sina hönor. 

Fåren är djur som typiskt lever i skockar. De är snälla, men de har dålig hyfs. 

Jag kan helt klart rekommendera landet. Ett perfekt sätt att ladda batterierna inför hösten. 

Postat 2012-07-27 14:07 | Läst 9453 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sommarhälsning från Piteå

Ett litet sommarreportage från Piteå. 

Där älven möter havet ligger denna trevliga stad.  På älven flottades timret ned till staden för skeppning. Än i dag ligger sågverken här och pappersfabrikerna bolmar som förr ut sin välståndsalstrande doft. 

Piteå har fostrat många stora söner genom åren: Bothniensis, ordförande för Uppsala möte år 1593  då Sverige slutgiltigt antog den evangelisk-lutherska läran; Solander, Linnés lärjunge som seglade runt jorden med James Cook; Boström, uppsalafilosofen vars excentriska lära vann många anhängare på artonhundratalet; Nils Edén, statsminister under första världskriget; Johan Nordström, den svenska idé- och lärdomshistoriens fader. Numera är staden mest känd för sina hockeyspelare och ståuppkomiker. 

Piteå är verkligen sommarstaden. Solen och stränderna drar till sig sommargäster från när och fjärran. I långa karavaner kommer de från Bodö och Narvik, där regn och ishav och skyhöga priser gör Piteå till rena rama rivieran. Norrmännen kommer i två varianter: dels i jättelika husbilar, dels i SUV:ar plus jättelika husvagnar. 

En viktig del av Piteås dragningskraft är onekligen pitebornas avspända förhållande till nakenhet. Vanliga konventioner och koder gäller inte riktigt på samma sätt här som annorstädes. I Piteå går man glad och naken mitt på dagen. Här kan man bara vara människa. 

Piteå är emellertid kontrasternas stad. I Piteå är frikyrkligheten stark. På sommaren fylls bygderna av tältmöten där andliga sånger varvas med eldiga tal. Här reses tältet inför den stora väckelsen. 

Skall man anmärka på något i Piteå är det väl nöjeslivet som tyvärr är något haltande. I Piteå är det Max som gäller.  Utom detta etablissement är nattlivet skralt. 

Postat 2012-07-22 14:03 | Läst 10339 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa