Till och Från

Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Natt och dag på samma gång

En lustig grej hände idag på väg hem från jobbet. När jag gick över Strömsbron så såg jag ett flygplan däruppe i skyn. Från andra hållet närmade sig en fågel. Och månen fanns med på ett hörn! Det här kan bli en fin bild tänkte jag. 

Tyvärr kom de tre inte tillräckligt nära varandra för att det skulle bli bra. Men sedan när jag kom hem och började dra i reglagen hände något. För att öka kontrasten drog jag ned på exponeringen ett halvt steg. Då började bilden att svartna. Månen befann sig nu i natt! 

Det hade jag inte väntat mig. Drog man ner exponeringen ytterligare ett steg blev hela bilden svart. Det fick mig att fundera en stund över hur skör vår tillvaro egentligen är. Natten är bara ett ljussteg bort. Kaos är granne med Gud. 

Go' kväll. 

Postat 2012-02-28 00:00 | Läst 5113 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nedfotografering efter Fotomässan

Fotomässan tog en hel del på de fotografiska krafterna. Det blev ju en hel del plåtande. Vill ogärna berätta hur många bilder jag tog. Om man skulle berätta skulle man väl få rykte på sig att vara en sprejare. Värt dock att nämna att Till och Från som enda blogg rapporterade live från mässan. 

Efter en sådan här anspänning brukar man gå på i högvarv och det är därför viktigt att man efteråt fotograferar ned sig. Jag brukar göra det genom att ta några slumpskott hemma. Man siktar slumpvis utan att titta någonstans i lägenheten. När autofokusen klickar knäpper man. Bilderna fyller sedan tre funktioner: För det första blir man påmind att man måste städa. För det andra blir man medveten om små detaljer i sin lägenhet. För det tredje kan man använda bilderna att träna bildbehandling med. Här följer tre slumpskott: 

Ofta blir bilderna tagna i mörker. De brukar ligga på 6400 iso, vilket är högsta läget jag kör med. Måste säga att jag gillar att plåta med högt iso. I svartvitt ger höga isotal en härlig kornkänsla. Även i färg brukar det ge en skön blöt känsla, lite akvarellkänsla: 


f/2, 1/60, iso 6400, 85mm. 


f/2, 1/8, iso 6400, 85mm. 

Sådärja, då var man nedfotograferad. Då ska man bara ta en dusch, dricka en kopp té och gå och lägga sig. 

Postat 2011-11-21 23:09 | Läst 7533 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Manipulering pågår!

Senare tiders händelser har fått undertecknad att reflektera över det här med att manipulera bilder. När och hur är det rätt att manipulera en bild? Tror att jag kan säga att jag inte har tillhört värstingarna. Men samtidigt är man ju inte helt ren. Känner därför att jag vill komma ut och visa upp mina manipulationer. Inalles har jag under min korta fotokarriär manipulerat sex bilder enligt Fotosidans definition. Dessa meddelas här. 


Skrattmås som fiskar i slussen. Bilden publicerad i blogginlägg. Bakgrunden blev för rörig så jag var tvungen att ta den i svartvitt. Samtidigt ville jag ha färg på fågelns ben och näbb. Jag hade därför inget annat val än att manipulera. 


Samma situation här. Bakgrunden var för rörig. Min enda utväg var att manipulera. 


I denna bild var väl manipuleringen inte nödvändig. Men den möjliggjorde en rolig grej med gubben i tidningen. 


Handelshögskolan. En gång i tiden satt jag och doktorerade i rummet längst upp. Flitens lampa lyser fortfarande där. För att markera fönstret var jag tvungen att lägga på lite gaussisk oskärpa på resten av bilden. 


Gudstjänst i ryska kyrkan. Bilden tagen med en Canon G12, så allt blev skarpt. Bildens behållning är naturligtvis den lille pojken. För att han inte skall uppslukas var jag tvungen att lägga på lite gaussisk oskärpa på allt annat. 


Enda bilden som manipulerats post Terje. Måste erkänna att jag blev lite inspirerad av vad kreativ redigering kan åstadkomma. I framtiden vill jag gärna försöka utveckla min manipulativa sida.   

Postat 2011-09-20 22:30 | Läst 5100 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera