Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Den färglösa bokskogen

Höstens bokskog erbjuder härliga färger (vilket ni kanske såg i mitt förra inlägg ), men en bokskog är inte att förakta ens i lite mer färglösa varianter.

 

.

.

.

.

 .

                   

 

Hade ursprungligen hanterat dessa bilder i mitt "reseredigeringsprogram", dvs Picasa. Ville dock göra om dem i PSE, dels för att eventuellt få bättre kvalitet i bilderna, dels få samma typ av sepiaton, kontrast etc i dem. Utgick ifrån RAWfilerna, tog dem till PSE för att kunna hantera dem tillsammans, men jag fick aldrig till den där sepiatonen jag var ute efter! Varför? Att konvertera till svartvitt kan man ju göra på olika sätt i PSE, men hur gör man för sepia?

Fick alltså ge upp. I stället tänkte jag utgå ifrån de redigerade bilderna från Picasa för att eventuellt kunna förbättra dem (vet; tveksamt med förbättringsmöjligheter kanske när man hanterar bilder i flera program med åtföljande försämringsrisk, testa vill man ju ändå...). Skulle ta in dem en och en som Camera Raw vilket fungerar bra för JPG i vanliga fall och ger lite större redigeringsmöjligheter, men då säger PSE: "Kunde inte fullfölja din begäran därför att gränssnittsmodulen för dokumentformatet inte kan analysera innehållet." - Uppfattar detta som att PSE inte godtar en bild som har redigerats i ett annat program tidigare. Har för mig att jag har tidigare lyckats göra detta, till exempel med bilder som jag hade hanterat i Pixlr-o-matic. Någon där ute som har en uppfattning om det hela? Något man kan göra för att kringå problemet?

TILLÄGGSTEXT: Bilderna i storformat ovan är nya i inlägget (de ursprungliga finns kvar som miniatyrer) och dem har jag hanterat i PSE enligt hjälpen från Thomas och utifrån RAW, men utan att lägga ner så jättemycket mer arbete på redigeringen (lite ton, kontrast, skärpning). Vissa av fotona blev nog lite bättre eller åtminstone annorlunda, vissa vann inte direkt något jämfört med Picasa-hanteringen, tycker jag. Kanske tycker ni något också...?

PS. Problemet med att PSE inte tog in JPG hade löst sig med automatik... När jag startade om PSE så fann jag dem där i alla fall. Fast nu behövde jag inte dem längre... DS.

 

 

Inlagt 2012-11-11 13:50 | Läst 2271 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Rauni. Fina, stämningsfulla bilder! Det går enkelt att fixa sepiaton i PSE genom att använda ett justeringslager av typen nyans/mättnad. Klicka i rutan "färga" och ställ nyansen till 29 och mättnad till 10. Exakta nivåerna efter tycke och smak förstås. Mvh Thomas
Svar från RHelena 2012-11-11 16:37
Ett stort tack för hjälpen och tack för kommentaren annars också! Har nu tagit fram nya bilder enligt dina instruktioner. Möjligen hade jag kunnat jobba lite mer med dem annars också, men det här är ju bara bloggbilder...
Thomas Johansson 2012-11-11 17:17
Vad kul att det löste sig. Nu blev bilderna inbördes jämna i sepiatonen. Gillar trollbilden lite extra :) Mvh Thomas
Svar från RHelena 2012-11-11 17:24
Helt rätt att det blev bättre inbördes balans. Just trollbilden var jag nära att lämna utanför... där ser man - vi gillar olika...! Lät den vara kvar egentligen bara för att det annars skulle bli bara stående bildformat på alla bilder. Tycker att det liggande formatet fungerar bäst på webben, men vissa bilder måste vara stående. Försöker alltid blanda liggande och stående format i mina inlägg, men här gick det inte riktigt. Ändrade också bildordningen senare, detta beroende på att jag tycker det oftast blir bättre att börja med det liggande formatet som första bild. Även om det skulle finnas text i början så kan man "ta in" hela bilden i sin helhet utan att genast behöva skrolla ner.
Thomas Johansson 2012-11-11 17:56
Bra att du lät den vara kvar! Ett tips för stående bildformat till webben är att beskära till 4x5. Då kan man göra bilden 640x800 pixlar så passar den bra på skärmen. Jag brukar alltid försöka begränsa höjden till max 800 pixlar för att man inte ska behöva scrolla för att se hela bilden. Mvh Thomas
Gun-Inger Arvidsson 2012-11-11 23:00
Så du tycker också det känns trist när man måste sitta och skrolla bilder. Jag har skrivit om det några gånger men tröttnat för många blir lite "stötta i kanten" har jag märkt. Jag måste få fråga dig hur många dpi du brukar ha när du lägger ut bilder på Fotosidan. Trevligt få del av dina kunskaper här hos Rauni.
¤¤¤//Gun-Inger
Svar från RHelena 2012-11-12 20:37
Ska försöka återgå till den goda vanan med 800 pixlar på högkant med de stående bilderna. Saken är den att under lång tid har jag haft trassel med datorn och då började även PSE tjura, t.ex. har jag inte kunnat minska bilder på ett bra tag. Gjorde inget eftersom jag inte lägger in foton i albumen numera och här på webben kunde jag lägga ut bilderna ändå. Nu har jag en ny dator så det är väl läge att prova PSE:s alla funktioner återigen. Lovar inget, eftersom jag har min hälsa att tänka på (är rätt återhållsamm med allt som har med redigeringar att göra med), beroende på dagsformen kan det dock hända att ett och annat "onödigt" blir gjort (som i bilderna ovan)....
Ett bra tips du fick här. Det finns många sätt att bruntona. Visst blir det sköna bilder just av träd med denna toning.
Bra jag fick tips också av Thomas.
¤¤¤//Gun-Inger
Svar från RHelena 2012-11-12 20:40
Tack Gun-Inger! Ibland känner man för att göra något med bilderna så att det inte ska bli för tjatigt...
Snygg ton i bilderna.
Svar från RHelena 2012-11-12 20:40
Det är nöjsamt med förändringar ibland! Tack Bengt!