Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Kattmosfär och acklimatiseringsproblem

Min vana trogen publicerar jag ännu en gång kattbilder* från en annan verklighet. Katterna i Puerto de Mogan ser ut att ha det bra. Själv har jag lite bekymmer med att landa in i ekorrhjulsverkligheten igen. Man är något urlakad innan man reser iväg, än mer när man är tillbaka. (Fast däremellan har man ju det riktigt bra utan några vidare måsten.) Att låta sig integreras och assimileras och acklimatiseras även på denna enkla nivå kräver sin man/kvinna. Puh…  

*Flera inlägg i november 2010. Döpte då Istanbuls atmosfär till kattmosfär, så mycket katter som det finns där.

Först av alla; vår pratige huskatt, daglig gäst. Han är värd ett eget blogginlägg!

 

Mat finns det gott om, för alla.

 

En misstänk överviktig alternativt höggravid kattindivid. 

 

Middagsvilor med och utan sällskap.

 

 

 

Att rusa eller icke rusa, det är frågan! Eller nej, han var rätt bestämd; bråttom bråttom! Att publicera eller icke publicera? Äsch, låt gå, för fartens skull...

 

En vaksam vilostund. 

 

Bland kåkarna...

 

... får man också fisk.

 

Verklig elegans!?

 

Det var ju ledigt här...

Postat 2011-01-30 18:58 | Läst 5566 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Projekt: Det gångna året – del 6

I JUNI 2010 hände roliga saker. Stockholms maraton och en möhippa under samma dag, samma plats… En gemensam fotoutställning med fotokurskamrater hörde också till månadens höjdpunkter. Utställningen hade vi på Uppsala Fotografiska Sällskaps lokaler. Samma dag med vernissagen pågick Uppsala performancefestival med mängder av konsthändelser, hann tyvärr inte se annat än en performance av en japansk konstnär. Men vilken performance! Koppling till fotografi fanns perifert.

Stockholms maraton; imponerande med alla dessa sportiga killar och tjejer.

Oturligt nog sammanföll maratonsträckan med en annan viktig sträcka, nämligen möhippagängets stråk till kajen för att kunna äntra en båt. Alla fick spurta en kortis vid bästa lämpliga tillfälle, men det var inte lätt. Krocken/krockar  låg i luften, dock inga smockar vilket man hade kunnat vänta sig av maratonlöparna. Men nej, de tog det lugnt. Några såg till och med lite roade ut vid dessa ”nära krocken”-upplevelser.

Men vi kom alltså över! Även jag, en medbjuden deltagare i dotterns möhippa. Har ni hört förr att en MOR får vara med på en möhippa?! En ära, vill jag påstå! Men som ni förstår, någon måste vara utanför bilden och det är ju förstås jag. Har tydligen här kapat några fötter för att få med hela hus… :-(

En trevlig skärgårdstur med vackra vyer mot möhippans delmål.

Fjäderholmarna. Svensexan pågick förresten på samma ö fast på en annan matlokal. Där fanns även brudens och brudgummens fäder med! Ej som objudna gäster utan medbjudna de också!

En middag med god mat och roligheter och sedan tillbaka till stan för en fortsättning. Men inga bilder här. Och vi lite äldre avvek lite tidigare för ordnings skull…

 

I mitten av månaden var det dags för fotoutställningen som vår fotokurslärare Johan var initiativtagare till. Johan är förstås medlem här på FS. Så även många av deltagarna. Vi hade inget tema för utställningen och därför blev den förstås lite spretig, men det gjorde absolut ingenting i detta sammanhang. Inlämningen av foton skedde några dagar innan och på vernissagedagen träffades vi på morgonen för att fixa till allt. Johan hade redan tänkt till en del innan.

Lite huvudbry och spring blev det för Johan.

Morgan spikar, Jessica och Salem tänker ut hur det ska bli bäst.

Sven och Nikos grunnar också på. Hon närmast också, namnet har jag glömt (vi gick inte samma kurs så det är förlåtligt att vara glömsk).

Eric vid sina verk, fotograferade i Indien. 

Joo, det blir nog bra så här.

 

Performanceinstallationen av den japanska konstnären Hiroko Tsuchimoto på Västgöraspången  var mycket märkvärdig. Hon låg på det här sättet orörlig i sin kokong hela lördagen, om jag minns rätt var det från ca kl 8-9 fram till kvällen kl 20. Maxtemperaturen denna dag låg på +14 grader, men mesta delen av dagen kring +12. Inget regn tack och lov. Hon hade två lokala medhjälpare (som byttes ut av och till) och som stod i var sin ände av bron med kameror på stativ. Deras funktion var att ta bilder av oss gloende förbipasserande, de arbetade mycket diskret för att deras syssla inte skulle märkas. Antar att vi ingick i denna performanceinstallation på något sätt. Eller så handlade det om att dokumentera i all enkelhet.

 

Så här såg Hiroko Tsuchimoto ut på riktigt. Har hämtat bilden från hennes webbsida . Oklart om hon förbereder sig här för den långa dagen eller om hon håller på och packar ihop sina tillhörigheter.

Postat 2011-01-18 17:13 | Läst 4844 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Projekt: Det gångna året - del 5. Extra: tips efterfrågas

Håller på och planerar min packning för en resa som går till en icke-exotisk lugn plats. Vad är det för huvudkamera som blir bäst att ta med? Min relativt nya Pentax K-7 eller den mindre nya Olympus E-500?

Bakgrunden är följande: Jag behöver fota mycket med min Pentax och särskilt nu när jag har köpt en telezoom till den också. Men kombinationen väger! Tillsammans blir kameran, normalobjektivet och telezoomen nästan 2 kg tung. Olympus med motsvarande utrustning väger bara hälften av detta, dvs ca 1 kg. Det är en skillnad som känns! För att komplicera det hela har ju Olympusen svikit mig vid ett par tillfällen (autofokus och inställningsfunktioner tillfälligt paj), men och andra sidan kommer jag att ha min Olympus semikompakt med som reserv.

Hur tänker ni när ni packar ner er fotoutrustning för en resa, bl.a. vad gäller just detta att släpa med tunga saker? Och hur tänker ni kring stöldrisker och annat, i det här fallet är det en ekonomisk skillnad mellan Pentax- respektive Olympus-kombinationen. Misstänker att jag måste lämna fotoutrustningen kvar på hotellrummet av och till (särskilt om det blir den tunga man släpar med), den får nog inte plats i någon safety box heller. Det är också möjligt att jag måste lämna den kvar på stranden en kortis vid dopp i havet.  Tacksam för alla tips!

Dags för bilder från MAJ 2010! Den var inte lika händelserik som den föregående månaden.

Skinande båtar på land, frisläppta från sina presenningsfängelsen.

Tillståndet på land varar dock inte länge, färden mot sommaren börjar.

 

Linköping igen, snudd på en hemstad för mig... Eller i alla fall en av de svenska städer jag vid det här laget känner lite bättre, räknat efter Uppsala och Stockholm. Här en vårvy från Gamla Linköping.

Skir grönska

 

Utsikt över Hanöbukten i Blekinge. En vacker, men kanske lite menlös bild. Tog mig dock friheten att lägga den i ett av mina album; vackra menlösa bilder är svåra att döpa upptäckte jag! Det blev "Se horisonten".

Se horisonten

 

Hanöbukten är känd för sitt kalla vatten. Inte ens på sommaren kan man ta för givet att det är hyggligt varmt. Mitt tidigare rekord vad gäller att bada här har varit +10 grader i vattentemperaturen, som synes slog jag det med några grader denna gång!

Bidlbeviset har den äkta hälften förevigat. Förresten har jag som metod att ALDRIG titta i termometern före doppet, för säkerhets skull.

 

En färgklick vid strandkanten.

 

En färgklick till, en lite dramatiserad version av vårverkligheten.

Maskrostid

 

En långsam vandrare. Olympus semikompakten lämpar sig bra för närbilder, bara inte föremålet rör sig... Det gjorde den här rackaren, fick aldrig skärpan där jag ville.

Han stod inte still

 

En stund som aldrig mer återkommer.

Lille vän

 

 

 

Postat 2011-01-17 23:31 | Läst 6324 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Projekt: Det gångna året - del 4

Sorry,  dagens andra, men dock det ”rätta”  inlägget. Det blir is, fors, fotboll, god mat, husvagn, rökpaus, Valborg – allt huller om buller.  Månaden APRIL förra året var en händelserik månad helt klart.

En tur till Finland ännu en gång. Man kan nästan inte tro att detta kan vara april, på sträckan mellan Stockholm och Helsingfors.

Rännan

Ispussel 

Uppladdningen till album och från datorn till bloggen funkar nu, hurra…!

Rökpaus i Uleåborg (Oulu). Obs! Jag röker inte.

 

Ibland hade jag lite fågelperspektiv. Här tittar jag ner på husvagnar i långa rader, längst bort vid den röda bilen är mors och fars husvagn. De åker skidor både på  längden och tvären fortfarande trots sin höga ålder (80 resp. 75).

 

Annorlunda utsikt i centrala Helsingfors, hur lättillgänglig som helst från bilinfarten vid Vikings färjeterminal.  Dimma och sol ihop erbjöd ett märkvärdigt skådespel med havet, isflaken och holmen en bit bort.

Holmen i soldis

Holmen 

 

Linköping nästa och sjön Roxen:

 

Ett försök att agera fågelfotograf när ett tillfälle dyker upp.

 

En superb måltid på en japansk restaurang! Linköping är värd besöket bara för detta, men vad hette stället…

 

Hem till Uppsala. Vissa gånger får man ett vackrare mottagande än vanligt.

 

Valborg i Uppsala, såklart! Det här gänget är modigt, snudd på övermodigt...

Ja, så var det!

 

Postat 2011-01-16 23:01 | Läst 4453 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En introvert söndag

Den gråa dagen har varit högst lämplig för introverta sysslor, typ funderingar över varför det nya objektivet krånglar, lusläsning av dagens tidning , intellektuella övningar via "Den som inte tar bort luddet ska dö!"

Två artiklar i Dagens Nyheter idag var särskilt läsvärda:

1. Intervju med ADAM TENSTA. I artikeln citerar en annan förortskille ”en fett tung författare”, Hjalmar Söderberg: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad.” Kan väl inte sägas mer konkret vad respekten för allas lika värde betyder. Adam  Tensta är kvar i förorten och bidrar på sitt sätt till en bättre utveckling genom att vara en förebild via musiken och sina framgångar.

 2. Reportage om det FN som Mr Chance (Ban Ki-moon) basar över med allt mer uppenbar inkompetens och vilket MS FEARLESS (Inga-Britt Ahlenius, chef för internrevisionen på FN) har avslöjat utan att ”darra på manchettknapparna”. Hon om någon har väl alltid stått som ett rakryggat exempel för civilkurage, framförallt när alla andra tassar försiktigt omkring.  Inom hennes organisation är hon känd för att vara ”totalt orädd”.  Det är förresten inom självaste FN de två går under benämningarna Mr Chance och Ms Fearless.

Något måste ju citeras från DAVID BATRAs lappbok också. Han har samlat ihop en ansenlig mängd lappar som medborgare har skrivit i olika sammanhang och en del av dem har platsat i denna underbara bok med titeln "Den som inte tar bort luddet ska dö!"

Citat 1: "Morgondagen inställd på grund av bristande intresse." - Enligt David passar detta inte bara diverse tillställningar utan även på gravstenar. Många tycker kanske att upplysnisngen skulle passa även när man tänker på morgondagen, måndagen....?! 

Citat 2: "På grund av omständigheter som var för sig är av komplicerad natur och svåra att redogöra för och som i sitt komplexa sammanhang är helt obegripliga och därför meningslösa att försöka namnge måste det här upphöra nu!" - ??????????????????

Citat 3: "Du som fiser i hissen om mornarna - sluta med det! / Styrelsen" - !!!

Skulle kunna återge hela boken, det är för roligt alltsammans fast lite småtragiska glimtar får man ju också om det verkliga livet. Men, jag vill inte bli ställd inför någon upphovsrättslig process så ni får gå och köpa eller låna boken själva.

Eftersom det för närvarande inte går att ladda nya bilder till album eller till bloggen har jag grävt fram en bild från ett av mina album. OBS! BILDEN ÄR INTE SUDDIG ELLER OSKARP ÄVEN OM DET SER UT SÅ, DET ÄR EN SPEGLING. Hoppas bilduppladdningen fungerar snart igen så att man kan fortsätta med de inlägg man har tänkt sig.

Spegling

Postat 2011-01-16 19:48 | Läst 2383 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa