Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Helt oklart... men klart att det blir Dagnys fotofika!

Ja, det är helt oklart för mig om någon kanske har redan annonserat om Dagnys fotofika lördagen den 7 februari kl 10.30, Fågelsången i Uppsala så klart. Allt enligt ett gemensamt beslut i Facebook-gruppen.

Ibland kan det gå vilt till vid träffarna (på ett vänskapligt sätt vilket tagna foton intygar!), ibland kan det bli vilt i efterhand (så blev det häromsistens med en debatt här på FS.... fast utan att någon närvarande bar någon skuld till den bataljen...). Allt kan alltså hända. Kul har vi alltid och antagligen beror det på att vi som gillar att ses över en kopp kaffe för att prata foto är så olika! Med detta vill jag ha sagt, som alltid: Alla är välkomna!

Här några bilder från novemberfikat (2014), ej tidigare publicerade:

Rejäl samling.

.

De flesta av småkamerorna hade Anders med sig. Tror jag.

.

Min ambition är alltid att fota innan man hugger i godsakerna. Ibland glöms det bort och då fotar man vad man haver.

.

Undrar om det inte var den här gången jag trodde att jag skulle möjligen bli ensam (har visserligen aldrig hänt, men någon gång måste väl det hända också).

.

No more photos, please! (Vem tog bilden, med min kamera?!)

.

Nony var med, i anden och på skärmen.

.

Postat 2015-02-04 23:06 | Läst 2730 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Rapport från Dagnys fotofika och mer än så

Det märks att det blir mindre och mindre ljus under dagarna. I Broströms lokaler finns det knappt ledljus för att kunna fota (att döma av de flesta av mina bilder), men något litet att visa blev det i alla fall från fotofikat. Viktigast var ju förstås att få fika med likasinnade, samtalet rörde sig kring fotograferingen som sig bör. Nu blev det ovanligt mycket kamera- och prylsnack åtminstone i min hörna. Vad som sades i den andra änden har jag ingen aning om (nackdelen av ett långbord; ska vi prova det runda bordet igen nästa gång?). Förresten blev det lite danssnack sedan också så helt insnöade var vi inte på bara fotografin.

Några av oss utökade fikat till att omfatta även en fotografisk utställning i UFS:s lokaler; det var Tobbe som skulle dit och han fick sällskap av några andra.

 

 

Till höger längst bort Johan E som ju mestadels bor i Malmö nu. Snart ska det bli helt och hållet så honom lär vi inte få träffa på vårt fotofika mer, men vem vet. Jan-Olof (?... jag brukar dessvärre döpa honom till något annat, bäst att gardera sig...) bläddrar i en av de medhavda fotoböckerna.

 

 

På begäran tog jag med en av mina Olympus OM-1:or, Per hade ju skaffat en Canon A-1 och ville jämföra.

 

Göran hade en egen uppfinning på sin kamera, en egendesignad diffusor. Att patentera sina uppfinningar är tyvärr omöjligt för en privatperson (kostnader!).

 

Någon måste åta sig rollen som Dagny. Här är det Danne som helt frivilligt sköter påtårserveringen. Om Johan G viftar avböjande till fotografen eller till serveringspersonalen är oklart.

 

Jan-Olof, Martin, Tobbe och jag tumlar ut på stan. En ringdans pågår av och till när vi går runt för att fota varandra mot lämpliga bakgrunder, ur lämpliga vinklar... Martin deltog inte i ringdansen och tyckte nog att vi andra var rätt komiska...

 

I Uppsalas klassiska miljöer.

 

En fotograferingsstund vid Domkyrkan.

 

Målet: Kåre Bondessons utställning på UFS (Uppsala Fotografiska Sällskap). Här berättar han om tekniken med gummitryck.

 

Väl hemma låg en "present" vid min dator, maken hade letat reda på gamla broschyrer på bl.a. OM-1. Obegripligt att dessa inte hade blivit bortsorterade och slängda när flyttlassen har gått så många gånger genom åren. Det finns väl någon mening med allt som sker här i livet....

 

Sedan riggade jag upp min "hemmastudio" intill det stora fönstret mot väster; målarduken rullas ut och Wirgin förevigas. Den började tillverkas i Tyskland 1927 och detta exemplar har funnits i släkten ungerfärligen sedan dess. Helt oanvänd sedan 1936.  Jag har ingen som helst avsikt att börja fotografera med den, men den passar fint i det vitrinskåp jag ännu inte har... :-)

 

 

Postat 2011-12-03 16:49 | Läst 2808 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Less på min dator... Tips efterfrågas!

Har haft strul med min dator ett tag och vi har använt åtskilliga timmar på diverse åtgärder med den. I slutändan kan ju maskinen behöva blåsas helt ren och man för börja om från noll med alla installationer etc, men helst vill jag inte göra det förrän allt annat tänkbart som står till buds har gjorts. 

 

 

Första tecknen på att något inte stod rätt till var att hastigheten gick ner och PS började uppföra sig konstigt. Någon tipsade om att hårddisken kanske började bli full. Helt rätt. Har därefter defragmenterat och rensat bort onödiga program. Varje åtgärd förbättrade situationen och datorn blev åter snabbare.

Men sedan segade den ner sig igen och började låta som ett tröskverk -> datorn rengjordes så gott det går. Och si, allt blev bättre igen utom att ljudet är besvärande fortfarande. Inte längre som ett tröskverk, mer ungefär som en fläkt som skulle gå på högvarv. Och nu har de första tecknen kommit igen om att maskinen är i en nerförsbacke återigen.

Kan det vara så enkelt som att en fläkt håller på att ge upp och ska bytas ut? Annat förslag? Någon därute som får en snilleblixt om orsaken till problemen och om hjälpen också?

PS. Datorn är inte ens två år gammal ännu. Den är en PC av den stationära modellen Acer. DS.

 

 PSPS. Det gick i alla fall bra leka i PS nu... DSDS.

 

 

Postat 2011-11-02 23:54 | Läst 3885 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Det kom ett paket - en ny fotopryl...!

Paketet innehöll en efterlängtad sak. Imponerande leveranstid förresten, beställde i går på eftermiddagen och idag ca kl 12 kom beskedet om att paketet kunde hämtas... Det var Fotokungen det. Har beställt en annan sak från en annan firma också, kanske kommer den grejen i morgon och då lovar jag nämna det firmanamnet också, så där i förbigående, absolut inte som reklam.

 

Fem minuter efter hämtningsögonblicket var de första otåliga bilderna tagna enligt devisen "man tager vad man haver".

                     

                        

Bilden nedan skulle också haft en röd ram för enhetlighetens skull, ihop med bilden ovan. Bidde inget. Är ju för stunden hänvisad till Picasa enbart , den har inga ramar, men däremot har Picnik det. Vissa webbaserade verktyg, som Picnik nu, är dock extremt tålamodskrävande i kombination med mobilt bredband. Tålamodskrävande = långa väntetider. Det tålamodet hade inte jag just nu. Därför är jag lite inkonsekvent och bilden ovan fick behålla sina ramar ändå trots att dito nedan fick inga.

 

Enligt förslaget från EGW (se kommentar nedan) lägger jag in bilden med den röda ramen här nedan utan någon ram:

                     

 

Någon timme senare försökte jag fånga golfbollar i aktion med samma objektiv. Rätt tålamodskrävande syssla detta också. Lyckades inte fånga bollen genom att ta bara en bild per situation, en mild beskrivning om man säger så....  Här nedan använde jag autofokus med fokuseringen på koppen (hålet), det gällde att försöka pricka rätt ögonblick när bollen var på väg in i koppen. Det behövdes en samarbetsvillig och duktig assistent till detta. Koppen skulle ju prickas!

                     

Svårigheten i bilden nedan var framförallt att få skärpan på bollen som var i rörelse, utöver att bollen skulle förstås vara med i bilden! Autofokus har naturligvis ingen chans att hänga med. Och man har ingen chans att se bollen när den far iväg. Bäst blev det genom att ställa in skärpan manuellt och hoppas på någorlunda tur vid exponeringsögonblicket...  I slutändan blev jag rätt nöjd med att jag överhuvudtaget hade bollen med för så svårt var det att pricka rätt tiondelssekund (hundradelssekund?) när bollen for iväg... Och slaget nedan var ändå ett snällt slag, en så kallad chip utan någon större kraft.

 

Mitt nya objektiv är tänkt framförallt för macrofoto och kanske även för porträttfoto. Har hunnit med att fota både växter och insekter och noterar att resultatet blir bättre med detta macroobjektiv än med mina andra objektiv.  

 

Postat 2011-08-02 23:51 | Läst 3710 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En aning uppåt idag - tänk vad en bagatell kan betyda...

Sinner rann över ett par veckor sedan på grund av en ny tekniska pryl som jag hade snubblat över - surfplattan HTC Flyer. Sedermera kallad för bara plattan av min käraste, med ett litet snett leende... Varken han eller jag fick ju i gång surffunktionen, sedan lämnades surfplattan åt sitt öde ett antal dagar, men nu är jag i gång igen.

Just den här modellen har ingen funktion för att kunna sätta in ett SIM-kort så ett annat sätt måste till för att komma ut på Internet. Har anförskaffat utrustning för att koppla den mot ett mobilt bredband - nix, funkade inte. Har testat att kolla surffunktionen mot en vanlig dator och laddat ner HTC Sync för ändamålet - nix.  Har kopplat surfplattan mot min mobil (Nokia N8 - Symbian) och medhjälparens mobil (Sony Ericsson - Android) via Bluetooth (vilket en hjälpsam FS-medlem tipsade om) - nix, man stöter på patrull i sista steget här också.

Det har återstått att hitta tillgängliga fria Wi-Fi, men de växer inte på träd. Idag sökte jag upp ett småstadsbibliotek och fick tillgång till ett nätverk. Inga problem! Vad göra? Ja surfa in på FS förstås! Här är beviset!

Passade på att leta reda på mitt tidigare småsura blogginlägg och räcka ut tungan åt den arga smileysen.

Här satt jag - se nedan. Bläddrade lite i den vackra boken om Mälaren också naturligtvis även om den mesta tiden gick åt att surfa. Dessutom tog jag ett par bilder med HTC Flyer, bilderna nedan är tagna med den.

 

När jag läste FS-bloggar noterade jag att ännu en FS-medlem, Peter B, nämner Segeholms bok "Konsten att ta vinnande bilder". Tror att Pia-Kristina har också talat om den tidigare. Någon till? Det verkar som denna bok är någonting som även jag borde bekanta mig med. Min snälla medhjälpare letar reda på den åt mig.

Men mitt grundbekymmer återstår ju fortfarande: jag vill kunna surfa med surfplattan var jag än befinner mig. Inte kan jag sitta på småstadsbiblioteken för jämnan för att göra det, väl?

 

 

 

Postat 2011-07-25 22:51 | Läst 3689 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa