Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Dagnys fotofika på lördag!

Första lördagen i en ny månad är snart här och så också månadens höjdpunkt - Dagnys fotofikalördagen den 2 november kl 10.30 - Uppsala. Oklart vid skrivande stund om det blir Broströms kafé som vanligt eller om vi satsar på Fågelkvacket (= Fågelsången har döpts om av fotofikaren Claes). Mer info kommer här i bloggen + i Facebook-gruppen Dagnyfika. Tyck gärna till om du vill!

Obs kolla även klotterplanket för sällskapet DAGNYS här på FS; gruppen är en ny grupp sedan fotofikat sist, gå med om du har deltagit vid fikat någon gång, om du brukar delta, om du avser att delta någon gång i framtiden, om du skulle vilja delta men är förhindrad av någon anledning.... Och även andra skäl att gå med i gruppen kan vara skäl goda nog!

I FB-gruppen har vi haft diskussionen om hur många kan tänkas vara bortresta pga helgen, men droppar någon av så finns det två till som både kan och vill komma, oavsett helger och annat som stör... Fikastället är alltså oklart ännu så länge, men skulle tippa att många av stadens kafeterior bjuder på stans eget kaffe.

..

.

Nedan några opublicerade bilder från utflykten vid förra fikat. Har också lagt in ett antal bilder i den nämnda FS-gruppen DAGNYS och både de samt ytterligare ett antal foton kan hittas i mitt nyskapade album Dagnys.   

..

.

.

 

Postat 2013-10-27 23:29 | Läst 2115 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Någon av bilderna kan nog blandas ihop med gatufoto...

.

Resten av bilderna från lördagens Stockholm vill också synas. En del av dem i alla fall. Så, varför inte...

.

Gatuvy från Söder, men kunde ju vara var som helst.

.

Strax utanför Fotografiska som jag inte besökte denna gång.

.

Bistra miner. Vet inte vad detta var för en parad men de "glada" musikanterna gick i täten före denna grupp.

.

Lyckades inte gömma mig som en äkta gatufotograf ska kunna. Skyller på att RX100 är på reparation...

.

Det är fint med denna hörna på Moderna museet, med alla konstböcker som man kan bläddra i. Även fotografiska böcker finns där förstås.

.

Visningen (Cindy Sherman) började med en miniföreläsning. Packat med folk, här syns bara en bråkdel av alla som ville höra intendenten att berätta.

.

Aj då, borde fått med hela han... eller åtminstone lite mer...

.

Färgglad avslutning med en färd till en förort. Smakar på ordet förort... Nej, jag var inte på väg till det segregerade Danderyd. Nej, inte heller till det lika segregerade Husby. I stället till en förort där befolkningsstrukturen är ganska precis som genomsnittet totalt i Sverige vad gäller andelen människor med utländska rötter. Ena dottern har flyttat hit, enligt vissa beräkningsmallar tillhör hon den svenska delen av befolkningen, enligt andra sätt att beräkna (sd) bidrar hon till att öka andelen icke-svenskar här (pga mitt ursprung). Kommer av någon anledning att tänka på det bibliska uttrycket om fädernas skuld som drabba barnen intill tredje och fjärde led... Borde inte gälla för jag är ju mor... Och andra sidan finns ju morfar och morfarsfar även om de aldrig har bott här... men sådana petitesser kan ju vara viktiga för somliga ändå.

.

Skymningstiden är här, en promenad i de vackra omgivningarna är en kontrast till allt det livfulla inom tullarna.

.

Postat 2013-10-22 22:14 | Läst 2762 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ingen lek, men har roat mig i Sthlm...

Rubriken syftar på förra inlägget och dess "lekfulla" bilder. Lektiden är förbi, nu blir det allvar, dvs "normala" bilder tagna i Stockholm i lördags, många av dem med mycket färg i motsats till förra inläggets färglöshet. Ids inte skriva så mycket denna gång, det är nämligen andra gången jag skriver det här inlägget. I går kväll var jag nästan klar med texterna och så vips försvann allt. Inte första gången som man är med om det...

Obs! Ni som vill se bara bilderna; om ni väljer att göra det via visningen i det förstorade formatet kommer ett par bilder att falla bort. Jag brukar nämligen minska lite extra de foton där det finns folk med, av något slags egenpåhittade hänsyn till de fotograferade... Dessa foton verkar inte komma med i den automatiska bildvisningen och just nu hittar jag inte info om varför det blir så..

Skeppsholmen där på andra sidan. På väg dit fast via omvägar.

.

Omvägen heter Bukowskis, en titt in på deras visning inför auktionerna under kommande veckan. Här ett bord från Stig Lindberg med ett emaljerat inlägg. Auktioneras ut på tisdag. Vackert!

Birger Kaipiainens bord nedan, också med ett emaljinlägg, fast det är egentligen en infälld bricka. Mycket vackert!

.

.

                  

Estrid Ericsons spegel. Tillskriven. Detta betyder att Svenskt Tenns grundare är sannolikt upphovskvinnan för denna spegel med det vackra bladverket runtomkring, men auktionshuset garanterar inte att uppgiften är korrekt.

.

Bror Hjorth. Utropspriset 900.000 - 1.000.000 kronor.

Nils von Dardels "Turisthotellet i Rättvik" nedan. Utropspriset är 4 - 5 miljoner kronor.

Tavlorna ovan lär vi aldrig mer få se någonstans eftersom de sannolikt kommer att hamna i något bankfack eller i ett direktörsrum inom någon välbevakad verksamhet eller i ett rikemanshem, kanske långt från Sverige. Eller om vi har tur så kanske finns det något museum i närheten som har en slant över för inköp....? För säkerhets skull får man passa på att se konstverk av den här typen på auktionshusen innan verken går till försäljning...

.

Stockholmsliv, vackert väder, färggrant.

.

Niki de Saint Phalles välkända statyer utanför Moderna museet.

.

Cindy Shermans utställning på Moderna. "Tapeterna" utanför var ok fotografera, sedan var det stopp. Utställningen är en stark upplevelse. Obehaglig på ett sätt. Efter min egen runda bland bilderna var jag med på visningen som samlade osannolikt mycket folk. Om ni har ni möjlighet så delta i en visning, gärna efter att ha sett bilderna först på egen hand.

..

Niki de Saint Phalles konst visas i flera rum i en utställning som pågår till den 1 december. En del av verken utstrålar glada tillrop i tillvaron, men det mörka i hennes liv blir påtagligt påträngande i många av de utställda verken (t.ex. nedan). En film på 1 h 20 min, gjord i samarbete en filmare, hade jag inte tid att se i sin helhet, men ett kortare avsnitt var tillräckligt för att få inblick i varför hon gör konst på det sätt som hon gör och varifrån det mörka kommer ifrån.

.

.

Moderna museet har fina panoramafönster och utsikten är bedårande. Lite lek i PS i denna bild fast jag påstod förra gången att jag inte ägnar mig åt sådant.

.

Båtlivet i Stockholm är inte över fast vi har passerat mitten av oktober.

.

Postat 2013-10-21 22:42 | Läst 2818 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Leker med bilder IRL

Har läst här i bloggarna att det leks just nu lite extra i Photoshop. Varannan månad när jag tittar in i Galleri FS hittar man en del "lekta" bilder. (Varför en titt där så sällan? Joo, man kan ju bli lite avundsjuk!) Går man in på några internationella sajter, typ 500px, ser man också att det leks och att det lönar sig! Många gillar! På fotofestivalen här i stan, på Planket närmare bestämt (och inte bara där), såg man också en del lekresultat och det gillades av allmänheten! Min svartvita serie på årets festivaltema Känslor låg klart i lä vad gäller gillandet (tror jag). En svartvit förlossningsberättelse i en relativt liten bildstorlek (allt är relativt), inklämd mellan ordenligt förstorade färggranna sagolandskap, photoshoppade porträtt och färgglad motorsport, njaa... Tänkte faktiskt tanken att någon typ av gruppering hade varit bra på Planket för när tolkningen av temat blir så väldigt spretigt (om man alls bryr sig om temat) blir också totalintrycket av utställningen väldigt splittrat.

Själv leker jag just ingenting i Photoshop. Egentligen försöker jag hålla mig borta från datorn så gott det går. Hälsan, ni vet, och på jobbet kommer man ju inte undan. Men leka är livet så klart och därför blir det lite fotografiska lekar för mig också. Ett av de bästa sätten för min del infaller när jag sitter i en bil som passagerare. Då fotar jag. Ibland blir resultatet halvdant, ibland riktigt dåligt. Har fått frågan av min medpassagerare*: Tror du verkligen att du får bra bilder så här?! - Vad svarar man på det...? I stället brukar jag kontra med att varför tvättar vi inte bilrutan oftare?... Sanningen att säga så är rutan alltid nersmutsad av nattliga flygfän, smutsvattenstänk, lera och annat som ger intrycket av en nersmutsad sensor i den kamera som har använts för bildskapandet... :-(

I går gjorde jag stan, Stockholm alltså. Mycket bilder blev det, här nedan ett axplock av det bästa bland det sämsta... tagna farandes längs motorvägen. Lite har bilderna polerats i LR (älskar programmet, förstår inte att jag inte skaffade det tidigare...!). Senare i kväll, eller möjligen i morgon, visar jag något lite av vad annat jag såg och fotade: "gatufoto", diverse saker man får syn på under flanerandet i stan, om ett besök på Moderna museet (bl.a. Cindy Shermans stora fotografiska utställning), om ett besök på Bukowskis där bl.a. ett konstverk på 5 milj ska auktioneras ut veckan som kommer, kanske blir det någon bild utanför tullarna också...

En av alla de sämre och bättre bilderna, tagna under dagen, blev upphöjd (av mig) till dagens bild Blipfoto. Hemligt vilken.

Det är ok att fota i bilen när det är ljust. Flyttfåglar (kanadagäss, verkar det som) som är på väg, i flera lite fristående grupperingar. Åt fel väderstreck! Vi sade att de hämtar nog upp kompisar, hela "planet"  måste fyllas!

.

Detta fantastiska arkitektoniska verk, Waterfront, har jag försökt fånga i flygande fläng ett flertal gånger, både i dagsljus och så här. Aldrig blir det bra. När man susar mot byggnaden och förbi den vid Tegelbacken är hastigheten alltid för hög, det blir inte bättre än så här!

.

De där två husen på Kungsholmen är rätt bekanta för mig eftersom jag tog lunchpromenader däromkring rätt regelbundet under en period för ett par år sedan.

.

Här hann jag inte alls med... Gillar dock effekten, både det sneda och linjen (stolpe?) och allt det andra knasiga.... Behöll rubbet.

.

Det går undan...

.

Och här, nästan lite skärpa kan skönjas vid bygget av den nya Hagastaden mellan Vasastaden och Karolinska.

.

Tornfotografen Jan-Olof har aldrig visat så här dålig bild på Kista tower!

.

En bråkdelssekund senare med lite färg.

.

PS. Min medpassagerare i livet är bilföraren mestadels numera, trots att jag gillar köra bil och har gjort det i väldigt stor utsträckning genom åren (två bilar i familjen har varit ett måste under många år). Numera gillar jag att sitta och titta på förbipasserande landskap och FOTOGRAFERA.... En period intog jag dock ogärna någon annan plats i en bil än förarplatsen, till följd av en olycka. Den medförde nämligen att jag litade endast på min egen körförmåga, trots att jag var föraren i olycksbilen; lär vara en ganska vanlig reaktion. DS.

.

Postat 2013-10-20 19:40 | Läst 2988 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Väldig likriktning med bilderna här - eller inte - och så det där monumentet som ingen vet hur det ser ut....

Nog är det höst, den finaste delen av den, några foton från veckan som gått.

.

Hur gick det här till?

.

Dagens bildBlipfoto för min del i tisdags. Vann mångas gillande. Ingen slump, inget att stoltsera med; ovanligt många hade kikat in i min journal just den kvällen för jag hade haft en av mina sällsynta kommentarsräder (= kommenterade många av mina blipvänners bilder under kvällen).

.

Njaa, har inget att säga om detta.

.

Sten Sture monumentet av Carl MillesUppsalaåsen ovanför Geijersdalen. Knappt någon känner till monumentet, ännu mer sällan ser man någon bild på det....  (inte ens någon av dagnysarna som var med på fotoutflykten häromsistens verkar ha fotograferat det).

.

Just det, ingången till Geijersdalen ska väl med.

.

Upp och ner, så kan det gå.

.

Första bildens gåta är löst.

.

Postat 2013-10-18 22:47 | Läst 2799 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa