Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Hakar på trenden

En lättpåverkad person som jag är (i vissa avseenden i alla fall, ibland) nappar jag på trenden med tidiga morgonbilder. En kvarts Peter eller något ditåt skulle detta kunna kallas för kanske? 

Har annonserat tydligt redan tidigare att jag inte är morgonpigg, men några möjligheter finns att få tidiga morgonbilder ändå: 1) Jag går inte och lägger mig förrän morgonen har kommit. 2) Jag vaknar på grund av sömnbesvär, kan inte somna om och går upp och går ut. 3) Jag beger mig till Polcirkeln (till gamla hemtrakter) under rätt tid på sommaren och slipper fundera på när det är tidig morgon. Alla timmar på dygnet flyter ju samman då.

En ytterligare variant, att ställa in klockan på en tidig morgontimme existerar knappeligen alls för min del, annat än vid mycket särskilda tillfällen, typ en tidig flygresa med anledning av en stundande semesterresa. I ännu mer sällsynta fall har detta också inträffat, t.ex. inför fågelskådning ett par år sedan. Väckning kl 02.30 var det; tyckte nästan inte att det var värt att lägga sig ens... Men, vilka fina och intressanta timmar upplevde man sedan vid fågelmarkerna!

Men den här gången någon vecka sedan gällde variant nr 2. Vaknade vid 03.30 helt utan anledning, en timme senare gav jag upp då jag kom på den lysande idén att utnyttja tiden till något bättre än att invänta förgäves på att få sova mer. Ut och fota!  

Tittar man noga ser man att lite dimma ligger över havet.

Och så går solen upp. Vilket underbart ljus.

Bilden nedan är nästan en exakt kopia av en bild tagen förra året . Fast den bilden tog jag på kvällen. 

 

Nu har det blivit så väldigt harmoniskt och gulleputtenuttigt med dessa bilder så varför inte bryta in med något mer brutalt, t.ex. med ställningen med morgonpigga kråkor. Och det är samma tidiga morgontimme fortfarande.

 

Det blev mängder med blomsterbilder sedan också, fotar faktiskt växter av allehanda slag av och till, men är inte speciellt inspirerad av att publicera den typen av bilder av någon anledning. Kanske är det för att de inte bjuder på några berättelser... 

 

Inlagt 2011-07-21 23:07 | Läst 2783 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En kvarts Peter....vi är många som vill dela på honom nu...:-)

Det ÄR nåt speciellt med att fota på morronen! Ljuset är ju underbart! Bara ett problem - att få fötterna och resten av kroppen ur sängen...!

Om bara vädret vänder och blir lite bättre, ska jag försöka att komma ur sängen ännu tidigare. Huset är färdigmålat, veden staplad...vafalls...inget mer att göra än att fota? Eller? :-)

Sista bilden - läcker!

/maria
Svar från RHelena 2011-07-21 23:47
Det är bra att någon visar vägen... nu var det väl Peters tur... Skulle verkligen önska att jag hade fått födas till en morgonpigg person, för ljusets skull. Och även för att man får ganska mycket uträttat på morgonen, eller åtminstone tror man att det är så.
Sista bilden passade inte här på något sätt, men samtidigt pockade den på att få vara med...
"Jag går inte och lägger mig förrän morgonen kommit" -- när jag var yngre hände det att jag stannade uppe under sommarnatten för att uppleva den tidiga sommarmorgonen. Senare i livet har jag blivit för trött frampå småtimmarna, så jag har slutat med sådana experiment. I stället har jag någon gång försökt gå upp tidigt, vilket krävt en väldig självövervinnelse. Och resulterat i svåra besvikelser. Jag kan helt enkelt inte uppleva något positivt med den tidiga morgonen på det sättet. Hela magin som jag upplevde när jag stannat uppe under natten, fullkomligt bortblåst!
Svar från RHelena 2011-07-23 11:55
I yngre dagar hade kompisarna och jag tävlingar om vem som kunde stanna uppe längst. Efter ett tag konstaterade någon att det inte var någon idé att tävla, jag vann ju alltid... Visst, vi kvälls- och nattpigga blir lite mer "normala" med åren, men spåren går aldrig ur. Kan hålla med om att det är mer magiskt att vara uppe och möta morgonen halvtrött än att bli väckt tidigt och möta morgonen som en heltrött människa. Att magin är helt borta stämmer nog ändå inte för min del...
Din blogg får mig att le stort...för enda perioden i mitt liv då jag lyckats med morgonbilder, var när jag var nyopererad och inte kunde sova på nätterna! Att ställa klockan och med det mått av självdisciplin som krävs för att gå upp när den väl ringer, är uteslutet. Att vänta in solen går tämligen bra, men kräver ofta gott sällskap och ett glas vin eller två...så det är inte säkert att fotografering är min första tanke när solen väl infinner sig... :-)

Men när det väl händer...är ljuset magiskt!

Å andra sidan...är kvällsljus ganska fantastiskt det också? ;-)

/Jenny
Svar från RHelena 2011-07-23 12:06
Att vara nyopererad och inte kunna sova låter inte särskilt kul! Visst är morgonljuset magiskt, men vissa av oss väljer hellre kvällsljuset som är minst lika magiskt! Det är klart, man kanske inte upplever samma känsla av att vara en "bättre" människa på kvällen för då är ljuset väldigt lättillgängligt för vem som helst. Du har väl sett att månadens Hemläxa här på FS - "Sommarkvällsljus"!
Man kan resa till Asien en vecka. Sen har man inga problem att komma upp tidigt på morgonen när man är hemma igen ;-)

Sista bilden är kul o annorlunda :-)
Svar från RHelena 2011-07-23 12:13
Aha... kan det vara så också? Har varit till Thailand en gång och borde ha upplevt detta. Saken var dock att den långa flygresan hem blev ytterst plågsam (kroppen är inte till för att sitta still under så många timmar), väl hemma blev jag sjuk och SOV en hel vecka... Blev lite avskräckt av upplevelsen. Men jag tänker inte låta detta minne bli bestående, det är klart man ska se världen även långt borta! Chansen att få uppleva det tidiga morgonljuset efteråt på hemmaplan låter i alla fall lockande! :-)
Ja, det har hänt flera gånger att jag vaknat 04.30 senast i morse faktiskt och sen har jag inte kunnat somna om utan har gått upp i stället. Nu har det inte varit några mornar med solljus utan snarare regn och blåst. Fina bildet från Hällevik. Får väl haka på trenden kanske, det var ett tag sen jag fotade tidigt på morgonen.
Svar från RHelena 2011-07-23 12:17
Ja men gå ut och fota om du är uppe så tidigt! Varför inte bilder i regn och blåst? Fast, vet du sjutton om det är så tilltalande just när man har vaknat för tidigt och helst skulle vilja sova vidare... Närheten till havet erbjuder härliga miljöer för morgonbilder, men städer kan nog vara fina de med jättetidigt på morgonen. Något att prova framöver kanske.
Ja, Peter har blivit en riktig trend-setter med sina okristligt tidiga morgnar :-). För naturfotografer är det naturligtvis inget speciellt med att kliva upp tidigt för att utnyttja ljuset och djurens rörelser. Lyckliga du som har ett fritidshus i närheten av havet. Där kan du följa ljusets alla skiftningar från morgon till kväll och lyssna till vågornas svall. Bild två tycker jag om men jag hade nog beskurit den tajtare både upptill och nedtill.

/Torbjörn
Svar från RHelena 2011-07-23 12:29
Att vara en trendsättare är ju väldigt trendigt idag! Undrar förresten över uttrycket "okristligt tidigt"; varför säger man så? Borde ju snarare vara "kristligt tidigt" - att vara uppe tidigt måste ha varit ett måste förr i tiden för att hinna infinna sig till kyrkan (resvägar, gudtjänsterna var väl tidiga också).

Visst är det fint med havets närhet. Fast vågornas svall blandas med dunka dunka på kvällarna under sommarens hektigaste period. Den lilla orten förvandlas nämligen till ett mindre nöjesmetropol en viss period på sommaren. Men man vänjer sig märkligt nog. Efter ett antal år börjar dunka dunka kännas riktigt hemtrevligt... Bäst är det naturligtivs att vara på plats utanför julimånaden vilket vi också eftersträvar i möjligaste mån.

Tack för tipset! Ska kolla beskärningen vid tillfälle.