Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Häng med!

I Stockholm en vecka sedan; antydde i förra inlägget att något drog mig mot Kungliga Slottet fast målet var att fortsätta från Drottninggatan genom Gamla stan och via Slussen mot Fotografiska & Dagnys, utan omvägar. Men omvägar blev det! Från platsen nedan fick jag dagens bild, men den finns inte med bland fotona nedan. Anledningen är att jag har tänkt hålla isär en-bild-om-dagen-projektet och bloggen (Obs! detta är inget löfte dock). 

PS: Någon påpekade sist att det var en väldig spännvidd i det förra inlägget, idag är det ingen spännvidd alls, som motvikt... DS.

.

Närmar mig slottet. Studerar man bilden noga ser man redan det jag ser lite längre fram.


Spanar uppför backen, något intressant pågår där uppe. Något annat händer i trappan till höger. 

Häng med! Och ja, visst gör jag det!


.

.

.

.

Nu skulle "turisten" ges en möjlighet att ta sina turistbilder på enbart vaktsoldaten, men si, det hade hon inget intresse av...

.

I stället för att vända tillbaka och fortsätta genom Gamla stan (bilden nedan tagen innan vandringen uppför backen)...

.

...hamnade jag ju bland fjäderfän...

.

Kollade hovets officiella webbplats och noterar att man där skrivet Kungaparet i stället för kungaparet... Hur folk skriver grammatiskt rätt eller "fel" eller med talspåk etc på nätet (inkl här på FS) har jag inte några synpunkter på, men att en av Sveriges officiella webbplatser (vilken ju hovets webb är) inte håller sig till svenska skrivregler är lite märkligt, exemplet är inte heller den enda avvikelsen... Enligt Språkrådet: kungafamilj, kungahuset, kungapar, men Kungliga hovstaterna, Kungliga Slottet, Kunglig hovleverantör. Och hovet, hovstallet, hovstat, men Hovförsamlingen, HovförvaltningenHovmarskalksämbetet...

Varför bry sig...? Ja, intresset för språk och grammatik leder en ibland till diverse avstickare - det räcker väl som svar... Kanhända att jag har därtill kastat sten i glashus, någon har säkert koll på diverse fel i den använda grammatiken i mitt inlägg, men så representerat jag inte heller Det Officiella sverige... ;-)..

Var

.

Inlagt 2014-02-09 12:55 | Läst 3317 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Visst är det spännande med det oväntade...så man får oväntade bilder! Iaf för det mesta...
Gillar starkt dina ovanliga "vakt-bilder"...och kul att få följa din väg. I synnerhet som jag satt uppe på Fotografiska och tyckte att det var konstigt att inte du dök upp... Nu har du redogjort förträffligt!!! :)
Ha det gott!
/ Lena
Svar från RHelena 2014-02-09 21:40
Det är verkligen uppiggande att möta sådant man inte har väntat sig!
Om jag inte hade dykt upp på Fotografiska hade det inte varit det minsta konstigt... Det funkar så i Dagnys, man vet aldrig vilka som kommer, oavsett av vad de har sagt innan (Per O och Anders F E är specialister på detta...)... Och jag hade inte sagt något alls i förväg... Men, jag både ville och kunde vara med, tyckte att det var kul att träffa både dig några andra nya!
Lena Eriksson 2014-02-09 22:04
Det stämmer nog att inget var utlovat för din del...det är nog jag som ser dig som själva kärnan för Dagnys...
Men det var kul att träffa dig också!
Bildserien på vakterna var ju härlig. Han med spaden i synnerhet. Det ser ut som att han är på väg ut för att göra någon halvt förbjudet...Beträffande skrivfelen blir jag inte förvånad...
Hälsningar Lena
Svar från RHelena 2014-02-09 21:42
Högvakten kopplar man inte riktigt ihop med sådana här vardagliga situationer, men någon måste väl skotta här också! Och varför inte de!?
Jag för min del är förvånad över det språkliga i hovets informaton, de har ju informationsfolk...
Bild 3 i svartvitt o sepia är garanterat dagens bild =)
Svar från RHelena 2014-02-09 21:42
Nix! Ingen är det!
Fin promenad du bjuder på till Kungahuset. :-) Var det för dig som han sandade? Vad gäller svenska skrivregler så är jag ganska dålig på detta. Men jag har en sambo som brukar ha synpunkter. :-)
Ha de gott
//B-O
Svar från RHelena 2014-02-09 21:43
Jag var ensam "turist" på plats så allt måste väl ha varit för min skull!
Svenska skrivregler var viktiga i den finska skolan så det mesta av dem gick väl in i min skalle...
Tänk att högvakten skottar snö, det var en nyhet för mig! Det är ju lite märkligt hur de vaktar slottet, där kungen inte längre bor. Undrar om det är en väl använd del av den knappa försvarsbudgeten? Men det är klart att man skulle sakna högvakten lite grand, om den togs bort. Den är ju väldigt turistisk!

När det gäller språk så finns ju egentligen inte rätt och fel. Däremot kan man nog prata om vackrare och mindre vacker stil. Att följa språkrådets rekommendationer är väl aldrig fel, men de har säkert något skäl för att inte göra det i det fall du nämner. Om det sedan är ett gott skäl, det kan man säkert tvista om.

Språkliga fel och klumpigheter gör vi oss alla skyldiga till någon gång. Ibland av ren okunnighet. Men det viktigaste är i alla fall att man skriver så att det är begripligt.
Svar från RHelena 2014-02-09 21:56
Ja, de vaktar uppenbarligen inte enbart utan andra sysslor ingår också i deras vardag. Kungen bor inte där, men kungafamiljen har väl sina arbetsrum på slottet? Och sedan är det ju den där turistiga sidan som måste odlas!

På min arbetsplats pågår ett ständigt vridande och vändande av språk och texter och tolkningar (ett nödvändigt tvång inom en "juridisk" verklighet), tror att jag har blivit en aning "arbetsskadad" därav... Vad gäller hovet så tror jag knappast att det finns några speciella anledningar till varför man skulle avvikit från korrekt svenska... Det är nog förbiseenden bara; informationsavdelningen borde vara lite mer uppmärksam...
Vaktbilderna var kul
Fint komponerade
Svar från RHelena 2014-02-09 21:58
Tack du! Hade faktiskt inte tänkt avvika från min tänkta vandring mot Fotografiska, men avgörandet kom när jag såg killen komma med skyffeln i handen nerför trapporna... Så kan det gå!