Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Uppsala Fotofestival - snart!

Ni vet väl att det är dags för för Uppsala Fotofestival alldeles snart - redan under den kommande veckan! Arrangemanget varar under flera dagar, 18-21/8 2011 (torsdag-söndag). Dagarna är fullproppade med program på olika håll i stan: utställningar, föredrag, workshops, diverse jippon osv osv. Och Uppsalas variant på Planket finns ju också förstås! 

För närmare information - se webbinformation för Uppsala Fotofestival .

Postat 2011-08-14 17:56 | Läst 2376 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Långt från stadsmiljön...

...och ändå så nära.

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2011-08-14 12:32 | Läst 775 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Med en kärlek i Stockholm

Har blivit kär. Och kärleksföremålen är två! Platonisk kärlek som inte är besvarad...? Kanske är kärlek att ta till överord, kanske ska jag använda gillar skarpt i stället för att beskriva mina känslor. 

Föremålen för mina starka känslor? Det är mina två fasta objektiv, nya båda två, en 100 mm och en 35 mm. Det har blivit några makrobilder på den senaste tiden med 100 mm och allt annat har plåtats med 35 mm, nästan enbart, så även de nedanstående stockholmska bilderna.

Fast bilder på gatulivet i Stockholm börjar med en bild från trevliga Uppsala.

 

 

Bilderna nedan är från Sergels torg eller närmiljön däromkring.

     

 

 

 

 

     

 

Förr eller senare hamnar på Stockholms centralstation där kaos råder, sedan länge.

Vilken av bilderna är att föredra...? Bilden ovan är "äkta", det var ju den jag tog (rätat upp något), utsnittet nedan gör budskapet tydligare, men kanske påminner det hela då om PS-montage...?

 

 

 

 

Postat 2011-08-13 10:59 | Läst 3073 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tidig morgon och sen eftermiddag

Vaknade igen väldigt tidigt i går, gissningsvis någon gång kring 03.30-04.00. Mörkt var det. Hjärnan i töcken, men kunde inte somna om. Så småningom tittade jag på klockan som visade 04.30, gick upp och åt frukost, det var för mörkt för att gå ut och fotografera, det regnade lite lätt. Klockan var strax före 05.30 när solen försökte titta fram, jag fick bråttom ut, telezoom på kameran för kanske skulle jag få syn på någon ekorre eller annat trevligt smådjur som man kunde plåta. All annan optik fick hänga med också i en väska i fall i fall.  

Någon dimma är det i alla fall inte tal om att fotografera. Blåser bra från sydväst över havet. Cyklar sakteliga mot en annan fiskeby, kanske händer det något där i den lilla hamnen för denna by är ju fortfarande ett levande fiskesamhälle. Telezoomen är verkligen otymplig hängandes runt halsen när man cyklar.Tur att kameran är Pentax och tål stötar, så är även objektivet av den tåliga sorten . En skogmus eller liknande springer över vägen. Massor med vildkaniner här och där. Tänker inte fota dem. Till slut ger jag upp och fotar en på relativt nära håll ändå. Himlen visar sig i sedvanlig dramatik såsom det nu har varit ett par dagar. Dramatiken resulterar naturligtvis i att det återigen börjar regna.

Tidiga morgonbilder från Hällevik.

Jag vänder tillbaka mot Hällevik, det slutar regna, beslutar mig för att cykla i vår by i stället. Träffar på den första människan, byoriginalet, samlandes  på tomburkar. Känner mig som ett original också. Hur många fotointresserade blir byoriginal i slutändan? Beslutar mig för att fotografera dörrar på gamla hus eftersom denna typ av aktivitet passar fint vid den här tiden på dygnet när knappt någon är uppe ännu. 

Resten av dagen blir lika omväxlande vädermässigt som de tidiga morgontimmarna. Bilderna nedan är tagna under den sena eftermiddagen.

Postat 2011-08-10 11:59 | Läst 2373 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mina försök med gatufoto - 35 mm

Väl medveten om att jag framstår som litet tjatig numera (35 mm, 35 m, 35, 3....) så fortsätter jag med samma spår fast något annorlunda ändå. Har provat en aning på gatufoto vid några tillfällen tidigare, främst i Stockholm, bara med ett fåtal bilder. Nu blir det skoj att fortsätta prova vidare inom detta genre med det 35 mm objektivet. Här några exempel på mina habila försök de senaste dagarna.  

Dag 1: Ut på gator och torg i småstaden.

Folk i rörelse och samspråk där matbutiken, apoteket och Systembolaget finns. Tryggt att fotografera ryggar till att börja med, men det blir ju inte särskilt intresseväckande. Bilden här har mest funktionen att vara en startbild till de andra bilderna... 

 

Fyrhjulingar hör samman med medelålders och yngre, i regel.  Har aldrig sett en verkligt gammal människa på en sådan, men nu hände det.

 

Hundarna är av rasen whippet och inte saluki som jag fick för mig. Tur att jag pratade med henne. Det gjorde jag efter att ha tagit ett par bilder.

 

Själva stadskärnan var rätt tom, en vanlig sommarfredag. På något fik satt enstaka själar. Ett par herrar på en parkbänk. Kände inte för att smälla av en bild på dem utan att fråga. Med en 35 mm måste man gå rätt nära så jag beslutade mig raskt för att överskrida min "bekvämlighetszon". Den verbala kontakten underlättar betydligt tycker jag när man gör det. Då plötsligt blir det bekvämt, förhoppningsvis för alla parter. Och EN bild blev det.

 

Fick sedan ett litet återfall till "blommor och bin"-fotograferingen. Vad annat när folk inte fanns någonstans? Fortsätter dock med samma optik.

  

 

Dag 2: Gatufoto i den lilla byn. Mycket folk i rörelse, alla är på väg åt ett håll. Bara jag går åt "fel" håll. Således kom jag att bli en tydlig avvikelse som många stirrade på.  Tyvärr blev det till att fota i motljus för hela slanten, men försökte kompensera så gott det gick. Till slut vände jag och vandrade åt "rätt" håll också och fick nöjet att fota några ryggar. 

Det följde förresten inget motsljusskydd med objektivet. Det verkar vara svårt att få fram tillbehöret i fråga; hur kan det komma sig?  

Gästande skåningar satt och laddade upp på det lokala näringsstället. Inför vad? Ja, inför fotbollsmatchen mellan Mjällby AIF och Malmö FF. Det var Mjällbys hemmamatch alla var på väg till förstås. - Resultat 1-1. Inte illa mot bakgrund av att Mjällby har haft det lite motigare denna säsong än den föregående.

 

Dag 3: Bidde inga gatufoton. Övervägde att åka till den lilla staden eftersom en partiledare skulle komma och tala inför folket. Det skulle alltså finnas folk att fota. Avstod efter att ha funderat lite; hade ingen lust att blåsa upp besökssiffran för evenemanget med min närvaro. Får räcka att jag redan är "tvångsansluten"  som "massinvandrare" i det berörda partiets statistik. Det är väl förresten mina barn också. Den dag jag tjänar mer än maken blir vi ett "invandrarhushåll" (enligt SCB:s definition) och då kan även han få status som "massinvandrare" i matematiska trollerikonster. Ändamålet helgar medlen, brukar det ju sägas.

De enda människorna som fastnade på bild denna dag var ungdomarna som badade i havet på kvällen. Ett par bilder från den smått magiska kvällen publicerade jag häromdagen.

 

Dag 4: Ett nytt försök i den lilla staden.

Lika tomt som gången innan. Stod på Stora torget (som är ganska litet) och väntade på att NÅGON skulle komma. Och han kom. Vågade mig inte så nära och fotot blev väl egentligen ett foto på en stadsvy snarare än ett gatufoto. 

 

Sopstation nästa! Det blev dock inte det idealiska stället heller. Visserligen fanns det folk där, lite här och där, men det kändes som de inte ville bli fotograferade med sopor. Och det kan jag förstå. Eller var det kanske jag som egentligen inte ville fota dem med sopor?

 

Soporna i sig var rätt intressanta så det blev ett litet sidospår...

 

Nils-Erik L (Nisseblogg) skrev tidigare idag ett bra inlägg i ämnet gatufoto, med bra bilder också. Så här skrev han bland annat: "Gatufoto ska helst vara glättigt och lite ballt. Sånt har väl sin plats. Men det borde finnas mer utrymme för allvar. Ögonblick av insikt i människors situation som är en följd att strukturella samhällsproblem." Det känns lite banalt att publicera ett inlägg efter honom, men så är ju bloggvärlden, det går inte alltid att ta hänsyn till att någon annan har just publicerat något väldigt bra...

Det som jag reflekterade över ännu en gång när jag läste hans inlägg var att vägen är lång för den gatufotograf som har ambitionen att gå på djupet och påtala något som berör en och som man vill att andra ska också beröras av, på rätt sätt. Det krävs inte bara gedigen fotografisk kunskap och erfarenhet, intresse för samhällsfrågor och medmänniskor, empatisk förmåga (Obs! empati är inte samma sak som "tycka synd om"!) och framförallt gott omdöme.

Öva måste man ju och snett trampar man under resan så förhoppningsvis har man omdömet med sig ända från början. Själv har jag trampat snett inte så länge sedan genom att jag tog en bild som borde inte ha tagits, det insåg jag omgående. Den bilden går aldrig någonsin till publiceringen. Man måste väl göra något sådant här misstag för att lära sig något nytt om sig själv. Onödigt förstås att man ska behöva göra denna erfarenhet via en människa i utsatt läge. Man ska inte följa alla sina impulser i sin strävan efter att lära sig mer och mer.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

Lite otäckt att skriva blogginlägg numera för det verkar vara något strul med det tekniska här på FS. Det har hänt nu ett par gånger att jag inte har kunnat skapa ett nytt inlägg utan komplikationer. Det som händer är att jag kommer till mitt sist publicerade inlägg hur jag än gör. Sedermera visade det sig att det skapas en kopia av det tidigare inlägget och det är det jag kommer till (tror jag). Jag måste alltså börja med att radera allt innehåll i kopian och det gör man med viss bävan. Tänk om man håller på och raderar innehållet i originalinlägget ändå fast man har kollat allt flera gånger om för att det inte ska bli fel...  Någon annan där ute som har råkat ut för fenomenet?  

 

   

Postat 2011-08-09 14:05 | Läst 1337 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa