Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Irriterande sockrig sommardokumentation

Solen skiner oftast när man väljer att göra någon sommarutflykt till ett intressant besöksmål. Det medför att det inte blir några spännande bilder tagna utan i stället tränger sig det somrigt sockriga på med all kraft. Det hände ett par veckor sedan när vi kom till Grönsöö slott. Dagen var visserligen inte utan vädermässiga lynnigheter heller, men vi hade valt ut en tidpunkt då man slapp att kura under paraplyer och hålla i hatten. 

 

Vid entrén står drottning Kristinas lind, planterad 1623. Stamomfånget är imponerande 340 cm (!!!), men trädet måtte ha gått av flera gånger om genom århundraden, ganska lågvuxet är det. Bredvid står drottning Silvias lind, en mycket tanigare variant, av förklarliga skäl då det planterades så sent som 2003. Denna lind är uppdriven från ett skott av sin åldriga drottninggranne.

 

Slottet ligger vid Mälaren mycket vackert.

 

Det kinesiska snäckhuset är från 1786 och helt unikt! Huset är invändigt klätt med snäckor, bl.a. importerade från Ostasien.

 

Trädgården är vacker med både vildare delar och striktare geometriska avdelningar (barockstil, antar jag, ingen bild här dock). 

 

 

I det tidigare brännvinsbränneriet huseras en kafé idag. Dagen som vi var där skötte slottsfamiljen  ruljansen. Ingen anstormning med folk var det denna dag och hade tydligen inte varit det tidigare under sommaren heller (vädret; där ser ni - folk håller sig undan när lågtrycken har parkerat sina banor över oss)

 

Själva slottet är byggt 1611 efter franska förebilder. Dess forna fyra torn förlorades vid reparationer på 1700-talet. Slottet är en levande miljö med lantbruk, fruktodlingar etc och ägarfamiljen bor också på själva slottet. Under sommaren har man möjlighet att komma in i vissa delar av byggnaden.  Utöver trädgården, de vackra omgivningarna med promenadstigar och slottet bör de aktuella utställningarna ses vid besöket! I år vagnar och slädar från olika epoker, "Damast och dräll", dvs bordstextilier samt Georg Odners fotoutställning (samarbete med Hasselbladsstiftelsen).

Avslutar bildserien med detta pampiga träd som står i slottsträdgården.

 

Inlagt 2012-07-08 11:55 | Läst 2551 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Måste också ta en utflyckt dit när jag sett dina toppenfina bilder! ha en skön sommar/ Danne
Svar från RHelena 2012-07-08 12:23
Kul att du blev inspirerad av att göra en utflykt dit! Själva ska vi försöka ta oss dit ännu en gång för vi kom för sent för att hinna se fotoutställningen och dukarna... Förargligt för just fotoutställningen intresserade mig lite extra...
Träden var ju pampiga och intressant läsning. Bloggarna här innehåller verkligen en stor blandning. Jag läser gärna lite om motiven. Bildmässigt fastnade jag för den lilla bron med skuggorna. Är det sol får man väl nyttja skuggorna som blir, som du snyggt gjort just här. Bilden på brännvinsbränneriet tilltalar mej också mycket. Jag är svag för rödmålade timrade hus och med bron i förgrunden blir det lite mer än bara en bild på ett hus.
Ha en bra söndag
Lena
Svar från RHelena 2012-07-08 17:48
Så här i efterhand förstår jag inte riktigt varför jag inte fokuserade på skuggspelet på bron lite extra. Ofta blir det dock så bara för att man befinner sig i sällskap, är i alla fall min erfarenhet. På något vis får man bättre "fotografiska glasögon" på sig när man är ensam.
Ha det!
Det var mycket intressant att få läsa om ett slott jag aldrig hört talas om. Hi hi jag trodde jag besökt de flesta men är mer och mer klar över att det är inte så.

Att dokumentera på detta sätt med ord och bild ger en stor mening åt fotografin för kommande generationer samt så kan jag som är intresserad få veta och lära mig mycket.

Jag förstår inte vad är för fel på bilderna?Jag upplever dem som spännande på alla sätt.

Georg Odner tillhör en av mina favoritfotografer. Vi har ständigt någon bild av honom på ett bord i vårt arbetsrum i källaren. Det är en tidning i storformat som givits ut av en konstförening i Malmö.

Hoppas på fler utflykter i sommar från andra för mig okända ställen. Ha det gott

Gun-Inger
Svar från RHelena 2012-07-08 18:01
Kul att du hade nöje av detta och att du tyckte att det var spännande också! Det blir nog så småningom fler bilder från platser som du har aldrig hört talas om, t.o.m. utan några slott... ;-) Intressant att Odner tillhör era favoriter!