Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Mer att se i en slottsmiljö

I mitt förra inlägg hamnade vi vid Ängsö slott vid Mälaren och nu är vi tillbaka där. (Obs ni som läste mitt förra inlägg, och kanske vill dit på en bilträff eller av andra anledningar, stavningen på slottsnamnet är utan j, antingen Ängsö eller den äldre formen Engsö).

Slottets arkitektur är rätt stramt och influenserna till byggnaden lär ha kommit någonstans ifrån Europa, såsom det har varit brukligt när medeltidens arkitekter ritade svenska slott. De kantiga formerna påminner om Grönsöö slott (tycker jag mig se) som ju ritades enligt franska förebilder (mer om detta slott i mitt förrförra inlägg). Ängsö slott byggdes i slutet av 1400-talet och byggdes om och till både på 1600- och 1700-talet. Hela byggnaden är ett museum idag, i motsats till Grönsöö slott.

Byggnaden innehåller mängder med salar och rum, mer eller mindre inredda, somliga med skyltdockor klädda i tidstypiska kläder från århundraden bakåt. Bilderna nedan är från de mindre inredda salarna, det var roligare att fota där...

 

 

 

Eftersom nästan alla våningsplanen har väldigt högt i tak hamnar man högt upp när man har kommit upp till fjärde våningen. Trevliga vyer öppnar sig runt omkring åt alla håll. Tyckte mig se att något vattendrag skymtade åt öster, men det var nog en synvilla eller så handlade det om en tillfällig pöl, uppkommen tack vare de större regnmängder som vi har nu fått under flera veckor. På grund av landhöjningen har nämligen slottet förlorat sina tidigare förbindelser till Mälaren, både österut och västerut.

 

 

Kyrkan intill är från 1300-talet och även de kvarvarande kalkmålningarna på väggar och tak är från samma århundrade. Förmodligen är denna kyrka, som så många andra kyrkor, byggda med slit och släp och tårar - folket i socknen beordrades via landskapslagar till att både bygga och underhålla kyrkor. Någon som vet mer om detta?

Den som är intresserad kan läsa om svensk kyrkoarkitektur här.  

 

Här nedan ses grinden mellan slottet och kyrkan. Ängsö kyrka har inte varit en regelrätt slottskyrka utan den har fungerat som en församlingskyrka. Kopplingarna mellan slottet och kyrkan har dock varit starka, t.ex. hade slottet rätten att utse kyrkoherde fram till 1922.

 

Slutligen ett par lite "fristående" bilder tagna i slottsmiljön.

 

 

Inlagt 2012-07-11 00:13 | Läst 5684 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så fina bilder.
Svar från RHelena 2012-07-11 10:22
Tack Per! Fin miljö -> fina bilder.
Trevlig läsning och fint dokumenterat, Jag gillar din lek med golvplanorna och ett fönster som det på sista bilden är svårt at motstå.
Hälsningar Lena
Svar från RHelena 2012-07-11 10:31
Golven är verkligen patinerade, på sina håll lutar de därtill en hel del även om de just i dessa bilder var ganska plana. Sista bilden handlade förstår om lek med solljuset, ångrade ju på Grönsöö att jag inte tog vara på skuggspelet mer. Tack Lena!
Fin dokumentation Rauni
Jag blir sugen på att åka dit
Svar från RHelena 2012-07-11 10:25
Kul! Rekommenderar en utflykt dit. Och till Grönsöö än mer! Hoppas att du har tid!
Tycker också du fått till mycket fina bilder runt och i slottet. Man blir intresserad av att åka dit själv när man ser dem./ hälsn Danne
Svar från RHelena 2012-07-11 10:35
Roligt när bilderna är till nöje för dig! ibland behöver man se sig omkring i näromgivningarna, konstigt nog blir det alldeles för sällan.
Vackert dokumenterat Rauni! Gillar framför allt nummer två och den sista. Ha det fint!
//Ewa
Svar från RHelena 2012-07-12 19:54
Tack för dina ord! God fortsättning på sommaren!