Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Mer bilder från paradiset

På väg mot Vallsgärde passerade vi den sagolika platsen och det vackra gamla huset. På vägen tillbaka vill jag stanna här för att fotografera! Men innan det var dags fångade jag vyn nedan, Fyrisån delar sig strax söder om denna plats till två "floder". Fast detta är en sanning med en modifikation; på kartan ser man att det är en lång udde som sticker söderut från platsen i stället. Det man inte ser på alla kartor är dock att en kanal har grävts mellan Fyrisån och uddens norra del så att att en ö har bildats.

 

 

Vi stannade till vid det vackra huset strax söderut , men det kändes inte bra. Inte kan man kliva ur bilen, ut på tomten, för att fotografera? Således fortsatte vi några hundra meter till där en träskylt stod med ordet "Bryggan". Det lät nog så lockande också. En liten promenad och man var framme vid en anspråkslös brygga, nu uppdragen på land. Den dimmiga omgivningen runtomkring Fyrisåns "biflod"/vik var rogivande, tiden stod still. 

 

 

Det gamla huset och dess omgivningar gav mig ingen ro . Bestämde mig att gå tillbaka och knacka på för att fråga om lov för fotograferingen. Stod en liten stund vid huset och grunnade på atmosfären. Nej, här bor ingen just nu i alla fall... trots utspridda utemöbler... Efter ett tags grunnande är jag säker på min sak.

Vattnet närmast är Fyrisåns "biflod"/vik, längre bort skymtar den verkliga Fyrisån.

 

 

 

Härifrån togs de bilder jag visade igår (och som jag har lagt med här nedan också); det vackra årummet söderut och den lilla bron norrut. Den lilla bron ser man inte från vägen och inte från huset och tomten heller. En välbevarad hemlighet...

  

 

Men nu var jag framme på den lilla bron som inte såg alldeles för säker ut från håll. När man väl stod på den känns den gedigen, lövtäckt dock så man fick sopa bort löv med foten för att få en uppfattning om dess skick. Och vyerna var lika betagande här som från den andra bron.

Fyrisån bör ha bildat en vik här ursprungligen, men som synes har människan hjälpt naturen eller sig själv genom att bygga en kanal här. Kanske har det funnits en liten bäck som har runnit här en gång i tiden. 

 

Vandrade runt på ön en stund och tog några bilder till.

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-11-13 21:32 | Läst 2538 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänk att gråväder kan göra sig så fint! Gillar nr. 9 lite extra och den näst sista.
//Ewa
Svar från RHelena 2011-11-13 21:49
Hösten har varit ganska snäll mot oss i år åtminstone här i Uppland. Det lär väl bli andra dagar också, storm och annat spännande, så småningom. Kul att du gillar några av bilderna lite extra!
Vilka fina bilder! Här ska jag absolut titta in igen.
Svar från RHelena 2011-11-13 22:40
Kul att du gillar bilderna! Du får gärna återkomma! Men, du bör hålla förväntningarna på en rimlig nivå, jag är typ en sådan där "diversehandlare" inom foto... ;-)
Underbara bilder, nu blir jag inspirerad igen!
Svar från RHelena 2011-11-13 23:04
Jamen, då har jag gjort lite nytta!
Tack!
Så vackert! Man kan undra vem som har förmånen att disponera huset på denna vackra plats! Och vem underhåller broarna? Den lilla kanalen måste också ha en historia. Ja, ibland ser man saker i landskapet som man faktiskt undrar över.
Svar från RHelena 2011-11-14 21:19
Det fanns ett grannhus där det bodde folk; kanske törs jag knacka på där vid något annat tillfälle för att ställa alla frågorna. För nyfiken blir man ju!
Glad jag är att jag kikade in på din Blogg. Jag borde vara i sängen för längesedan.

Kom aldrig ut i dag i heller därför känns det så ljuvligt få göra den promenad du gjorde genom att betrakta bilderna.

Kan förstå det var en härlig dag för dig. Det är så vackert fotograferat. Bilder som jag kommer ihåg.
Ha det härligt i veckan
Gun-Inger
Svar från RHelena 2011-11-14 21:22
Dagen var rätt omväxlande för mig, en mängd saker som hände, på olika platser, men just den här platsen var lite bonus. Ibland får man göra en promenad via någon annan, dvs via någon annans bilder. Det är faktiskt en av fördelarna med FS; att man får se väldigt många olika miljöer i landet och även utanför landet. Roligt att du uppskattade mina bilder! Ha det!
Inser ju att Vallsgärde är ju på min hemmaplan :-) Måste jag ut och upptäcka. Hittade en sida med gamla Uppsalavykort, här nästan från "ditt" håll.

http://www.upplandia.se/bilder/Uppsala/Uppsala%20-%20Vykort%20%C3%96vriga%20motiv/slides/Uppsala%20-%20Vy%20%C3%B6ver%20husen%201940-50-tal.jpg
Svar från RHelena 2011-11-14 21:30
Visst är det nära dig! Säg inte att du aldrig har varit där! Fast det brukar ju vara rätt vanligt att det man har närmast till hands förblir oupptäckt, av någon anledning.
Intressant med det gamla vykortet, känner igen Samariterhemmets gamla byggnad, ett äldre hus längre bort på Dragarbrunnsgatan också samt några till. En del hus har uppenbarligen rivits vilket ju har varit en veritabel farsot i svenska städer. Synd!