Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Någon av bilderna kan nog blandas ihop med gatufoto...

.

Resten av bilderna från lördagens Stockholm vill också synas. En del av dem i alla fall. Så, varför inte...

.

Gatuvy från Söder, men kunde ju vara var som helst.

.

Strax utanför Fotografiska som jag inte besökte denna gång.

.

Bistra miner. Vet inte vad detta var för en parad men de "glada" musikanterna gick i täten före denna grupp.

.

Lyckades inte gömma mig som en äkta gatufotograf ska kunna. Skyller på att RX100 är på reparation...

.

Det är fint med denna hörna på Moderna museet, med alla konstböcker som man kan bläddra i. Även fotografiska böcker finns där förstås.

.

Visningen (Cindy Sherman) började med en miniföreläsning. Packat med folk, här syns bara en bråkdel av alla som ville höra intendenten att berätta.

.

Aj då, borde fått med hela han... eller åtminstone lite mer...

.

Färgglad avslutning med en färd till en förort. Smakar på ordet förort... Nej, jag var inte på väg till det segregerade Danderyd. Nej, inte heller till det lika segregerade Husby. I stället till en förort där befolkningsstrukturen är ganska precis som genomsnittet totalt i Sverige vad gäller andelen människor med utländska rötter. Ena dottern har flyttat hit, enligt vissa beräkningsmallar tillhör hon den svenska delen av befolkningen, enligt andra sätt att beräkna (sd) bidrar hon till att öka andelen icke-svenskar här (pga mitt ursprung). Kommer av någon anledning att tänka på det bibliska uttrycket om fädernas skuld som drabba barnen intill tredje och fjärde led... Borde inte gälla för jag är ju mor... Och andra sidan finns ju morfar och morfarsfar även om de aldrig har bott här... men sådana petitesser kan ju vara viktiga för somliga ändå.

.

Skymningstiden är här, en promenad i de vackra omgivningarna är en kontrast till allt det livfulla inom tullarna.

.

Inlagt 2013-10-22 22:14 | Läst 2784 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det var kul att följa med på den här promenaden och den rosa mössan på pendeltåget blir min bildfavorit konstigt nog.

För vem är det viktigt vilken generation invandrare man är? Sålänge man lever i Sverige och efter våra lagar så tycker jag att man kan vara vilken generation som helst och kalla sig svensk. När kommer det där med landsgränser att sluta blockera folk? Hur lång tid ska det ta?

PS: en "äkta" gatufotograf ska ALDRIG gömma sig - tvärt om!
Svar från RHelena 2013-10-22 22:59
Hallo, det är tunnelbanan och inte något pendeltåg! Folktomt som bara den, en lördagseftermiddag, men det berodde nog på att inte så många kliver på vid Kungsträdgården.
För övrigt håller jag med om resten av resonemanget, ibland är jag bara sysselsatt med tankar kring ursprunget och särskilt när jag har varit och kollat läget i landet österut. Som nu. Eller om några väsnas extra i det offentliga kring ursprungsfrågor.
Så var det ju, inte gömma sig! Då är D600 med ett bjässeobjektiv ett perfekt val för gatufoto! ;-)
Flera av bilderna kan nog av misstag blandas ihop med gatufotografi, men du laddar ju upp så små bilder så de syns knappt på min skärm, så det går inte att säga säkert ;)

Undrar om jag också bidrar till andelen ickesvenskar, med tanke på min finska mor ...
Svar från RHelena 2013-10-22 23:11
Äger du inget förstoringsglas...? Eller har du en jätteskärm...? ;-)
Har du provat på att presentera dig som en finne utomlands? Testa! I vissa länder blir man bättre bemött som finne, av någon märklig anledning (jultomten?). I vår familj kan vi helt utan att fuska välja att svara att vi är svenskar (maken säger det) eller finländare (jag säger), beroende på situationen och var vi befinner oss.
Anders F. Eriksson 2013-10-22 23:42
Jag har en liten skärm med hög upplösning, och då blir bilderna jättesmå :)

Ska testa finnknepet nån gång, men då kommer jag förstås att råka utt för att stå bredvid en finne som vill konversera :)
Åter får jag vara med dig i Stockholm gillar jag gillar bilderna var och en på sitt sätt.

Alla människor har samma värde var de än kommer från ...detta försöker jag förklara snart varje dag.. har lite fiender runt omkring mig men det bjuder jag på...
bor på en gata där de är så simpla så det finns de som röstar på SD..fy fan...
jag ville ta i så här det kändes skönt i själen.

//Gun-Inger
Svar från RHelena 2013-10-24 19:49
Oj nu röt du till där... ;-) Själv befinner jag mig i en omgivning där de grundläggande värderingarna i det svenska samhället är självklara till största delen. Men av och till blir man ju främst via samhällsdebatterna av olika slag varse om att det som är självklart för de flesta är inte lika givet för andra.
Roligt att du hade nöje av bilderna!
Tror att du mötte Högvakten på väg mot vaktavlösning på slottet, vad är väl en bal på ..........
Gillar stämning och färger i den sista av alla "små" bilder mest.
(I Köpenhamn har du stor fördel av att vara finne, svenskar är totalt "rökta" där....)
Svar från RHelena 2013-10-24 19:55
Du har säkert rätt för de tågade mot slottet!
Skymningstiden är en fin tid, apropå den sista bilden; skoj att du gillar den. De övriga hade ju inte så mycket färger så den sista sticker ju ut lite grand, tillsammans med nästsista förstås.
Ska använda Köpenhamn som testpilot någon gång...
Kan blandas ihop med gatufoto :-) Men jag vet, en del på FS har en ganska dogmatisk inställning till gatufoto. Första gången jag sett foton på Segway från Stockholm. Jag antar att det finns uthyrare, folk lär sällan köra omkring med egna. Här är de inte tillåtna i trafiken. Våra myndigheter är urbota konservativa när det gäller trafikfrågor. Man måst ha körkort för att få köra moppe. Om den inte är elektrisk, där gör de ett undantag, för att uppmuntra eldrift. "Euromopeder" finns inte här alls.

Förort tycks ha en väldigt negativ klang för dig. Själv har jag bott i Stockholmsförorter under större delen av mitt liv. Tänkte aldrig på om de var segregerade. Men jag antar att de var det. Men det gäller nog för innerstan också? Det jag framför allt hatade med Stockholmslivet var de långa arbetsresorna. En gång, under den tid när planering av Stockholms utbyggnad var som intensivast, så tillfrågades ett borgarråd om de inte höll på att skapa problem för stockholmarna med långa resor. "Nejdå" konstaterade han glatt. "Reståligheten kommer att öka!" Gäller det avgifterna också?

Sammanfattningsvis en trevlig bildsvit!
Svar från RHelena 2013-10-24 20:40
Varken du eller jag är några dogmatiker, oklart om det är bra eller dåligt... Glad att du uppskattar bilderna!

Antar att segways är hyrda någonstans ifrån, vilka andra än turister skulle tycka att det är värt att fara fram med dem mitt i Stockholm? Har för mig att det finns någon diskussion här också om hur klokt det är att dessa fordon får köras utan några som helst krav.
Det uppfattar jag förresten som mycket svenskt att olika företeelser släpps "fria" för att man ska sedan efter några års erfarenheter, olyckor, misshälligheter etc gå över till att börja prata om behovet av styrning och regelverk.... Vattenskoteråkningen, mobilanvändning vid bilkörning, sjukvårdsverksamhet med mindre kloka utförsäljningar (t.ex. de stötande turerna med Serafimer), sjukvårdsverksamheter som "vem som helst" har kunnat starta utan särskilt mycket kontroll (kanske inte lika välkänt). Och inte att förglömma; skolverksamhet... Såg just en dokumentär om hur skattepengar hamnar via skolpeng in i skatteparadis.

Förort är en neutral term egentligen, men har blivit ett ord som förknippas med dåliga saker idag. Det är bra att ta tillbaka ordets ursprungliga betydelse och det gör man väl bäst genom att använda ordet mångsidigt?! Alltså; både Husby och Danderyd är förorter. Och så även alla andra delarna Stor-Stockholm som ligger utanför tullarna. Samma gäller även andra större städer. - Kul ord det där med "restålighet", verkar inte ha fått fäste i svenskan dock...