** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Yashica-A på fotofikabesök

Tack Lena och Per för initiativet för dagens fotofika! Vi blev tio pers, damer och herrar, unga och mindre unga, FS-bloggare och icke-bloggare, t.o.m. en icke FS-medlem som dock sannolikt blir medlem inom kort. Proffs och halvproffs blandades med rätt färska fotoentusiaster och allt mittimellan. Uppsalabaserat folk, men även ett par långväga gäster. Utöver Lena och Per var även Anneli, Johan x 2, Kurt (Bert var det kanske?), Agneta, Anna och Torbjörn med. Och så förstås jag också. Egna fotoböcker visades upp - fina! Diverse fotorelaterade ämnen avhandlades. Tiden flög iväg!

Själv hade jag ingen fotobok att visa upp. Tog med en kamera, kanske kunde någon kunnig berätta om den. Inspirerad av gamla klenoder (mest Leicor?) i diverse bloggar hade jag nämligen plockat fram en fotopryllåda med diverse innehåll. Lådan visade sig innehålla en hel del sådant som man hade hunnit glömma bort, mest analoga småbildskameror och ett par analoga relativt moderna (70-tal) systemkameror. Den kamera jag var ute efter var dock av en lite annorlunda sort, nämligen denna.

Vet inte mycket om denna kamera annat än att maken vann den på en orienteringstävling i sin ungdom. Han har aldrig använt den och således har den mestadels samlat bara damm hos oss. En viss period under våra barns småbarnsår har den dock fått uppleva några högtidsstunder per år för den har använts som en "kameraattrapp" vid barnkalas - vid leken "Fotografen"!

 

 

Torbjörn närstuderade kameran och hade helt uppenbarligen kläm på typen så jag fick en liten grundläggande snabbkurs om användningen. Har nu hittat lite studiematerial via googling, bl.a. en hel manual. Kanske kan det bli bilder så småningom....

Det som noterades särskilt av några närvarande var den avancerade "kameraremmen"... 

 

Inlagt 2011-03-05 20:21 | Läst 2305 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snygga bilder på kameran. :-)
Svar från RHelena 2011-03-05 20:32
Tackar! Det var sånt bra ljus inomhus när jag kom hem så jag satte i gång på en gång med att fota. Det blev förresten ingen skridsko- eller skidåkning, men man gläder sig åt dagens höjdpunkt med fika så det blev en fin dag!
Så trevligt det var att få träffa dig Rauni =)
Kul att du tog med dig den gamla kameran också.
/Lena
Svar från RHelena 2011-03-06 10:02
Kul att träffa dig med. Du får berätta nästa gång hur du tänker kring dina bilder!
Roligt att träffa dig och spännande med din kamera. Hoppas att du tar med dig den igen så vi kan djupdyka i den :-)! :-) /Agneta
Svar från RHelena 2011-03-06 10:04
Detsamma! Imponerande att utsocknes som du tog sig till staden så här!

Känner lite press på att få igång kameran så har jag något mer att förtälja om den framöver.
Kul att få träffa ansiktet bakom bloggen i verkliga livet (jag skriver aldrig IRL) :-). Se till att du får igång den här Yashican för de här kamerorna är verkligen fina. Det är klart att du måste fixa en ny rem för vem vill ha ett snöre om halsen :-).
Svar från RHelena 2011-03-06 10:10
Visst hade vi trevligt! Genom att så många var bloggare blev det ju lite extra eftersom vi redan "känner" varandra en aning. Och därtill fick man lite kläm på några som "bara" är läsare, men som är aktiva fotoentusiaster på annat sätt. Det blev an bra kombination!
Trevligt att träffas och jag gillar snöret på kameran/bert
Svar från RHelena 2011-03-06 21:10
Trevligt trevligt var det! Och ursäkra att jag döpte om dig till Kurt; lät mitt misstag stå kvar (men med en rättelse om det sannolika namnet), tänkte att man får stå för sina misstag, ett antal personer hade ju hunnit läsa inlägget redan. Det är bara att krypa till korset... Såg någons bild på dig och min kamera och jämförelsen med Hamlet. Det ligger något i det, ni passar ihop, du och Hamlet och Yashica!
Ojoj vilken klenod till kamera! Och alldeles ny dessutom, jag blir andaktsfull!
Svar från RHelena 2011-03-06 21:19
Det är mycket möjligt att den här kameran har aldrig kommit till användning överhuvudtaget. Orienteringstävlingar har ju enligt traditionen i alla tider skrapat ihop sina priser främst från diverse butiker (men även annorstädes, t.ex. på vindarna hos medlemmar i arrangörsklubben). Sedan fördelas de tilltänkta priserna mellan de olika tävlingsklasserna där vinnaren väljer pris först. Min man (då en 16-årig kille) vann sin klass och valde denna kamera för han tyckte att den såg ut att vara det mest värdefulla som fanns att välja bland...

Och du, jag känner pressen att få igång klenoden... Hjälp! Längtar efter en pensionärstillvaro för att få tid....