Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Minns ni Lumix LX3..det gör jag.

LX3, minns ni hypen när den kom där i "tidernas" begynnelse? Det gör jag, och säkerligen en och annan här på sidan. Iaf om man är lite äldre! Ja allt är relativt. För mig känns det faktiskt inte så länge sedan.

Men det var i en annan fas i livet helt klart och mycket har hänt sedan dess, både i det privata livet och i fotografins värld.

LX3 var en sådan där milstolpe i entusiast kamera marknaden. Samarbetet med Leica och en hel del saker kameran kunde vara stolt över. 

Jag minns när man fick hem den och man hade hört att man nu hade gjort en digital kompakt som faktiskt kunde ta lite bra bilder, och hade "bättre" brus egenskaper etc. men framförallt den där trevliga gluggen med "summicron" loggan att stoltsera med.

Jag hade med mig min svarta version på min första Thailands resa, och det var verkligen en perfekt liten rese kompakt. 

Det var en kamera som inspirerade mig minns jag, och jag tog en hel del kul bilder jag fortfarande verkligen gillar med den.

Jag filmade faktiskt lite med den också, och även om det verkligen inte är någon super kvalitet är det ändå väldigt skönt att kunna göra det på en resa och det går iaf att spara och använda som ett kul minne.

Jag kan dra paralleller till min långt senare införskaffade Leica Q, inte när det gäller bildkvalitet eller en del andra saker, men just när det gäller mångsidigheten och lekfullheten men ändå kunna prestera över förväntan. Den lilla blixten man kunde rädda vissa situationer på resan med och ibland skrämma bort skuggorna i människors ansikten vid behov. Den fina macro funktionen som faktiskt fungerade helt ok. Och allt i ett kompakt format! Fantastiskt.

Efter resan gav jag emellertid bort min LX3 till min ex fru. Jag hade även med en LX5 som jag efter resan gick över till. Också en fantastisk liten kamera och med små finjusteringar och förbättringar från LX3 en trevlig uppgradering.

Tiden gick och kamerorna bytte form och funktion och min lilla LX3 låg kvar hos min X fru hela den här tiden. Ända fram tills för några månader sedan då hennes dotter kom hem till mig med LX3an och en liten Olympus jag också hade köpt för länge sedan.

Hennes fråga till mig var ifall jag kunde se över båda kamerorna och få någon av dom att fungera så att hon kunde ta med sig den till hennes stundande Thailands resa denna sommar.

Jag hade dom hemma och ägnade inte så mycket tankar till dom till en början. Men började sedan kolla på en del gamla bilder tagna med kameran och minnena från när jag fick den från början kom tillbaka och gjorde mig nostalgisk, och nyfiken.

Jag fick en ide. Om jag kunde hitta en annan LX3 i bra skick med laddare och batterier skulle jag kunna testa och få igång min gamla. det skulle innebära en slant för att också hitta laddare och batteri till den andra Olympus kameran åt dottern, så att hon kunde använda den och jag kanske kunde behålla LX3 istället...planen var satt i  rullning.

Hittade ganska snabbt en i silver till ett ok pris. Och inom någon vecka hade jag också beställt något till batteri som reserv.

Laddade batterierna och stoppade i dom i båda kamerorna....

Ja då, det kom ljud och displayen blinkade till samtidigt som objektivet sköts ut ur kameran. Jag kände mig glad!

Det här var verkligen roligt. jag hade saknat den här lilla kameran kände jag. och att ha en liten smidig digital kamera när man inte orkade dra med sig en större eller som komplement till en analog kamera tex.

Jag övertygade mitt X att få behålla min gamla kamera, och det visade sig att även Olympus kameran fungerade. Kostade mig 500 kronor till för styvdotterns skull. men det var det värt kände jag. Både för att hjälpa henne men även för att få igång min gamla LX3.

Jag satte genast igång med att göra en liten film om mina tankar och erfarenheter om LX3 som kamera och la upp den på min Youtube kanal också.

Kändes som en kul historia att göra en bra video om, och hade nu också en hel del bilder att lägga med som bakgrund. Ett kul projekt om en kamera jag verkligen tyckt om genom åren. Jag länkar även till min Video här nedtill sedan om någon är nyfiken .

Jag började genast också att använda LX3an i min vardag nu, med barnen, på stan och runt Vallentuna där jag bor.

Jag letar nu med ljus och lykta efter en Lx5 och kanske eventuellt en LX7 som jag aldrig fick chansen att testa när det begav sig , då jag efter min LX5 gick över till Fuji X-T1.

Så vad är nu era minnen av denna fantastiska lilla kamera, och vad tyckte ni? Har ni sparat den? Eller är ni också sugna på att hitta en idag?

Rekommenderas starkt hursomhelst av mig!

Ha det gott, här är lite fler bilder och länken från min Video på Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=6AMhCPF5eY8&lc=Ugz-JmlaZBI9rhUhTWx4AaABAg

/Over and out...

Postat 2024-04-01 01:07 | Läst 371 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Analoga resan, Youtube, hype runt nya kameror ( Hej X100vi !)

Hej!

Inser att det var väldigt länge sedan jag uppdaterade bloggen nu. Men har haft fullt upp både med jobb och det privata.

Har haft en seg vecka med sjukdomar och annat, men idag mår jag bättre och passar på att skriva ett litet inlägg.

Har hänt så mycket i världen av fotografi senaste månaderna tycker jag. Min egna Nikon Zf som resan fortsatt med, och jag fortfarande och mer och mer gjort till min följeslagare när det gäller det digitala fotograferandet. Sedan jag införskaffade ett Voigtlander 40mm f1,2 med Z fattning med bländarring och en skön vintage känsla har det suttit klistrat på kameran nästan hela tiden.

Inte heller tråkigt att den ger fina bilder tillsammans med Zf, riktigt trevligt hyfsat kompakt paket att ta med sig. Fördelarna med Z fattning och att det har alla finesserna med fokuserings hjälp gör det en fröjd att fotografera med.

Samtidigt har den Analoga resan fortsatt, med eget framkallande och fotograferande. Tycker jag fått snurr på processen och det känns relativt smidigt att framkalla några rullar på en dag. Och sådan otroligt skön känsla att vara en del i nästan hela processen själv. Har även lyckats få till en video om min process på min kanal, där jag till dotters stora förskräckelse även dansar mellan agiteringarna, så är man inte blyg eller rädd för en rätt "rutten" produktion med seg humor kan man kanske iaf få et gott skratt eller inspiration till att köra själv( inte dansen då...den är jag ensam om.)

Eller ja hela förutom skannern som hjälper till att få det digitalt.

Vi har också hunnit med en del Foto promenader med den analoga gruppen på facebook, kan verkligen rekommendera den gruppen både för hjälp med allt analogt men också för möten och dessa promenader. Väldigt skoj.

Senaste var nu i helgen, och det är alltid kul att se vad folk plockar med sig för kameror och prata utrustning och allt tillhörande vår fantastiska hobby.

Nikon F100, Nikkor 85mm f1,4 D, Kodak Trix400.

Och i mitt eget analoga fotograferande har det mest blivit med min Leica M2, jag införskaffade ett Summicron 50mm f2 Rigid som jag tycker gör kameran komplett. Så fin och härlig att använda tillsammans. Jag har även adapterat det på min Nikon Zf och det ger en skön gammaldags karaktär  bilderna, nästan ännu mer synlig digitalt tycker där det nästan "glöder" i högdagrarna stundtals.

I övrigt har jag inspirerats mycket av målet att lägga upp lite nytt på min egen kanal runt utrustning och tankar gällande fotografi.

Och även att titta på andras man får något tillbaka av i sitt fotande.

Det har ju säkert inte helelr gått någon obemärkt förbi med den nya Fuji X100Vi som spottades ut ur fujis fabriker här i dagarna.

jag tycker om Fuji, och älskar speciellt deras tidigare modeller. Men jag tycker de senare modellerna blir mer och mer som alla andra kameror på marknaden, och mer som en mix av en Mobil och en kamera som ska klara allt.

Man trycker i mer pixlar och lite mer IBIS, så klart, en oinspirerande alltiallo maskin som blir större och större för varje modell och mindre unik i landskapet av modeller och kameror.

Det är säkert en grym kamera, men det är i stort sett alla digital kameror idag. Och jag känner mer och mer hur glad jag är att jag "vaknande " upp och slutade uppgradera eller följa strömmen när det gäller detta. Och ännu mer glad för att jag fotar analogt vid sidan om och helt tappat suget för de nya prylarna som kommer ut..

Nästan botad iaf ;)

Det känns lite som folk börjat vakna lite också överlag, och istället för att uppgradera istället ta sig ut och fota med det dom redan har.

Så nog raljerat, nu blir det kaffe. Ha en skön vecka!

Rolleiflex, Kodak Trix.

Leica M2, Summicron 50mm f2 Rigid, Kodak trix400.

Leica M2, Voigtlander 35mm f1,4. Kodak trix400.

Nikon F100, Nikkor 85mm f1,4D. Kodak trix 400.

/over and out...

Postat 2024-03-11 15:19 | Läst 389 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gott Nytt År , skål för nya äventyr.

Bara ett snabbt inlägg för att önska er alla ett Gott nytt år och en snabb uppdatering om senaste tiden och mina tankar för det nya året...

Julen är över och det blev en mysig sådan med bror och barn samlade.

Året för mig själv har inneburit en del nya utmaningar i form av jobb och annat som varit segt stundtals men också givit mig nya perspektiv och lärdomar.

Men året för världen har ju såklart inneburit mycket lidande och utmaningar som man bara önskar vore över och att alla ska få ha en bättre värld att vakna upp till.

Nu är vi här kanske för att få tänka på något annat i den bistra vardagen, så jag lämnar det andra för nu.

För mitt fotograferande har en del ny utrustning inköpts, en Nikon ZF som någon som läst bloggen redan sett, men också en Leica M2 som jag verkligen ser fram emot att få fotografera mer och kanske framförallt då ljuset blir mer påtagligt och värmen kommer...

Mitt analoga fotande har pågott men varit mindre nu under vintern. Inte för att viljan inte funnits där, men bara för att jag inte hinner innan mörkret faller.

Så att jag skaffade min Zf blev en fin övergång där jag fick plåta med den och lära nig hur den fungerar, men också adaptera vintage objektiv och utforska den världen som plötsligt öppnades med en fullformats kamera istället för min Fuji X-T1 jag hade förut.

Jag saknar stundtals min M240 och objektiven till, men Zf är ett sådant bra verktyg och så otroligt mångsidigt , så med mindre tid för saker och ting och med mindre barn passar den mig bättre ur ett praktiskt perspektiv. Och min nya M2 lindrar fallet det innebar att göra sig av med min M240, känslan och bygget finns i M2an och även det mer långsamma och reflekterande sättet man fotograferar på.

Min nya resa med att framkalla film hemma har kommit igång. Inte med så mycket framkallande ännu, men med inköp av kemi, verktyg för att göra detta företag möjligt.

Ska bli spännande, och superkul att börja med måste jag säga. Det var över 18 år sedan jag framkallade sist, och jag hoppas att känslan finns kvar där så man inte behöver uppfinna hjulet igen, och att iaf trevandet i mörkret blir nåååågot lättare...

Mer om det framöver och hur detta gått!

Har även testat lite nya film i form av den helt nya Harman Phoenix filmen, inte fått tillbaka min rulle från labbet ännu, men ska bli kul att se och ska dela mina tankar om denna senare.

Nu återstår endast att önska er alla god fortsättning, och ETT GOTT NYTT ÅR!

Kram.

Over and out...

Postat 2023-12-31 19:36 | Läst 532 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Go Jul, Tomten kom, Zf och leica M2.

God Jul fotovänner!

Ett snabbt inlägg såhär på Julaftons kvällen. Barnen är hos sina mammor och vi firade morgonen tillsammans. Så efter fika, kalle och en promenad ned till sjön i det kalla men underbart vackra vintervädret blev jag sittandes här och tänkte över inköp och mitt fotograferande senaste tiden.

Som man kan se här ovan kom tomten även med en överraskning i år.

Jag kan tydligen inte klara mig helt utan en M i någon form, och den här 61 åringen började följa med redan idag med en helt NY film ( Phoenix som någon säkert känner till släpptes nyligen...) frammatad och redo att möta kylan och solen och snön.

Ska bli väldigt spännande att se hur den ser ut den nya filmen, ingen aning om hur ett vinterlandskap återges då den har ganska distinkta färger och toner, men ett kul test både för kameran och filmen.

Har endast detta VL 35mm f1,4 Nokton Classic kvar till M. Men jag tycker det käns som ett trevligt objektiv till den här kameran. Och det var en underbar känsla att ha med den ut idag jämsides min Nikon ZF.

Om någon läst tidigare vet man att jag inköpte en Zf efter att ha sålt en leica M240. Har nu använt den en hel del och tycker verkligen mycket om den. 

Blev en hel del fotande med den nu under julen och mer kommer det att bli.

Fantastiskt att ha nu under det mörkare halvåret, och att inte behöva oroa sig då solen börjar gå ned.

Nu blir det snart mer julfirande och det är dags att fixa mat och se lite kul på dumburken.

Blev en mysig dag/kväll och jag önskar er en fin jul.

Här lite fler med Zf och julen.

/over and out...

Postat 2023-12-24 18:54 | Läst 696 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotoloppis Jul-flotteri och Nikon ZF

Oi Oi! Julfrid och lussebullar på er alla.

En period med julpyssel, adventskalendrar och en del utforskande av ny utrustning har det varit, ja kanske lite jobb också såklart. Men man fokuserar ju på det som är viktigt i livet...eller ja, utforskande av nyinköpt fotoutrustning är kanske inte viktigt, men det är alltid väldigt roligt.

Har inte alls hunnit fotografera med den nya trevliga Nikon ZF som jag hade hoppats på, men det har blivit en hel del pillande och utforskande i menyer, adaptrar, och bara att bekanta mig med den.

Har hunnit ta med den på den fina Fotoloppisen som gick av stapeln för några helger sedan. Riktigt kul att kolla på fotoprylar, knyta kontakter men även träffa lite trevliga bekanta människor från den analoga och digitala "foto ankdammen" som det verkligen är. Folk man köpt av, sålt till, eller bara träffat i andra sammanhang relaterade till fotografi. Så mysigt!

Säkert var en del av er också där och säkerligen känner ni också igen en del ansikten från bilderna här tagna med Nikon Zf som också bidrog till en del snack, stod bland annat och pratade med Ola ( Billmont) lika trevlig som vanligt, som trodde det var en analog Nikon av något slag vid första anblicken. Slutade med att jag köpte en 28mm f2,8 av honom till min Zf, så blev faktiskt inga analoga inköp där. Men mycket trevligt snack och ett objektiv till en digital kamera. 

Skitkul och bra initiativ på Snickeriets inrådan och i deras lokaler där på Söder.

Så vad tycker jag nu om min Nikon Zf so blen ersättaren till en rätt älskad Leica M240?

Ja, det mesta är faktiskt väldigt positivt ska jag säga initialt. Jag tycker mycket om den här kameran.

Och precis som med min Nikon Df hade jag läst så pass mycket innan, att ingenting blev en överraskning och mycket av det negativa som sagts eller skrivits om håller jag ej med om, eller gäller inte mig då jag som sagt redan var förberedd på det.

Den är otroligt läcker( för att använda ett ord som direkt får mig att se äldre ut) och är rent estetiskt precis som jag önskat mig av en retro kamera. Den inger en trygghet och känsla jag ibland kunde sakna med mina Fuji kameror jag hade i det förflutna. Och som de flesta bättre Nikon kamerorna jag plåtat med genom åren känns de alltid pålitliga och trofasta på något sätt, nu har jag inte haft ZF länge nog för att säga att den inte kommer "svika" mig på något sätt rent tekniskt...men so far so good!

Jag tog med mig den på en gaturunda där jag mest testade det nyköpta 40mm f2 jag köpte nästan direkt med min Nikon Zf.

Det paketet är super kul att gå runt med. Objektivet är lite plastigt men snyggt med sin retro design och passar perfekt på en Nikon Zf. Autofokusen är rapp och allt går så smidigt. Med så bra brus egenskaper på denna kamera kan jag lugnt slänga på Auto ISO och bara plåta på utan att göra några större ändringar och det mesta ser rätt fint ut med filerna man kramar ur sensorn.

Jag har även nu som sagt fått tag på ett 28mm f2,8 från Ola som jag endast testat lite grann sedan jag fick hem det. Men ska ut nu i helgen och testa det lite mer i julrasket.

Båda objektiven är ju också vädertätade, så det är riktigt trevligt att kunna dra ut i olika väder nu utan att behöva tänka på att skada utrustningen.

En stor grej för mig var ju också att adaptera mina vintage objektiv, från Olympus, Pentax och Leica. Så jag skaffade nu 3 adaptrar som gör detta möjligt.

Har hunnit leka lite med dessa, och objektiven jag vill testa. Och det är riktigt kul, och blir riktigt fint tycker jag. Har även Nikons egna FTZ adapter som låter mig slänga på mina gamla F gluggar. Där är det mest mina äldre Nikkor objektiv jag tänker använda pga av storleken på den nyare. Men det är samtidigt väldigt praktiskt att kunna använda de nyare också om man behöver snabbare AF eller fin karaktär från något av dessa.

Nikon Zf, Nikkor 28mm f2,8 Ai-s

Nikon ZF, Nikkor 20mm f3,5 Ai-s

Jag sålde ju också en hel del grejer jag verkligen gillar, så det har såklart funnits en del ängslan över detta stundtals. Förutom min M240 såldes även ett saknat Summicron 50mm, och min fina Fuji X-T1 med objektiv.

Tanken är att i framtiden skaffa en M2 och fota analogt med denna, men kanske också att få tag på ett Voigtländer 50mm f1,0 Nokton till min Zf...och dom kostar ju en slant.

För är det något jag som många andra önskar framöver till en ZF så är det just några objektiv med bländar ring och retro känsla precis som kameran, som ger samma gedigna känsla också istället för de 2 jag redan äger. De är också trevliga och skönt med Af när man behöver. Men en stor del av anledningen till att skaffa en sådan här kamera är trots allt att få en nära analog känsla med en digital kamera.

Så den önskan finns verkligen för framtiden.

Annars kan jag bara säga att jag tycker om det mesta med denna kamera, ja det är nog tydligt redan nu.

Vill verkligen bekanta mig mer med den framöver. Så jag återkommer med mer bilder och tankar om den.

Här är lite fler bilder hemifrån och annat.

He det gött folket, och fridens liljor...

/Over and out

Postat 2023-12-15 20:04 | Läst 653 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 33 Nästa