Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Kärt återseende, adaptera Takumar, massa film!

Nikon F100, Voigtländer 58mm f1,4 Nokton. Trix.

Sådär, nu var det länge sedan jag fick fram ett inlägg. Men det har varit mycket i ärlighetens namn. Skolan jag jobbar på drog igång efter nyår och som lärare där nu har det varit mycket i uppstarten plus en ganska skadeskjuten personalstyrka i form av vår nu bekante virus-tomte MR C. har inte ens lust att nämna honom vid namn, och jag vägrar kalla honom hen ;)

Som jag antydde i föregående inlägg id nyår hade jag skickat in en hel del bilder för framkallning. Både från Rolleiflexen, men också från samma session med en F100 där jag hade lite Fuji 400H pro i. Några bilder var trevliga men väldigt mycket från hela sessionen när det gällde film, vart kanske inte riktigt så bra som jag hoppades.

Nikon F100, Voigtländer 58mm f1,4 Nokton, Trix

En rulle Trix med F100 där jag testade blixt för första gången på ett tag var verkligen inte lyckad då 50% av bilderna blev en siluett pga av att blixten inte hade tagit. En lärdom rikare.

Nikon F100, voigtländer 58 mm f1,4 Nokton, Trix

Nikon F100, voigtländer 58mm f1,4 Nokton, Fuji 400Hpro

Rolleiflex, Portra 800.

Som titeln säger så fick för mig att leta upp en kär vän från mitt fotografiska förflutna då jag började göra slag i sak med att adaptera mina takumar objektiv till någon form av digital kamera kropp. Jag forskade ett tag i ämnet och botaniserade dvs forum och youtube kanaler innan jag kom fram till att en X-T10 eller en X-T1 skulle vara en väldigt bra och hyfsat billig lösning för att lösa detta enklast.

Jag råkade ha en X-T10 liggande hemma som jag inte längre hade laddare till. Så jag beslöt för att börja där, beställde laddare och nya batterier och en K&F adapter och väntade spänt. Dagarna efter kom pinalerna i postlådan och jag laddade batterier och slängde på den rätt välbyggda adaptern på min X-T10.

"Paketet" blev litet och smidigt. Med betoning på litet, X.T10 är en väldigt liten läcker kamera, men trots mina små händer ( här jämför jag med karelin såklart) känns dne nästan för liten, och om man tänker sig större gluggar adapterade än den på bilden ( takumar 55mm f1,8) så blir den kanske inte så bra balanserad.

Jag vred och vände på det, och trots att jag inte riktigt hade finanserna för att skaffa något mer ( beställde även en ny Fuji glugg i glädjen att ha ett litet fungerade Fuji hus igen, så hade redan blivit ett 23mm f2,0 denna vecka..) så sökte jag med ljus och lykta efter en X-T1 i fint skick.

Tanken på att få äga en X-T1 igen efter alla dessa år var rätt lockande. Det var min första digitala Fuji, och jag hade med den under en underbar resa till Paris där jag både tog några av mina favorit bilder från en resa och hade några av mina finaste minnen ifrån. Så den hade alltid haft lite av ett rosa skimmer över sig. Efter det hade jag flera av de senare modellerna i samma serie. Och även en X100F. Men blev aldrig riktigt vän med de som jag varit med min X-T1. Jag tyckte alltid att filerna från den kändes mer organiska på något sätt, och har ju hört andra säga samma sak.

Dessutom var jag inte ett dugg intresserad av snabbare autofokus, bildstabilisering eller några av de andra 100 finesserna de stoppade in varje uppgradering men som egentligen aldrig gjorde bättre bilder...

Och jag skulle ju mestadels ändå köra manuellt. Ok, jag hade övertygat mig själv! Efter lite diskussioner lyckades jag komma överens med en man här på sidan faktiskt. Så läser du detta nu vet du också hur glad jag blev att komma över din X-T1.

Vi möttes upp vid Bergianska och efter att snabbt kollat lite på den beslöt jag mig för att ta den, skicket var som jag hoppades.

Väl hemma bytte jag plats på adapter och glugg....och Voila!

Var faktiskt en härlig känsla att hålla den i handen igen, hade glömt bort hur liten och smidig den var. och kul att använda.

Visst, jag har flera "bättre" kameror, och också kanske finare på många sätt. Men det här blir en kul familje kamera och ett roligt projekt att testa lite objektiv jag aldrig använt digitalt förut . Blir lite inspirerad när jag tänker på det. Och med det nya lite smått tråkiga men praktiska 23mm f2,0 en perfekt familje kamera att springa efter sonen med där jag har AF och jag inte har lust att ta bilder med telefonen. Och jag vet hur tålig min gala X-T1 var, fantastiskt bygge och både hus och objektiv vädertätat behöver man inte vara som en pappa till 2 åring i porslinsfabrik när man har med sig kameran ut...

Promenad med dottern, X-T1 och adapterade Takumar 50mm f1,4 ( 8 element) Takumar 85mm f1,8 första testet...

Så nu blir det lite experimenterade framöver, lägger upp lite här när det blir något värt att visa.

Ha en fin vecka nu, hoppas nu håller er friska så gott det går. Längtar tills ljuset som blir mer och mer av, snart så!

Avslutar med några bilder från promenader i grannskapet med Spotmatic och lite Trix.

/Over and out...

Postat 2022-01-25 22:28 | Läst 159 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nyår, Rolleiflex och en massa barn!

Gott nytt år!

Ja Nyårsafton för mig var ungefär precis som titeln antyder, minus "massa" barn. det var 2 barn men eftersom jag gav mig på att försöka få till lite nyårs fotografering för vänner och bekanta å kändes det verkligen som om jag haft 30 barn där. Lite så. Efteråt är man sådär omtumlad och man frågar sig själv varför man ger sig på det varje år. Men sedan när man får lite bilder som alltid känns roligare än då man tar några halv "fjärsiga" kort med mobilen, blir man taggad till nästa år igen. Lite som det där med lumpen och andra saker man alltid minns med något slags nostalgi och förtjusning, fastän det inte riktigt var hela sanningen....

Barnen fick även tillfället att knäppa några bilder på mig, och det blir ungefär en gång om året om jag själv får välja, så vänner och bekanta kan också uppskatta att se hur jag ser ut då vissa inte ser mig speciellt ofta i egen hög person. också alltid lite kul att få tillfälle att lära dottern lite mer så hon kan få ta över efter mig när jag inte pallar längre.

De bilderna under är hennes bilder på mig och sonen Julius.

Tagna med Nikon Df, Nikon 58mm f1,4 g och en blixt med paraply från sidan. Redigerade av mig.

Jag tog också det lite halvgalna beslutet att fotografera med 3 olika kameror, så förutom min Nikon df så ville jag bränna av en rulle med min Rolleiflex och en rulle Fuji 400H pro jag hade liggande i min F100. Så dessa får jag vänta på, men med naturligt ljus och rörliga barn kan det bli riktigt dåligt eller en överraskning då något kort blir skarpt till och med, jag håller tummarna för detta .

Alltid roligt att fota med mellanformataren då den inte får motion speciellt ofta tyvärr.

Sonen går igenom en ganska energisk Ghostbusters period just nu, så hans enskilda porträtt fick bli med det temat. det här kanske blev en av de rutorna som vart mest lämpad att lägga in lite spöken på också. Och i slutändan blev det ett lite roligt nyårs kort trots allt.

Dessa 2 på dottern blev hennes utvalda enskilda och vi kallade dom "Efter 0:00". hon satte även på sig lite andra kläder hon valde själv, men jag gillade färg kombinationerna i klänningen och julljusen.

I övrigt blev Nyårsafton en väldigt lugn affär för undertecknad. Dottern åkte till sin mamma och sonen stannade med mig. Vi kämpade tappert med nyårs tårta och spel och massa mys innan han tappert föll på mållinjen ...10 minuter i tolv somnade han och det resulterade också i att jag missade själva tolvslaget. Men att byta det man älskar mest sovandes på bröstet mot att skynda sig ut i kylan för att höra lite smygfisar och gnissel i luften några minuter för att få skåla, då tar jag gärna det första alternativet varje gång.

Så nu återstår endast att önska er en god fortsättning och hoppas att ert nya år blir åtminstone något av det ni önskar er att få. 

För min egen del önskar jag bara att få fortsätta med att få följa mina barn i deras utveckling, ha hälsan så gott det går i behåll och att få göra det man tycker är kul att göra på fritiden, och ens tor del av det blir såklart fotograferingen. längtar efter ljuset nu...och ett år där  förhoppningvis  ljuset inte bara blir starkare rent bokstavligt, utan också mer ljust för oss alla som ras.

Delar lite fler bilder från aftonen, tills nästa gång.

/over and out...

Postat 2022-01-01 20:11 | Läst 257 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Elmarit, ny Pentax S3 och vintervibbar.

Leica M240, Elmarit 28mm

Julveckan. Ett förmodligen sista inlägg innan julafton ....tror jag.

Bara lite snabba reflektioner och ett urval bilder från mina senaste veckor med en ny glugg som bekantskap. Och ett nygammalt inköp i form av en Pentax S3 som jag hade lite problem med initialt och ska berätta mer om i ett kommande inlägg. Förhoppningvis blir det lite test med den för att se om den fungerar och se hur bilderna blir med denna. Kanske lite bilder från julen.

Leica M240, Elmarit 28mm 

Pentax S3an hade lite trevliga objektiv med sig, och en externa ljusmätare som gör att den ser ut lite som "frankensteins monster" på ett roligt sätt. Antingen gillar man det eller hatar det kan jag tänka mig. Har inte bestämt mig för riktigt vad jag tycker, men smart är det att ha en trots allt.

Mer om det i nästa inlägg och bilder.

Så vad tycker jag nu om den Elmarit jag haft ett tag och använder på min M240? Måste säga att jag verkligen gillar den, och att det är EXAKT vad jag hade hoppats på. Jag sålde min Leica Q-P för ett tag sedan, och saknade en 28mm glugg ofta just vid vardaglig fotografering men också för landskap och natur. denna fyller det tomrummet perfekt, fast utan möjligheten till Af då. Men det kan jag ta när bildkvalitén är så pass bra.

Leica M240, Elmarit 28mm

Så den sitter som oftast på min kamera nu, och även fast jag inte hunnit testa den mycket för gatufoto, så tror jag och hoppas den blir lika trevlig att använda även där. den är så otroligt liten och smidig och fin att använda. Så en ny favorit helt klart på den digitala sidan av mitt fotograferande.

Leica M240, Elmarit 28mm

Så blir nog fler bilder fram med lite mer dokumentär karaktär. Ännu så länge har det mest blivit landskap och lite familjebilder med den.

Nu ska jag njuta av lite mat och sedan en välförtjänt fika när min julledighet faktiskt började idag. Ha en riktigt fin jul nu.

Jag firade min föregående själv pga av omständigheterna runt om oss nu, jag håller tummarna att denna jul blir annorlunda på något vis, och önskar er andra en bra jul också!

/Fridens liljor, Over and out...

Postat 2021-12-21 19:24 | Läst 247 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotopoddar, Pentax löve, och gatufoto.

'

Varma vindar i sinnet när jag tittar igenom mina framkallade filmrullar jag fått hem ifrån Odenlab. Får fortfarande en känsla av spänning och "fjärilar" varje gång jag ser det där bruna kuvertet ligga i lådan eller stå utanför dörren. Hur blev bilderna? vad blev bra vad kan jag lära mig etc av misstagen inför nästa rulla man plåtar.

Denna gången fick jag hem 5 rullar från lite olika kameror och film typer. Har fotograferat väldigt mycket med min Pentax Spotmatic som får det mesta av kärleken just nu mär det gäller analogt fotograferande. men hade även en rulle som legat länge i min Nikon Fm3a och den var extra kul att kolla igenom eftersom det var bilder från i somras också.

Hade fotat lite gatufoto med den och kände på mig att några bilder var något speciellt och det är ju alltid kul när det stämmer hyfsat med vad känslan sa när man var ute på "fältet"

En del har jag redan lagt upp här i gatupolen i ett försöka att hinna med att lägga ut en per dag som en "adventskalender" som de föreslog. Svårt att få till det med tanke på hur sällan jag kommer ut, men kul att försöka ha det som mål iaf.

Har kört lite olika typer av film, och de som jag fick hem nu av de 5 rullarna var Kodak image pro, Acros 100, och Trix och lomography 800. Några av mina favoriter helt klart.

När jag skannar lyssnar jag ofta på lite olika Foto poddar, lyssnar på dem annars också men lite skönt att ha just dom då de behandlar just skanning av bilder och annat också. Några favoriter jag har och som har en skön blandning av "gear-love", teknik och humor är Analog Talk podcast, Sunny 16, All through a lens, The negative positives podcast och stundtals Film photography Project. Har plöjt igenom de flesta av deras bibliotek och tycker dom är riktigt trevliga att lyssna på när jag är påväg någonstans också. har dom ofta i lurarna innan jag ska ut på stan och fotografera också.

Har ni några ni lyssnar på? dela gärna med er om ni har några bra förslag.

I helgen ska jag försöka komma ut och gatufota lite igen. Håller tummarna för att det inte är för kallt, ingen höjdare när det är 20 minus, då vill ma bara stanna inne på ett fik istället.

Införskaffade ett Elmarit 28mm som nu ska få följa med ut och testas. Gillar verkligen objektivet det lilla jag sett redan. Vet att många tycker det är lite "trist" i sin karaktär , men jag gillar storleken på det( här är det små don som prioriteras och inte stora!) och känslan påminner om de fina bilderna man fick med sin Leica Q jag hade förr.

Här är lite bilder ifrån trakterna runt där jag bor precis när kylan slog till för några veckor sedan...

Så, mer bilder från det framöver.

Nu ska jag dricka lite kaffe och njuta av en god lussekatt och lite glass.

Fridens och tat lugnt!

Over and out...

Postat 2021-12-09 21:50 | Läst 256 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Julen närmar sig, Vabrovember, Ulfsunda slott

Efter en hel veckas Vabb och nästan hela veckan inomhus får jag nästan lika mycket myror i brallan som min son Julius 3 år.

Lite som en permission på ett av världens värsta fängelser "släppte" jag ut oss på permission under helgen. 

Som en nyvaken Methuselah styrde jag barnvagnen mot Lingsbergs gård i vallentuna, och längs vägen såg jag tecken på att julen snart är här. En stark kontrast till de väggar vi stirrat in i den senaste veckan.

Målet var att i iallafall inköpa en kopp java på det ståtliga cafet ute vid gården, och längs vägen rastades Julius trötta men överskottsenergiska( nytt ord? ) ben i sick sack mellan stolpar myrstackar och pinnar.

Med mig kanske mest för att få underhålla den kreativa muskeln hade jag kameran, med en manuell glugg och visst var jag varm efter att ha försökt fokusera på julles gestalt som svävade fram och tillbaks över vägen.

I ren protest rastade jag även min Spotmatic med en ruta som plåtades plikttroget mot en skock trötta får i det disiga november rusket.

Min förhoppning var att fiket skulle varit nästintill tomt med tanke på julius medtagna överskottsenergi.

Så var inte fallet och inte många platser fanns kvar inne i det vackra men lät trånga fiket belamrat med antikviteter som bara stod där och väntade på ett barn som inte rastats på en vecka, bräckligt och nära en bordskant.

Det blev dock en rätt trevlig stund med smarrig morotskaka och en stor latte som sveptes med taktiskt beslutsamhet för att hinna klart lagom till Julius var klar och jag kunde möta de klåfingriga fingrarna och parera vaser och antika statyer och mota olle i grind.

En snabb vallning som skulle gjort en fåraherde från Himalaya stolt fick honom och vagnen snabbt ut på vägen igen och sedan en son in i vagnen också.

Vi styrde kosan hemåt igen.

Nu väntar några till dagars vistelse hemma med honom, men sedan ser jag fram emot att få komma ut igen och att få träffa människor.

På tal om det var jag på en eminent 80 års middag på Ulfsunda slott föregående helg för min farbror. Det var väldigt trevligt och det är alltid kul att få dokumentera en händelse där människor som nästan aldrig ses och få dela med sig av bilderna efteråt. Att det sedan aldrig är speciellt populärt att springa runt i anletet på alla med ne kamera under själva tillfället gör det alltid lite stelt. Men som sagt det är värt det efter, om inte för alla åtminstone för den som fyller år och alltid några andra som ber att få bilderna skickade till sig.

Det var otroligt dåligt ljus i lokalerna, och det misstänkte jag innan. jag plockade med mig den ljusstarkaste gluggen jag hade på min M240 och den visade sig passa perfekt för mina ändamål under kvällen. Färgsticken som spelade som ett billigt läppstift över en clown på speed gjorde dock att jag valde att justera till monokromt läge i eftergehandlingen. Något jag i och för sig också redan innan trodde skulle passa fint med den tidlösa miljön och kläderna folk hade på sig.

Det var många roliga samtal, och maten var god och av sådan karaktär som man inte ofta provar, alltid roligt och spännande.

Miljön var vacker också, och de spännande rummen med sin historia avlöser varandra då vi efter maten utforskade dem och tog del av samtalen och de olika aktiviteterna varje rum bjöd på.

Kvällen närmade sig sitt slut och efter god mat och en del förfriskningar blev det endast några trötta samtal till innan taxi eller ytterkläderna skulle på igen.

Och födelsedags"barnet" och hans energi började även den att ta slut...

De sista konversationerna blev i liggande position och det sista av kaffet och karamellerna gick åt.

Nu var det dags att gå hem och tacka för allt.

Nu ses vi alla igen vid 90 års kalas? Vi håller tummarna för det.

Ha en fin vecka nu och en bra hel av det som är kvar.

/Over and out...

Postat 2021-11-20 23:28 | Läst 256 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 25 Nästa