Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Nackspärr! Hösten, Nikon ZF!

Sitter hemma med en nackspärr som jag inte haft på ett tag. Förmodligen en kombination av för mycket bärande av kameraväskor, träning, och stress.

Hade en föraning då jag sista tiden hade känningar när jag var inne i stan och gatufotade. Nu var det ett tag sedan, men hade det mer frekvent för ett antal år sedan och bär numer väskorna på andra axeln då jag helt enkelt inte kan det på samma sätt längre på den "vanliga" sidan. Säkert andra som känner igen sig, och är äldre än 30!

Tänkte bara i liggande position försöka få iväg ett inlägg då jag ändå är hemma och vilar om ditten och datten.

Hösten är här och det är alltid vackert och inspirerande att fota, och man vill hinna med inan den tråkigare biten med regn och rusk har sitt intåg.

Jag har varit ute de senaste helgerna både själv och med barnen för att slå två flugor i en smäll, både lite höst, men också gatufoto eller bilder på barnen i den miljön.

Julle, inspekterar det nya vapnet inköpt nyligen, Leica M240, Summicron 50 f2,0

Leica M240, Summicron 50 f2,0

Har använt min Summicron med min M240 ganska mycket nu sista tiden, och inser verkligen styrkan i ett bra 50mm när man inte vet vad man kan förvänta sig, men vill kunna ta både porträtt eller dokumentära bilder i en miljö.

En M240 är kanske inte den snabbaste "familje" kameran man kan ha med sig, men storleken och utseendet på bilderna tilltalar mig så att jag ändå tycker det är en väldigt trevlig kombo att ha med sig även dessa utflykter. Om jag hade varit bättre på Zone fokusering hade jag nog helt kunna rekommendera den kombinationen som en bra daglig dokumentär kamera. Men jag börjar även bli så pass van vid att använda den att jag kan fokusera hyfsat fort med den ändå.

Det leder mig till det jag skrev i rubriken, om Nikon Zf.

Säkert många nu som är sugna på den kameran, inklusive mig själv. Man är riktigt nyfiken på den, och framförallt för oss som gillar den där retro känslan och kanske även fotar med film och äldre kameror rycker denna lite extra tag i hjärtats inre korridorer och får oss att vilja sälja eller lätta på "lädret" för at kunna införskaffa denna när den väl visar sig på marknaden.

För min del innebär det nog att jag behöver sälja något, och då måste eventuellt denna härliga kombo( M240 och gluggar) lämna mig. Alternativt min gamla trogna Nikon Df som jag också fotar ganska mycket med.

Den är visserligen lite som ett Frankensteins monster men har ändå den där magiska sensorn och ett hyfsat behändigt paket för att hellre ta med sig än en tung DSLr med gluggar på det.

Jag hade senaste med mig den till denna Medeltids fest ute i brännkyrka i Stockholm. Och hade faktiskt även med mig min M240.

Nikon Df, Nikon 105mm f1,4 

Och den skulle bli svår att göra sig av med helt ärligt. Det är också en kamera jag har tänkt behålla då den har varit en favorit så länge och kanske lämna över till sina egna barn sedan, om den håller.

Och M240 som också följde med den dagen i sitt lite lättare paket med en mindre glugg skulle även den vara väldigt svårt att behöva göra sig av med...

Leica M240, Elmarit 28mm f2,8

Smidigheten med den kombon när jag gatufotar är också svårslagen. Och även om en ZF ser rätt behändig ut så är den nog inte lika liten med ett objektiv som den kombon jag kör med mest nu.

Den har andra sidor jag tycker verkar lockande dock. Som den snabba AF och bildstabiliseringen som iaf vid gatufoto kan göra att man bara behöver tänka på komposition och vara med i stunden utan att tänka på andra inställningar. Också ett läge för B/W med ett tryck, även om det är Jpeg och man ändå behöver behandla en Raw bild så är det ett enkelt sett för att se i mono om man känner för detta utan att behöva vada i menyer innan.

Jag tror inte att det skulle bli en besvikelse om man väl bestämmer sig för en. Men det tål att tänka på och fundera ett tag, så inte den där lusten med nyhetens behag tar över förnuftet och känslan. Att fråga sig själv om det verkligen är ett bättre alternativ än det man har, och hur länge man också i sådant fall har kvar det och om det sedan går att sälja eller det tappar i värde fort. Något man redan vet att det man har inte gör kanske på samma sätt.

Ja det är funderingar man kommer ha ett tag, och medan plåtar jag på i samma anda, och med det jag älskar att använda nu och som inspirerar mig.

Det jag redan pratat om här innan i detta inlägg men också i tidigare, de analoga kamerorna jag mellan varven också är ute med.

Contax RTS2, Ilford HP5

Avslutar denna blogg med några oväntade besök...

M240, Summicron 50 f2,0

Fridens liljor!

/Over and out...

Postat 2023-09-25 13:20 | Läst 846 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Fujifilm X-T1, kärleksbrevet. Youtube!

Ett litet inlägg såhär på Tisdagskvällen. Varit en otroligt intensiv start på mitt jobb och det har varit svårt att få tid till att fotografera.

Jag har dock hunnit jobba lite med andra projekt ibland stundtals, och vissa knutna till det stora intresset man har i Fotografi.

Bland annat min lilla Youtube kanal där jag har som mål att få till ett litet bibliotek med klipp där jag pratar om allt möjligt foto relaterat jag verkligen tycker om eller har tyckt om över åren som gått. Jag gillar ju att skriva i berättande form och använda bilder till, och det här är ett sätt att förvekliga något slags historieberättande med bilder till i videoform med ord till . Kvaliten på "produktionen" är rätt olika om jag ska vara ärlig. Och man kan nog iaf säga att det gått sakta framåt trots allt.

Från att ha filmat och tagit upp ljud med Iphone har jag nu till slut iaf skaffat en dedikerad Film kamera och bättre mickar för ljudupptagning. Har använt det lite grann senaste tiden och jobbar på att det ska bli bättre och bättre. Med den lilla tid jag har som småbarnsförälder och heltidsjobb blir det när det hinns med.

Alltså är jag knappast någon "content creator " i ordets rätta bemärkelse tycker jag, men jag hoppas iaf att några människor finner det intressant eller letar kamera och vill få lite inspiration. Och att få igång lite diskussion och samtal om det vi alla älskar att prata om. Och det tycker jag delvis att jag lyckats med men villl få ännu mer av.

Den senaste videon jag gjorde handlar alltså om Fujifilm X-T1, en kamera jag har en historia ihop med och som jag tagit en hel del bilder genom åren som jag har en emotionell koppling till av olika anledningar.

Fuji X-T1, Fujinon 10-24mm f4 i Paris.

Om man är nyfiken på varför och vad får man gärna titta in på klippet där och se lite historia plus bilder.

Men den korta versionen är att jag införskaffade den första redan 2014 och att jag hade med den på några resor som betydde mycket för mig.

Och att det är en kamera som var början på något nytt och stort när det gällde rese fotografi, när man gick från tunga Nikon kameror med objektiv till en X-T1 och 3 Fujinon gluggar.

Fujifilm X-T1, Fujinon 56mm f1,2 Le louvre

Sedan fortsätter resan med min X-T1 senare i tiden för ett antal år sedan då jag började adaptera vintage objektiv med den. och vad jag anser är de roligare objektiven för detta.

Men mer om detta i min video som sagt om någon är intresserad, nu är det dags för att nattning och annat kul vardagligt!

Länk till klippet:

https://www.youtube.com/watch?v=Fbz5BiudiL8&t=4s

/Over and out...

Postat 2023-09-05 19:50 | Läst 665 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera