Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Blogg nr 100!, födelsedag, och analogt Foto!

Nikon FE2, Nikkor 35mm f1,4 Ai-s och Pancro400.

Blogg lördag och rätt slut sitter jag här efter några långa dagar med firande och ett helt år äldre, klart man känner sig sliten ;)

Det har varit en eller två veckor med snö och sol och faktiskt ett underbart kallt men vackert vinterväder. Bildverkstaden har inte legat på latsidan, och det analoga fotandet har nästan helt övertaget över det digitala i min värld för tillfället. Jag har testat en del ny film, och min nya FM3a en hel del. jag har också under bara denna månad lyckat med konststycket att inhandla 3 Nikkor 50 pannkaka objektiv varav det visade sig att ett av dem till slut var det jag sökte. Nikkor 50mm f1,8 Ai-s E series blev det första som följde med min FM3a, efter det läste jag om den "bättre" varianten helt i metall och fick tag på ett med ett serienummer som skvallrade om att det inte var den varianten jag sökte trots allt.

Nikon FE2, Nikkor 35mm f1,4 Ai-s Pancro400

En trevlig man här på fotosidan hade ett från Japan med rätt nummer och till slut landade det här i fredags. Hann endast snabbt testa det på min Df men ser fram mot att ta med det på min FM3a och ladda den med någon skön svartvit film.

Det har även skannats en hel del och slutligen börjar jag landa i en process som verkar bli hyfsad både för svartvitt och färg med min Plustek.

En del har framkallats på Crimson, och efter ett katastrofalt infall med framkallning på ett lokalt labb blir det hädanefter endast Crimson eller någon gång Teamframkallning när jag kan komma in till stan...

Blandat med Nikon FE2, Nikkor 35mm f1,4 Ai-s och Pancro400

Säljer nu även av ett 180 Ai-s och en av mina FE2 då jag känner att det blivit lite för mycket och jag inte hinner använda allt. Även minst ett av de 50mm f1,8 pannkakorna får gå också.

Så hojta om det finns intresse.

Blandat med Nikkor FM3a och Nikkor 35mm f1,4 HP5 film.

De sista två dagarna blev den en hel del fika och mys med barnen och några som vågade sig över för att fira den något åldrande fotografen.

Nu stundar söndagen imorgon och en förhoppnings lika vacker dag så man kan få komma ut och fota lite innan nästa vecka kommer igång igen.

Blandat både HP5 och Pancro med Fm3a och FE2 och Nikkor 35

Ha en fin helg och en riktigt bra vecka!

/Over and out...

Postat 2021-02-13 23:09 | Läst 948 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Film fotografi, Nikon FM3a och en del gluggar!

Fredag i nådens år. I alla fall Fredag.

Jag tänker tillbaka till de tidigare veckorna och det som hänt. Några saker sticker ut i mitt förvirrade minne, snö och åter snö är en av dom. Och kyla, nu var den här. Men det har varit väldigt vackert, med snön kom också solen i flera dagar. Plötsligt var det ljust och allt kändes något lättare.

En annan sak som sticker ut är min nya Nikon FM3a. För flera som följt mitt letande efter en sådan  blir det tjatigt. Men jag ska inte sticka under stolen hur glad jag blev att jag äntligen fick tag på en( tack för tålamodet Per! )

Innan den kom hade jag alltså påbörjat en resa i analog fotografi igen, och den har varit väldigt trevlig och uppfriskande. Kanske lite extra mycket pga av läget i livet och världen just nu. Att få stanna upp och bara fokusera på något så "världsligt" som att dokumentera saker i ens närmiljö som man annars kanske bara skulle ha gått förbi eller tyckt inte vara värda att fotografera eller dokumentera .

Förutom min nya FM3a har jag även haft nöjet att fotografera med en Nikon FE2 och en Nikon F100 och experimentera med några olika filmer genom veckorna som gått. De jag hunnit med har varit Cinestill 800, lomo800, Tri-x och HP5, och sist men inte minst Kodak Portra 800. Sedan har jag köpt upp mig på ett batteri av dessa och lite andra jag kommer testa de närmsta veckorna och månaderna. Riktigt kul.

Förutom detta har jag börjat skanna min film själv genom en process av att försöka hitta en bra skanner bestämde jag mig till slut för en kompromiss i form av en Plustek 8200 Ai. Inte den allra bästa skannern men en enkel sådan och en som duger väl till den sortens analog fotografi jag kommer ägna mig åt. Det handlar inte om någon form av professionell fotografi utan ett proffesionellt helande av själen snarare med hjälp av fotografi och den analoga metoden.

Det är lite av en styggelse att inte kunna åka in till stan och gatu- fotografera just nu, och det är nog det jag längtar som mest till när det gäller motiverande fotografering, att få gå runt med de nya husen och gluggarna och väskan full med film känns väldigt lockande. Men tyvärr får det vänta tills det hela lugnar ned sig lite och det känns ok att åka kommunal och gå runt bland människor igen.

Men den som väntar på nåt gott! Jag får håla till godo med att dra runt i Vallentunas alla hörn och kanske någon enstaka avstickare till något i närheten bara för att byta miljö stundtals. Dottern får som vanligt ta en del av smällen då hon får hänga med på en del av utflykterna och även stå med i en hel del bilder under dessa turer. 

Även sonen fortsätter at dokumenteras och även om det är något svårare att hinna med i tempot med de manuella gluggarna och det knapphändiga ljuset för att frysa hans  framfart hinner jag med stundtals då han fastnar i tankar eller bara tar en paus...

Nu blir det helg, och förhoppningsvis får man till någon mer session eller utflykt under helgen i detta fantastiska vinterväder.

Önskar er en fantastisk helg och en hel del fotande såklart!

/Over and out...

Postat 2021-02-06 00:45 | Läst 1311 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera