Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Stocksund Safari, M240, Konica Pearl 4.

M240 skjuten genom fönstret på morgonen

Den här lördagen var kanske den sista på några veckor där man hade chans att fånga lite fina vita vinterbilder, iaf om man ska tro på prognosen framöver.

Efter ett sent julbord med jobbet och en del dryckjom var huvudet lite tungt, men ska ma ut så ska man.

Mina första långkalsonger inköpta på många år, och med ett ägg och en påse russin var jag redo för kylan och all snö och is.

Roslagsbanan till Mörby och till fots mot tornet jag alltid ser från bron i mot staden.

Det var något varmare än torsdagen och Fredagen denna vecka, och det kändes ganska behagligt trots kylan när jag närmade mig hamnen.

Strosande genom Stocksunds Marina var som att gå genom en spökstad, en vit och vacker sådan men ödesmättat på något vis. En och annan människa mötte mig mestadels med sina hundar, som att ingen gärna gav sig ut för länge om man inte är tvungen att rasta sitt husdjur trots kylan.

M240, Elmarit 28mm f2,8

Där var tornet. på toppen av kullen som lång jämsides med det vackra isiga vattnet nedanför. Jag har fotat tornet förut, men mest som en del av ett landskap långt bortifrån. Och tanken var att gå upp och få lite mer info om tornet som säkert för många andra är känt och vet vad det används för.

Jag gick längs med kusten närmare tornet och möttes av flera män och kvinnor med sina hundar, men också några utan de fyrbenta vännerna.

Sugen på fika frågade jag ett par om det fanns något fik i närheten ( med förhoppning inne i tornet ) men de tittade frågande på varandra men svarade att dom faktiskt serverade julbord uppe i tornet och att man kanske kunde få en kaffe där!

Bingo tänkte jag och befann mig snart vid foten av den stora kullen där tornet var beläget.

Efter en vacker men något tröttande vandring genom den tysta vintriga skogen och ett par trappor senare, var jag uppe vid tornet. Utanför stod det en bil och spår i snön vittnade om att någon iaf nyligen hade gått dit...

Inne lyste även lampor, och med gott mod marcherade  jag upp till den lilla träporten för att öppna.....låst.

Hoppet slocknade omedelbart och jag började redan planera hur jag snabbast kunde ta mig tillbaka.

öppnade påsen med russin och ägg och hävde i mig detta snabbt för lite energi sedan tog jag ett par kort och vandrade en annan väg tillbaka ned mot kustpromenaden igen, solen som syntes genom träden lyste allt svagare och kanske skulle jag hinna bevittna en vacker solnedgång vid promenaden hem mot tåget.

Och det fick jag, hit kom jag men inte längre. Vackra hus med inhägnade tomter låg nu längs med kust promenaden och här tog jag de sista bilderna åt det hållet innan jag vände av åt andra hållet.

Men det var väldigt vackert.

Vägen tillbaka var fylld av mer liv i form av dessa änder som trängdes på de små isflaken och vid stranden för att hitta mat.

Jag närmade mig bron jag brukade åka över med Roslagsbanan, och såg vattentornet på andra sidan man ser åt andra hållet från bron mellan Mörby och universitetet.

Sista anhalten innan jag vände av innåt Danderyd och bebyggelsen.

Det hade varit en vacker promenad ....fast utan kaffe. Nu längtade jag hem.

Så här kommer sista bilden i svartvitt på tornet som en avslutning på denna blogg.

Nu ska jag ut igen, i ett något tråkigare vinterväder, förmodligen var det en bra ide att jag tog chansen igår då solen var framme. Men kanske får jag även idag med mig något hem, wish me luck!

/Over and out...

Postat 2022-12-18 10:10 | Läst 580 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotomässan, Fitnessmässan, Nikon Df.

Fotomässan kom och gick, och det gjorde även Fitnessmässan som råkade vara samtidigt i lokalen bredvid. Alla som var där märkte såklart detta och vandrade säkert också över för att ta en paus eller för att testa den medhavda kameran när man ändå var där och hade den med.

Jag läste lite kommentarer innan jag gick på söndagen från ärade fotosidan medlemmar, och hade lite tankar innan om vart jag skulle gå och vad jag skulle fokusera på. 

jag var verkligen där tidigt innan de öppnade, och där när det stängde. Så jag tycke jag verkligen hann med det mesta jag hade tänkt mig, och även att se en hel del från fitnessmässan bredvid.

Nikon DF, Nikon 105mm f1,4

Jag måste säga med facit i hand att det var väldigt trevligt. Det kändes kanske inte lika stort eller välbesökt som förr om världen då jag varit där, men jag tyckte det utbudet som fanns var bra och komprimerat till saker jag tyckte var kul att titta på och lyssna till.

Höjdpunkter för mig var samtalen jag hade med bland annat Leicas monter och Peter Gustavsson, men även Fujis och Mattssons foto. Föreläsningen med Steve Winter och den kvinnliga fotografen som fotat bakom kulisserna av GOT serien var intressant. Jag lyssnade inte på så många andra mer än en liten stund men det var dessa två jag stannade kvar som längst och även verkligen uppskattade att lyssna till.

DNs bilder som flera här hade skrivit var rent innehållsmässigt när det gällde bilder det mest intressanta för mig. Helt fantastiska många av dom, och eftersom det dokumentära och framförallt bildjournalism ligger mig så varmt om hjärtat var det nog det jag hade sett fram emot mest. Att deras trevliga Tygpåse blev min räddning då jag fick med mig en fotobok med hem var en extra bonus.

Och det leder mig till kanske den roligaste höjdpunkten som blev efter Steve Winters föreläsning, då han skulle signera böcker. Vi var inte så många där och man fick lite tid att prata med honom och också få en personligare och rolig stund och signering. När vi kom in på vad han skulle skriva valde jag en bok för yngre om de stora katterna, som en present till min son Julius 4 år. Och han kom in på sitt barnbarn som också råkade vara ett stort Marvel fan, så detta blev hans personliga hälsning till mig och då framförallt Julius: 

    

Steve Winters signerar Julius bok, Leica M240, Voigtländer 35mm f1,4

En annan rolig grej var finska kamerastore, som jag pratade en snabbis med. De ska ju eventuellt etablera sig i Stockholm efter årsskiftet. och den stora förhoppningen är för oss analoga nördar att dom ska ta med sig sina tekniker hit och utöka utbudet för reparationer och service av våra sakta utdöende kameror.

Så till den kameran eller kameror jag själv valde att släpa med mig, detta var kanske det ända "negativa jag hade med mig hem från mässdagen.

Jag valde min M240 och 2 objektiv, och min Nikon DF plus ett Nikon 105mm f1,4. Med min nuförtiden inte helt tillförlitliga nacke/knä/rygg släpar jag sällan med mig stora DSLRs med objektiv någonstans utom de jobb jag då och då utför. Det blev stundtals en tung affär och jag var ibland tvungen att vila nacken och ta en extra fika paus( inte helt fel iof! ). Men med facit i hand var jag ändå glad för min Nikon Df då jag tog de flesta bilderna med den i slutändan. M240 hade inte varit en bra kompanjon inne på Fitnessmässan där man behövde Af och helst av allt lite längre brännvidder.

Vilket leder mig till fitnessmässan. Som blev ett väldigt kul moment under dagen då jag ofta gick över dit också för att kolla styrkemätningar och andra tävlingar som pågick hela dagen i olika former av sporter. och ingen som brydde sig ett smack om mig då jag gick runt med kameran och plåtade på, för att generalisera är kanske just människor i dne här kategorin den mest tacksamma att fotografera utan att känna sig det minsta påträngande, skulle snarare säga att de flesta verkade älska uppmärksamheten...;)

Och som gammal kampsportare var det faktiskt riktigt spännande att följa kamperna i dessa discipliner som pågick på ett flertal mattor samtidigt i den delen av mässan.

Men kanske roligast att fotografera av dessa var Kendo där det bjöds på fantastiska dueller och en tillhörande mystik i form av ceremoniella kläder både hos domare deltagare och bland publiken. Det blev en vacker dans att fotografera.

Alla plåtade med Nikon Df och Nikon 105mm f1,4 E

Så nu var mässhelgen slut för denna gången, och jag hoppas den kommer i större skala nästa gång. Nästa gång önskar jag att hinner och får ha fler konversationer med likasinnade. Jag skulle också önska att de hade någon form av analog vinkel på mässan. Vi är många som plåtar analogt, och även om man inte gör det tror jag alla gillar att titta på och diskutera fotografi och utrustning i alla former.Jag personligen tycker verkligen det skulle locka en hel del människor som dom också kanske annars inte skulle få, fler yngre. För det jag ser är att intresset ökat mest där och de har ingen lust att prata stora tunga objektiv eller plåta med Nikon Z kameror av min erfarenhet, utan snarare kanske polaroid oc andra äldre analoga kameror och film.

Vem vet, håller tummarna för detta !

/Over and out...

Postat 2022-12-06 21:14 | Läst 1166 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Analogt, Fotomässan, Cinestill 400D

Nikon Fm3a, Nikkor 20mm f3,5 Lomo800 film

Denna helg är det Fotomässan, och tanken är att gå på Söndagen alltså imorgon i skrivande stund. Senaste mässan var innan Pandemin då det hölls en Vildmarksmässa och Anders Petersen var där och föreläste. Det var trevligt och jag ser fram emot denna faktiskt.

I det här inlägget tänker jag tillbaka till hösten och sensommaren då jag plåtande en hel del analogt. Var en hel del med min FM3a och Lomo800 men också en del Trix400 med min Spotmatic och de fina Takumar objektiven. Jag saknar nu ljuset och de vackra färgerna om jag ska vara ärlig, och ser på bilderna jag ganska nyligen skannade och längtar redan till då våren färgerna och ljuset är tillbaka.

Voigtlander Bessa R2a, Leica Elmarit 28mm f2,8 Kodak Gold film

Nikon Fm3a, Nikkor 20 mm f3,5, Lomo800 film

Det var härliga dagar och det är så otroligt roligt och inspirerande att få prova lite olika typer av film och äldre kameror med de fina omgivningarna runt om i Stockholm den här årstiden.

Konica Pearl 4, Kodak Gold 200 120 film

Nikon FM3a, Nikkor 20 mm f3,5, Lomo800 film

Jag har nu landat rätt bra i de olika kamerorna jag tycker mest om att använda och som ger mig den inspirationen och processen jag behöver för att vilja gå ut och fotografera film fortfarande. Det är inte billigt nu, och man vill inte använda någon utrustning man vet inte ger hyfsade bilder tillbaka.

Trots detta har jag aldeles för många att välja mellan just nu varje gång jag ska ut. Och det är sällan jag bara tar med mig en kamera. Blir ofta två olika analoga eller en analog kamera och en digital .

Ofta blir det en kombo av Bessa R2a och Leica M240 för att dela objektiv mellan dem. Eller min Nikon Fm3a och min mellanformat folder Konica Pearl 4 .

När jag plåtar svartvitt blir det ofta en Spotmatic med Trix 400 och det är nästan alltid roligt och blir en del fina bilder med ett Takumar 50mm objektiv på kameran när man gatufotar. Ofta är det en kamera jag får kommentarer eller någon som vill komma fram och prata om, och det är också en rolig grej när det skapar trevliga konversationer då man är ute på stan. Alltid blir det något roligt minne.

Nikon Fm3a, Nikkor 105 mm f2,5 Ai-s, Kodak trix 400 film

Spotmatic, Takumar 50m f1,4 8 element, Kodak trix 400

Idag var jag inne och fikade på Tårtan, samtidigt hade jag med mig en sprillans Cinestil 400D rulle i min Bessa R2a för ett första test med denna. Blev nog inga super bilder, men det var nog ett bra test med en stad full av julljus och skyltning då filmen ger rätt roliga "halos" runt ljuskällor. Ska iaf bli kul att se hur den tar sig vid nästa framkallning.

Nikon Fm3a, Nikkor 180mm f2,8 Ai-s. Lomo 800 film

Nikon FM3a, Nikkor 20 mm f3,5, Lomo 800 film

Nu är det kväll och innan lite kaffe och efterrätt blir det en förberedelse inför fotomässan imorgon.

Vad ska man ha med sig för kamera ? För visst har man alltid med sig någon rolig kamera dit som en rolig ingång till konversation med andra foto nördar.

Vad hade ni eller ska ni ta med er?

Vi kanske syns där!

/over and out...

Postat 2022-12-03 18:10 | Läst 731 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera