Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Snö! Ljus! Leica M240!

Leica M240, Voigtlander 35mm f1,4

Ja, då var den här. Snön. Bättre än höst? mjaaaa, vet inte men det är i iallafall något ljusare och det är vi glada för.

Och precis som när hösten tågade in infinner sig lite ny fotoglädje varje år först med de nya färgerna och sedan när snön faller och täcker allt i sin vinterskrud.

Det är väldigt vackert det måste man säga. jag har inte hunnit iväg mycket. Men har ändå sysslat mycket med fotografi sista tiden. Jag hade ett gäng rullar film jag inte hade skannat och har glatt ( ok...det är rätt långtråkigt också stundtals ) tittat igenom dessa som var från sommaren och fram till nu på hösten.

Men den här helgen stormade jag ut både igår en snabbis bara för att dokumentera den första snön med min DF och ett 24mm  objektiv.

Nikon Df, Nikon 24mm f1,4g

Här i Vallentuna hade det verkligen kommit snabbt och mycket. Men det var samtidigt väldigt blåsigt och inte speciellt kul att vara ute en längre stund.

Men det var skönt att bara få motionera fotomuskeln lite om inte annat, och alltid blir det en bra fotnot för framtiden för att minnas när snön kom, och hur mycket det var. Något som jag ofta ser till att glömma i stort sett varje år därefter.

Men idag hann jag åka in med både analog kamera och en M240 kombinerat med ett Elmarit 28mm och ett Voigtlander 35mm för lite gatufoto och Vinterfoto var det tänkt.

Var faktiskt mycket bättre foto väder idag, så var glad att jag valde at åka in till stan idag istället. Jag försökte komma in tidigt med tanke på ljuset.

Och stannade första gången till vid Bergianska då jag igenom Roslagsbanans fönster såg hur vintrigt det var runt skön och trädgården.

Jag hoppade kvickt av och tog en runda ned vid vattnet för att njuta av den vita världen runt om mig.

Leica M240, Voigtlander 35mm f1,4

Det var inte speciellt blåsigt och endast mindre krusningar syntes på den nästan frusna ytan på dammarna i trädgården.

Jag är glad att jag tagit på mig ordentligt, men nästan längtade in till fiket vid orangeriet och bestämde mig snabbt för ett stopp där innan jag skulle fortsätta in mot stan senare.

Jag tog även mer än en halv rulle Ektar med min Bessa R2a också. Så de ska jag skicka in imorgon men får vänta någon vecka på. Det ska bli kul att jämföra dessa då jag försökte att ta en bild digitalt vid ungefär samma plats också.

Det var nästan inga människor ute, ett par stycken som spatserade runt och också njöt av det vackra landskapet omkring dom.

Jag småsprang in till fiket och tog en välbehövlig paus till en latte och en morotskaka. Ett toabesök( minst varannan timme i min ålder, så är det bara ) och ut i kylan igen och Roslagsbanan sista stationen in till Östra.

sedan började ljuset sakta försvinna. Men det blev ändå en fin promenad förbi Humlan och vidare in till city mot Kungsan och slottet.

Här var det nu ganska kallt med vinden som tog fart över vattnet.

Jag vandrade bort förbi slottet och Kungsan och in mot gamla stan för att titta i lite butiker där innan jag vände va hemåt.

Väl tillbaka vid Roslagsbanan var nu Ektar filmen klar att skicka, och jag var ganska nöjd med dagen ändå. man märker hur viktigt det är att få dessa stunder, att få fotografera, men också bara att få strosa runt inne i den här staden man sett sedan barnsben. Tiderna förändras och folk kommer och går, men staden står kvar , men om snön ligger kvar....det återstår att se.

/Over and out...

Postat 2022-11-20 19:28 | Läst 715 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Allhelgona, rätt kamera för väder och Skanning.

Denna helg liksom många andra blev det en snabb tur till kyrkogården. jag brukar försöka ta med mig något "bättre " i kameraväg dit för att ta någon fin bild på alla ljusen och natten och stämningen. Den här dagen fanns där inte samma lust och regnet strilade ned precis hela tiden från att jag åkte dit tills jag åkte hem.

Med mig hade jag min gamla Fuji X-T1 med en vädertätad 16mm f2,8. Så det blev inte mycket fotande alls, utan några  bilder på vägen mot stationen innan kläderna dröp av vatten.

Inte lika mycket folk som det brukar vara tycker jag, men en del tappra människor hade ändå börjat vandra dit i grupper speciellt då mörkret föll och de vackra ljusen började skymta överallt över skogskyrkogården.

Idag söndag var det något bättre väder, och jag gästade som hastigast vår egen Vallentuna kyrka för an visit till minneslunden och gravarna där.

Men sedan kom regnet igen och nu sitter jag hemma med en kaffe, morotskaka och skannern igång för att försöka skanna av en hel del gamla och nya bilder med min lilla plustek. Alltså inget snabbt företag för dom som vet!

Men jag har hittat en hel del gamla bilder från min mor och far, så dessa med tanke på helgen ska bli mysigt att få se.

En helg i nostalgin och minens tecken.

Ha det gott och hoppas ni fick en fin stund vid gravarna och med era minnen

/Over and out...

Postat 2022-11-06 14:31 | Läst 571 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Halloween, ny film och vintage gluggar.

Goddagens!

Glad Halloween eller hur man nu säger.

Den är ju redan över i och för sig, så kanske är det snarare glad allhelgona som blir mer relevant.

Ser mer fram emot de vackra ljusen på kyrkogårdarna än de målade ansiktena som springer runt och kastar ägg om man inte har godis hemma.

Fast där är jag nog ensam, och framförallt barnen verkar älska denna Amerikanska högtid och har nästan ingen vetskap om det som händer samma vecka med gravarna och ljusen och att tänka på de som gått hädan.

Här hemma blev det inget stort firande, men en parad nere på det lokala torget och lite bus eller godis med tillhörande skelett sminkning innan.

Blandade bilder med M240 Elmarit 28mm och Nikon Df 24mm

Paraden i sig varande inte länge och plötsligt var Halloween över lika snabbt som det infann sig.

Hem och äta pumpa bakelserna för att ordentligt säga farväl av den. 

Den här veckan fick jag äntligen tag på en film jag velat prova ett tag till mina analoga kameror. Cinestills Nya 400D som ska vara lite som Fuji Natura eller Superia från de recensioner jag sett. Har dock inte hunnit testa den ännu men har iaf 3 rullar som trevliga Gofoto hade fått in. Nuförtiden får man försöka lägga färg film på hög eftersom de försvinner från hyllorna lika fort de kommer upp.

Ska försöka fota åtminstone en film denna helg så kanske det dyker upp någon bild från detta i kommande bloggar med lite åsikter.

Jag fick även tillbaka 4 rullar både svartvitt och färg denna vecka som jag försöker skanna klart, alltid sådan otrolig tillfredställelse att få tillbaka film från labbet och se vad man lyckats och misslyckats med då man fotade filmen. Inte alltid bara positivt då förstås, men precis som när man fiskar får man ju inte alltid napp!

Blir lite av de bilderna i nästa inlägg tänkte jag.

M240, Summicron 50mm f2,0 

Under veckan gjorde vi mindre utflykter till bland annat en nyinvigda lekpark i närheten, åka tåg är alltid rogivande och denna gång ut till Kårsta på landet i vallentuna var det tomt på tåget och barnen fastnade i att se saker passera utanför fönstret, något jag alltid gillar att fånga med någon medtagen kamera.

Sist men inte minst provade jag också att adaptera mitt Takumar 85mm f1,8 på min Fuji X-T1 bara för att se karaktären och känslan i det lite i färg då jag oftast har det på min spotmatic och fotar svartvitt annars.

Här är några av bilderna från den promenaden.

Kunde inte motstå en i svartvitt ändå....

Fuji X-T1, Takumar 85mm f1,8

Nu är det som sagt snart helg. Önskar er en trevlig sådan och ett fint "firande" av Allhelgona med de vackra ljusen och höstmörkret.

Som motpol till mörkret delar jag några sista bilder från en promenad längs Långholmen med början vid slussen, dessa tagna längs med vattnet en vacker höstdag.

Leica M240, Elmarit 28mm f2,8

Fridens!

/Over and out...

Postat 2022-11-03 12:20 | Läst 619 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera