Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

2 Rullar med Contax RTS2, Kodak trix 400

Spola tillbaka tiden några år och jag var i fasen att leta "nya " analoga kameror att införskaffa i min nyvunna kärlek och återkomst till analog fotografi igen.

Jag gick igenom en rad kameror och märken och efter diverse Nikon hus, Pentax hus , Olympus rangefinders och annat smått och gått blev jag nyfiken på Contax fina och lite lätt lyxiga hus med de mycket trevliga Zeiss objektiven.

Just då lyckades jag aldrig riktigt fastna för vilken modell jag skulle skaffa potentiellt men jag gillade verkligen stilen och det jag läste om en Contax RTS. Dick var de hus jag såg ute på begagnat marknaden alltid ganska skamfilade och kostade trots detta alltid en bra slant.

Lädret hade i 80-90% av fallet helt skalats av eller hängde på sniskan. Sedan kom andra kameror i mellan, och spola framåt ett bra tag till en träff med "Analog Fotografi" i Stockholm där en gruppmedlem hade med sig en Contax Aria i fint skick. han talade väldigt varmt om den och jag höll ögonen öppna efter en sådan eller en Contax i bra skick den kommande tiden.

Contax RTS2, Zeiss tessar 45mm f2,8. Kodak trix 400

Under semestern denna sommaren dök det upp en annons om en nyservad Contax RTS2 som  såg väldigt fin  ut. Efter en kompromiss i pris och ett trevligt möte i en förort till Stockholm med en Skotsk fotoentusiast, blev den här underbara kameran min.

Jag hade dock inga objektiv ännu och hade redan börjat spekulera på ett par som inte skulle tvinga mig sälja lägenheten, men samtidigt var bra objektiv som  gav mig inspiration att fotografera med.

De 2 första objektiven blev ett pannkaks objektiv i Tessar 45mm f2,8. otroligt kul objektiv som passar perfekt på det här huset tycker jag. För gatufoto om jag inte plåtar 28mm är den här brännvidden riktigt bra. Just att det ligger mellan 40 och 50 ger det för mig en roligare känsla än et vanligt 50 som man så ofta annars plåtar med i andra sammanhang.

Och det ger kameran en sån liten härlig profil, så smidig kombo att ha med sig och ger väldigt fina bilder trots sin storlek.

Det andra objektivet jag också fick med och köpte av samma säljare var ett Zeiss 50mm f1,7 för ljusstyrkan och för att jag vet många som tycker detta till och med är bättre än 50mm f1,4 trots priset. Och jag måste säga att det verkligen lever upp till förväntningarna.

Contax RTS2, Zeiss 50mm f1,7. Kodak Trix 400.

Nu när jag hade 2 fina objektiv att börja med ville jag komplettera med en av mina favorit brännvidder 28mm, och landade i ett Zeiss 28mm f2,8 för att det inte skulle kosta för mycket och ändå få ett väldigt bra objektiv. Även detta verkar vara ett fantastiskt objektiv, och jag måste säga att jag verkligen är nöjd med det lilla kit jag nu hade införskaffat efter några veckors letande.

Contax RTS2, Zeiss 28mm f2,8. Kodak Trix 400.

Nu återstod att gå ut i fältet laddad med det här inspirerande kitet och försöka framkalla några rullar så fort jag kunde för att se hur resultatet blev.

Första dagen hade jag endast med mig mitt 45mm f2,8 Tessar för att spara plats och vikt. jag och sonen drog runt inne i stan och trots att det var Pride paraden lyckades jag inte ta några bilder där men hittade lite bra tillfällen att ta lite kort på sonen och saker som hände längs vägen runt slottet och gamla stan.

Och efter detta fick jag med mig kameran till Snösätragränd ute i Rågsved på en kulturfestival där ute. Jag la upp färgbilderna från den utflykten och jag måste säga att jag diggade de svartvita fotona mycket mer, så i det här fallet var dom värda att vänta på.

Här använde jag lite olika brännvidder men främst mitt 28mm.

Jag valde även att plåta just Kodak Trix 400 med de första 2 rullarna. jag har övervägande fotograferat med Ilford HP5 den senaste tiden, men kände att jag ville "go back to basics" med min gamla favorit i testet för denna kameran. och är glad att jag gjorde det.

När man har bra objektiv och en pålitlig mätare är verkligen Trix 400 fortfarande en favorit för mig.

De senaste bilderna med kameran tog jag i lite olika sammanhang inan jag till slut lämnade in den på Team framkallning ute på söder.

Så, om ni orkat följa med till slutet här i denna långa blogg, så vill jag bara sammanfatta med att säga att detta är en fantastisk fin och inspirerande kamera att fotografera med. Man har testat många kameror över åren, och ibland är det svårt att hitta rätt i djungeln av hus och objektiv och system.

Alla har liknande egenskaper med något mer avancerade funktioner. Och vi alla veta tt det är objektiven som mer sätter ribban för hur bra dina fotografier blir i slutändan ( och eventuellt något slags talang eller tekniskt kunnande....) Men för mig när det gäller analogt foto gäller det att hitta ett "lagom" där husen ger dig inspiration att vilja ta med det och fotografera, men att också funktionerna ger dig frihet att inte få det för komplicerat. Och därtill att objektiven har en fin känsla och en trevlig karaktär.

Denna Contax RTS2 får mig att vilja ta upp den och gå ut på gatorna för att fota, den tar lagom med plats i väskan och bryter inte en redan tveksamt stabil rygg.

Objektiven tar skarpa fina bilder överlag och har något , iaf i svartvitt. Härnäst blir det till att testa den med färgfilm också. Men så här långt är jag smått kär i min "nya" Contax RTS2. och jag hoppas romansen håller precis som kameran till minst nästa sommar, för nu ser jag fram emot en höst och vinter och att möta dessa årstider med min nya bekantskap...

/Over and out..

Postat 2023-08-25 22:52 | Läst 851 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Zombie Walk, Fotomarathon, och Terrorhot!

Hej!

Ett litet inlägg från helgen som var. Nä jag var inte inne och brände heliga skrifter( inget jag brukar syssla med för övrigt! ) eller utförde några dåd, men jag var dock inne under helgen för att hämta ett kort Etui med körkort jag trodde jag blivit bestulen på för några helger sedan.

De vänliga själarna inne vid Tyska Kyrkan i Gamla stan hade fångat upp det och nu var det dags att hämta upp det.

Med terrorhotet i luften kände jag mig inte så väldigt sugen på att spendera någon tid runt Västerlånggatan eller andra liknande gator runt i City.

Jag hade dock hört att dels Fotomarathon skulle gå av stapeln men också Zombie walk som jag redan tidigare tyckte skulle vara en kul tillställning att gå med på. 

De skulle dessutom samlas på Söder i Fatbursparken, något som inte kändes som något stort mål ifall något skulle inträffa. Samtidigt vet man ju aldrig, så jag bestämde mig för att endast gå runt och inte där det var så mycket folk samlingar.

När jag kom in til stan blev jag ändå lite smått förvånad över hur otroligt mycket som hände där inne och hur mycket människor det hade samlats i City.

Det var samtidigt Kulturveckan, och överallt i Kungsträdgården, och utanför längs med slottet fanns stora tält med ölfestivaler och uppträdanden och en otrolig massa människor. jag vistades dock inte nära dom men såg det på avstånd eller snabbt då jag styrde kosan mot Tyska kyrkan och sedan Söder och Fatbursparken.

Leica M240, Leica Elmarit 28mm f2,8

Med upphämtat kort och med snabba steg närmade jag mig slussen och Söder. Längs vägen såg jag nu flera deltagare från Foto Maran som radade upp godis på bänkar och försökte hitta spännande vinklar och sökte med ljus och lykta efter ideér.

Mötte också en vän från Vallentuna som också deltog och han var något frustrerad över att inte få några bra uppslag. Jag tipsade om Zombie walk som jag var påväg till men sedan var jag tvungen att springa då det endast var 20 minuter kvar tills paraden skulle rulla..

Äntligen var jag framme vid parken och jag såg poliser och samlingar av människor mellan träden och som mest nära trapporna upp till Medis.

Nu såg jag barn och vuxna med sminkning, den ena bättre än den andra. Det här skulle bli roligt. var bra stämning och folk skrattade och verkade inte spända över läget annars och även poliserna verkade föredra att vara här istället för att handskas med folkmassor runt ambassader och Kulturfestivalen med fulla människor.

Det var även nedlusat av fotografer både mer av en professionell karaktär en även många många glada amatörer. Jag kände även att jag var hyfsat ensam om att ha med mig en mindre mätsökare och vidvinkel, de flesta bar på större tyngre kameror eller spegelfria med större telen.

Samtidigt kändes det skönt att ha ett vidvinkel, jag ville ha med mer än bara porträtt eller stå långt bort, jag ville vara inne i samlingarna av människor och dokumentera alla som var med.

Jag pratade med en av poliserna som mycket riktigt njöt av uppdraget och även om inga Zombie poliser fanns med, skulle de följa med hela paraden. Han sa dock att just den här helgen hade varit en rätt dryg samling dagar, men demonstrationer, bokbränder, och en hemlig blixtvisit av Ukrainas president denna dag någonstans i Stockholmstrakten.

Efter lite snack med folk runt parken började alla göra sig redo, nu skulle dom börja gå!

Jag sprang upp för trapporna mot Medis och stannade en bit upp där redan många satt väntande med sina Teleobjektiv för att fånga starten av paraden.

De första zombierna kom rullande upp för trapporna, stora som små, tysta och rytande!

Det var verkligen rolig att se alla olika karaktärer, många som gav en passning till serier och annan populärkultur man kände igen sig i. Kul!

Samtidigt var det spännande att följa dom framåt och se folks reaktioner som inte var beredda eller visste om att paraden skulle gå av stapeln, många famlade efter telefoner och undrade om domedagen var i antågande!

Uppe vid Medborgarplatsen samlades de och slöt upp bakom den här blå pickupen som smyckats för dagen med passande accessoarer för Zombie Walken.

Hög musik med allt från Begees till Thriller och annan kul musik Zombierna nu började röra sig till, med kul inövade danssteg nu när tåget började följa bilen ut från torget mot Söders gator och förvånade människor längs vägen.

Nu svängde dom ned mot Götgatan och vidare mot Mariatorget och målet som var att komma tillbaka mot Södra station och in i parken igen.

Och det bjöds på en hel del dråpliga händelser längs vägen då människor runt om slöt upp och dansade eller skrattade då Zombierna skrämde folk vid fiken som satt längs med gatorna där Zombie svärmen myllrade fram.

Då var vi nere vid SödraStation och paraden svängde in mot parken, var nästan vemodigt att det började lida mot sitt slut.

Många som också fotograferade följde med hela vägen runt precis som jag, och även fler deltagare från Fotomaran hade deltagit och säkert fått en del kul bilder och ideér för tävlingen.

Tillbaka i parken igen. Alla samlades inför den blå Picupen och Zombie "Chefen" höll sitt brandtal inför de lyckliga men nu smått uttömda Zombierna och alla andra deltagare runt omkring. Avtackning för ännu en lyckad tillställning och ett lycka till inför nästa års Zombie Walk.

Då så, dagen för min del var över, kanske skulle de andra iväg till någon Zombie fest med medhavda kläder och smink, men för mig väntade tåget hem och papparollen, något jag inte behövde någon extra mask eller kläder för, men något jag såg fram emot efter en vecka av ungkarlsliv och tid utan barnen..

/Over and out.

Postat 2023-08-20 18:02 | Läst 633 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sommar Del 3, utflykts time, mellanformat

Rolleiflex, Kodak Portra 400

Efter Helsingborg var det alltså dags att blidka barnen med lite utflykter, och vi har gjort en hel del. Vi har besökt vår beskärda del av museum, lekparker, skansen och junibacken, fik och historiska platser under denna sommar. Jag tror Historiska Museet och Spåvägs museet och Tekniska museet var de som smällde högst enligt barnen.

Jag har valt att inte ha en bil...japp jag vet, omodernt och otänkbart som förälder. Men för det mesta går det faktiskt ganska bra.

Just sommaren brukar bli en tid då jag önskar att jag hade det, mycket för barnens skull. Jag tycker om att åka kommunalt, och all stress med att ha bil och den extra kostnaden gör att jag inte saknar det speciellt ofta. Men Roslagsbanan som fungerar väldigt bra resten av året, väljer ofta att lägga sina ombyggnationer eller annat just under sommaren. Vilket gör att vi brukar få ta bussen överallt, och i värmen är det verkligen ingen höjdare.

MEN, döm av min förvåning när Roslagsbanan faktiskt gick denna sommar, så det har varit en fröjd att kunna åka in med tåget och till diverse utflykter både själv och med barnen.

Fuji X-T1, Fujinon 24mm f2,8

Historiska Museet var en höjdare för att mina barn verkligen fick prova på mycket, dagen var dessutom fin med sol och de var på glatt humör. Sådant som få även pappan på glatt humör, om man dessutom får ha med sig kameran blir man ytterligare lite gladare.

Måste säga att min "gamla" X-T1 med ett 24mm är en perfekt familje kamera, och inget man behöver vara sådär speciellt försiktig med heller, och tål dessutom vatten både hus och glugg.

   

Vara Viking för en dag är rätt kul både för barn och föräldrar. Och att se nyfikenheten hos framförallt 4 åringen och glädjen i hans ögon och dela den är obetalbart.

När dessutom 13 åringen tycker det är helt ok att följa med också då blir man lite extra lycklig.

Den veckan efter då jag inte hade mina barn var det dags att köra lite mellanformat i form av min Rolleiflex och min Konica pearl 4.

Jag hade köpt på mig en del Ektar och en del portra 400 för att jag verkligen älskar att fota färg över sommaren, och tycker framförallt Ektar är lite extra vackert med alla färgerna i den svenska sommaren.

Portra hade jag en tanke att jag skulle våga mig på lite mer gatu porträtt, men det vart mest porträtt på barnen och en del landskap och annat med den filmen.

Skogskyrkogården, Rolleiflex Kodak portra 400 film

Konica pearl 4, Kodak Ektar film 

Rolleiflex , Kodak Portra 400.

Med det sätter jag punkt för denna del av sommaren, skriver detta sent på kvällen lördag, och just hemkommen från en Kultur festival ute i Snösätra (Rågsved ).

Helt slut men det blev en del fotograferande även där, men berättar mer om detta i ett annat inägg längre fram.

Nästa blir del 3 av sommaren, återkommer!

/Over and out..

Postat 2023-08-12 23:40 | Läst 650 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sommar Del 2, resor, analogt digitalt följer med.

Del 2 av sommaren. Nu sitter jag här i efterhand och funderar över hur den varit. Antar att de flesta av oss boende i vårt avlånga land kan enas om att första delen var lovande( eller jobbig för de som inte uppskattar den där lite på gränsen till extrema värmen utan stopp) när vi talar väder.

Men att den senare delen var i stort sett som alla somrar jag minns som barn, några timmar sol här och där, och en hel del regn och åska den återstående tiden.

Jag tillhör dom som är ute en hel del, och såklart med kameran. Så ösregn är kanske ingen höjdare, men "apvarmt" är inte heller något man föredrar när man släpar runt några kameror och annat man behöver för utflykten eller resan.

Så lite som svensken i största allmänhet, lite lagom.

Jag har mina barn varannan vecka, så det blir en hel del utflykter som kretsar runt dom den veckan då jag har dom, den andra veckan blev det väldigt mycket gående med kamera, och möjligheten att testa nya inköp man gjort. Och det är allt jag önskar. Visst skulle jag vilja åka till exotiska platser och vandra någon annanstans än på Stcokholms gator eller en enstaka avstickare till någon närliggande "håla". Men för mig är semester också att bara få släppa att planera och bara få dra iväg med kameran, upptäcka nya stråk i en stad jag verkligen tycker om. Och nya fik, nästan ännu viktigare. eller bara att få gästa mysiga bekanta sådana också.

Så det blev mycket av den varan. Jag hann dock med en roadtrip till Helsingborg med min bror, och det blev en väldigt trevlig resa. Jag har en morbror där som vi inte hade varit förbi sedan barndomen, även om jag sett honom här uppe i stockholm lite då och då.

Med mig hade jag min Leica M240 och en Voigtländer Bessa R2a med lite film och några gluggar. Ett perfekt rese kit där både digitalt och analogt får sitt lystmäte i en liten väska tycker jag.

Bessa R2a, Elmarit 28mm f2,8 Ilford HP5.

Bror hämtade upp mig med en hyrbil och den långa resan ned var igång. Här var vädret ganska hyfsat, och den där friheten man känner då man beger sig ned på en roadtrip någonstans man inte varit på länge, vägarna hyfsat tomma pga av semestertider, är verkligen härlig. Inga måsten, stanna där man vill, och mycket tid med någon man trivs bra med och har så mycket samtalsämnen att uttömma om allt mellan himmel och gjord.

Några stopp på vägen, både för fika och kisspauser ( något som inte behövdes lika mycket då vi var yngre, bara att acceptera att vi inte är ungdomar längre! ),

och det kändes som en ganska kort resa trots allt. Men man var ändå glad att vara framme, för mer trevligt sällskap och för att äta på något mysigt ställe i Helsingborg.

Här nere var det extremt blåsigt, vi bodde på Clarion Hotell Sea U nere vid hamnen, med utsikt mot Helsingör, och vågarna var höga och flaggorna fladdrade vart man än tittade.

M240, Elmarit 28mm f2,8

Vi hann med ett glas vin på Hotellet innan vår morbror hämtade oss med till ett ställe längs med kusten för en mycket trevlig middag med vänner till honom.

Mellan samtal och mat ven vinden och åskan gick utanför om vartannat, och då och då skymtade solen innan det mörknade igen. Jag är glad att jag satt inne i värmen kunde sitta på första parkett och beskåda när det pågick, med mat, vin och trevligt sällskap och inte gåendes där ute.

Efter maten hann vi med en promenad när ovädret lagt sig, med en Cigarr i handen och en mät mage blev det en trevlig promenad längs med stranden och mer samtal.

M240, Summicron 50mm f2

Det blev en magisk dag, med god mat, blandat väder, och nya bekantskaper. Kvällen var inte över , jag och bror fortsatte samtalen på hotellet ett tag till.

Natti.

Dagen efter blev det ett snabbt möte och promenad med Morbror för att knyta ihop säcken innan bilresan hem.

Som det brukar vara och speciellt efter mindre sömn och intag av någon form av alkohol, blev resan hem lite tröttare och längre.

Men ändå väldigt trevligt, tid igen för reflektioner och återkoppling.

Vi lämnade varandra vid Gullmarsplan och tackade för ett oväntat men mysigt äventyr denna semester.

Nu var det dags för den andra delen av semstern där jag var på utflykter i den svenska sommaren..

Men det tar jag nästa inlägg.

Ha det gott och hoppas alla andra njuter och har njutit av sommaren på något sätt.

/Over and out...

Postat 2023-08-11 18:21 | Läst 494 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera