Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Fortsättning följer....

/Over and out...

Postat 2021-08-31 21:33 | Läst 1079 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Analogt digitalt? Ett hus ett objektiv?

Nikon Fm3a med Kodak Ektar och Nikkor 35mm f1,4.

Kramar ur det sista av sommaren . Så är det. Den är snart slut, och trots att det bara är i slutet av Augusti har vi en försmak av hur troligtvis hela nästa halvår kommer att se ut. Mörkt och blött. Den Svenska hösten och vintern. Ingen "ljuspunkt" i en fotografs liv om man älskar ljuset att måla med.

Men vi har haft en fin sommar. Där vi fått vår beskärda del av både värme( ja...från afrika?) och ljus. Det har blivit en hel del fotograferande både digitalt och analogt.

Leica M240 med Summicron 50 f2,0. Vallentuna.

En del utflykter och mindre resor och en hel del träffar med människor igen vilket varit underbart. Som en Nosferatu nyvaken ur sin krypta fick man plötsligt både ljuset och umgänget i mängder man inte varit van vid på länge.

Sandhögar Orkesta By Vallentuna. leica M240 och Voigtländer 35mm f1,7

Nu när ljuset börjar försvinna hoppas jag på mer av det andra, umgänget. Jag har knutit lite nya kontakter senaste året när det gäller fotografi, något jag sällan haft förutom från utbildningar och annat. Några har jag ännu inte sett i verkligheten men känt en längre tid över sociala medier och andra gruppforum så förhoppningsvis får man se några av dessa över en fotofika eller liknande framöver. Kul!

Leica M240 och Summicron 50mm f2,0. vallentuna Orkesta By.

"Selfie" vid solnedgången över fälten i Orkesta By i vallentuna. Leica M240 och Summicron 50.

Jag har också prövat på en hel del utrustning och film över sommaren och året som gått. och den resan har varit både lärorik( och dyr!) och rolig.

Det har varit en utmaning och kanske inte alltid det smartaste att byta kameror och objektiv ofta för att till slut närma sig det man kanske vill ut och fota med mest eller i iallafall större delen av tiden.

Jag har verkligen stundtals försökt att vara en fotograf som slimmar ned utrustning och fotandet till ett fåtal hus och objektiv. Men jag uppskattar och njuter nog lite för mycket av just mångsidigheten och själva resan med dessa verktyg för att kunna begränsa mig till ett hus och något objektiv.

Kanske blir man inte en "bättre fotograf" av det, men så länge man inte lider eller blir stressad av för mycket utrustning( något jag ibland är skyldig till också) tycker jag det är lärorikt och också ett mer underhållande sätt att fotografera.

Leica M4a och Nikon LTM 50mm f2,0 och Fujifilm 400H Pro film.

Men jag tror iaf att jag sakta men säkert börjar närma mig några objektiv, hus och olika sorters film som jag gillar att ta med mig och fotografera med. och det här året har trots avståndstagandet från andra människor ändå givit mig mycket tid att fotografera och prova olika typer av utrustning.

Det som oftast åker med ut när kah gatufotar är antingen min Nikon FM3a och en 28 mm glugg( ibland ett 35mm), min Leica M4a med Voigtländer 35 eller summi 50mm.

Fotar jag digitalt( vilket inte är lika ofta längre måste jag säga..) blir det alltmer min Leica M240 med ett Summi 50mm f2,0 alternativt Voigtländer 35mm f1,7.

Då och då tar jag med mig en Konica auto S3 som är så liten och smidig och tar fantastiska bilder med sitt fina objektiv och med film.

Konica Auto S3 med Trix film.

Sedan har man en hel del annan utrustning som tyvärr används ibland eller om något specifikt behöver fotograferas. och det kan tyckas onödigt. Men jag gillar att ha den tryggheten att veta att jag har de verktygen om det kan behövas. och även om det inte blir ofta så händer det då och då.

Det var länge sedan jag kände mig så inspirerad i mitt fotograferande , och pga av detta ser jag ändå verkligen fram mot den här hösten. Jag har så många saker jag vill göra och prova på, allt ifrån mer projekt med min Rolleiflex, till att göra Zines och fotoböcker som jag till slut börjat få ändan u och börjat gallra bilder för.

Jag vill också införskaffa en hel del Fotoböcker från andra som jag tänkt att göra länge och försöka hämta mer inspiration från dom. 

Leica M4 och Summicron 50. Acros film.

Leica M4, Summicron 50mm, Acros film.

Mer om det nästa inlägg, imorgon ska jag iväg för att fotografera en nykläckt bäbis. Plockar med mig en digital och en analog kamera. Förhoppningsvis blir det några fina minnen till föräldrarna från det tillfället.

Ha en fin helg!

/Over and out...

Postat 2021-08-29 00:34 | Läst 893 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera