Aeterna Pictura

Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Pentax 67, Nikon Zf, Leica M2.

SMC 105mm f2,4. Ilford HP5 plus.

Dessa 3 fantastiska kameror, så olika men samtidigt så roliga att använda. Det är nog dessa 3 som tävlat om min uppmärksamhet senaste tiden.

Det har blivit mycket analogt fortfarande. Och det är det som inspirerar mig mest.

Mest med min Leica M2, men sedan med min nya fantom, en stor bullrig Pentax 67 med 2 underbara objektiv i 105mm f2,4 och ett 55mm f4.

Med lite tvivel pga av tyngden och min dåliga rygg bestämde jag mig till slut och resten av återbäringen fick finansiera denna best.

Har endast haft den några veckor, och en del av tiden har tagit att införskaffa ett välbehövligt grepp och en rem som klarar av denna "T-Rex" till kamera, men jag har haft tid att köra några rullar HP5 och en portra 160 med de svartvita rullarna framkallade hemma.

SMC 75mm f4.

SMC 105mm f2,4. Kodak Portra 160

Jag kände mig också "tvungen" ( som alltid..) att skaffa en till kameraryggsäck som skulle hålla just 67an och kännas skönare att vandra runt med en sådan tung kamera.

Det stora testet blev senaste analoga fotopromenaden då jag knallade runt i säkert 5 timmar med den både runt halsen och i ryggan.

Inget att hymla med, jag hade ont i nacken dagen efter! och i ryggen, men den var så rolig att använda och bilderna blir något extra. Så den kommer definitivt att användas mer. Speciellt nu med det nya greppet och det nya 55mm f4 objektivet.

Och nu när man framkallar själv och kan skanna både 135 film och 120 film är det bara att tuta och köra. det är så otroligt roligt att kunna göra hela processen själv hemma också. Och kunna plåta en rulle för att sedan få den framkallad och få in dne i datorn samma kväll om man så önskar.

En extra dimension i inspirationen och fotograferandet är den fina gruppen Analoga fotografer på facebook. med all hjälp och kunskap men också fotopromenaderna tar den hela intresset till en högre nivå.

Fotopromenaderna är kul både för snacken och fikat, men också för klämmandet på andras kameror( hur vågar du!?) och att få chansen att testa sin egen utrustning tillsammans med likasinnade och villiga objekt att fota längs vägen.

Ser fram emot ett tid med mer ljus och värme så vi slipper dra runt på utrustning som slutar funka stundtals i kyla och regn och rusk.

Annars har det också blivit en del plåtande med min M2a och min Nikon Zf för fotografering i alla möjliga sammanhang.

Och då jag hade min köra Summicron 50mm f2 på service så plåtade jag lite mer med min Zf.

Den är fortsatt väldigt skoj att adaptera äldre vintage objektiv med. Men mest användning har nog ändå mitt Voigtlander 40mm f1,2 och det lätta men fina 40mm f2 fått.

Nikon Zf, 40mm f2.

Nikon Zf, Voigtlander 40mm f1,2.

Ska bli kul att fotografera mer färg nu under våren, och trots att den varit väldigt försenad är det ändå ljusare längre, väldigt uppskattat. Nu hinner man ibland ta sig in efter jobbet och hinna med någon timmes fotande innan mörkret faller.

Leica M2, Summicron 50mm f2 Rigid, Fomopan 400.

Leica M2, Voigtlander 35mm f1,4 Nokton classic, Ilford HP5 plus.

Nu säger jag godnatt och en trevlig helg. Snart Valborg och som sagt förhoppningvis lite ljus och värme.

Njut av den så hörs och syns vi med kameran i hand.

/Over and out..

Postat 2024-04-27 23:26 | Läst 635 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Minns ni Lumix LX3..det gör jag.

LX3, minns ni hypen när den kom där i "tidernas" begynnelse? Det gör jag, och säkerligen en och annan här på sidan. Iaf om man är lite äldre! Ja allt är relativt. För mig känns det faktiskt inte så länge sedan.

Men det var i en annan fas i livet helt klart och mycket har hänt sedan dess, både i det privata livet och i fotografins värld.

LX3 var en sådan där milstolpe i entusiast kamera marknaden. Samarbetet med Leica och en hel del saker kameran kunde vara stolt över. 

Jag minns när man fick hem den och man hade hört att man nu hade gjort en digital kompakt som faktiskt kunde ta lite bra bilder, och hade "bättre" brus egenskaper etc. men framförallt den där trevliga gluggen med "summicron" loggan att stoltsera med.

Jag hade med mig min svarta version på min första Thailands resa, och det var verkligen en perfekt liten rese kompakt. 

Det var en kamera som inspirerade mig minns jag, och jag tog en hel del kul bilder jag fortfarande verkligen gillar med den.

Jag filmade faktiskt lite med den också, och även om det verkligen inte är någon super kvalitet är det ändå väldigt skönt att kunna göra det på en resa och det går iaf att spara och använda som ett kul minne.

Jag kan dra paralleller till min långt senare införskaffade Leica Q, inte när det gäller bildkvalitet eller en del andra saker, men just när det gäller mångsidigheten och lekfullheten men ändå kunna prestera över förväntan. Den lilla blixten man kunde rädda vissa situationer på resan med och ibland skrämma bort skuggorna i människors ansikten vid behov. Den fina macro funktionen som faktiskt fungerade helt ok. Och allt i ett kompakt format! Fantastiskt.

Efter resan gav jag emellertid bort min LX3 till min ex fru. Jag hade även med en LX5 som jag efter resan gick över till. Också en fantastisk liten kamera och med små finjusteringar och förbättringar från LX3 en trevlig uppgradering.

Tiden gick och kamerorna bytte form och funktion och min lilla LX3 låg kvar hos min X fru hela den här tiden. Ända fram tills för några månader sedan då hennes dotter kom hem till mig med LX3an och en liten Olympus jag också hade köpt för länge sedan.

Hennes fråga till mig var ifall jag kunde se över båda kamerorna och få någon av dom att fungera så att hon kunde ta med sig den till hennes stundande Thailands resa denna sommar.

Jag hade dom hemma och ägnade inte så mycket tankar till dom till en början. Men började sedan kolla på en del gamla bilder tagna med kameran och minnena från när jag fick den från början kom tillbaka och gjorde mig nostalgisk, och nyfiken.

Jag fick en ide. Om jag kunde hitta en annan LX3 i bra skick med laddare och batterier skulle jag kunna testa och få igång min gamla. det skulle innebära en slant för att också hitta laddare och batteri till den andra Olympus kameran åt dottern, så att hon kunde använda den och jag kanske kunde behålla LX3 istället...planen var satt i  rullning.

Hittade ganska snabbt en i silver till ett ok pris. Och inom någon vecka hade jag också beställt något till batteri som reserv.

Laddade batterierna och stoppade i dom i båda kamerorna....

Ja då, det kom ljud och displayen blinkade till samtidigt som objektivet sköts ut ur kameran. Jag kände mig glad!

Det här var verkligen roligt. jag hade saknat den här lilla kameran kände jag. och att ha en liten smidig digital kamera när man inte orkade dra med sig en större eller som komplement till en analog kamera tex.

Jag övertygade mitt X att få behålla min gamla kamera, och det visade sig att även Olympus kameran fungerade. Kostade mig 500 kronor till för styvdotterns skull. men det var det värt kände jag. Både för att hjälpa henne men även för att få igång min gamla LX3.

Jag satte genast igång med att göra en liten film om mina tankar och erfarenheter om LX3 som kamera och la upp den på min Youtube kanal också.

Kändes som en kul historia att göra en bra video om, och hade nu också en hel del bilder att lägga med som bakgrund. Ett kul projekt om en kamera jag verkligen tyckt om genom åren. Jag länkar även till min Video här nedtill sedan om någon är nyfiken .

Jag började genast också att använda LX3an i min vardag nu, med barnen, på stan och runt Vallentuna där jag bor.

Jag letar nu med ljus och lykta efter en Lx5 och kanske eventuellt en LX7 som jag aldrig fick chansen att testa när det begav sig , då jag efter min LX5 gick över till Fuji X-T1.

Så vad är nu era minnen av denna fantastiska lilla kamera, och vad tyckte ni? Har ni sparat den? Eller är ni också sugna på att hitta en idag?

Rekommenderas starkt hursomhelst av mig!

Ha det gott, här är lite fler bilder och länken från min Video på Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=6AMhCPF5eY8&lc=Ugz-JmlaZBI9rhUhTWx4AaABAg

/Over and out...

Postat 2024-04-01 01:07 | Läst 401 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera