Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

1003 - Kristianstad 5 September

Ännu en serie bilder under handikappvänlig promenad, denna gång undersöker jag hemstaden. Kristianstad grundades av den danske kungen Christian 4 ute i sumpmarkerna, läget valdes ur militär försvarssynpunkt. Stadsplan med raka gator och kvarter. Nu kallas de markerna i och runt staden för vattenriket, det låter bättre. 

Detta är Naturrum, ett bygge mitt i vattnet alldeles intill centrum av staden. Tillägnat naturen i trakten, kan besökas av lokalbor, turister och skolklasser. Fika på översta våningen. En fin idé bakom huset. 

Där alldeles intill är centrum med kyrkan, Heliga trefaldighetskyrkan byggd i omisskännlig dansk stil. 

Det går en träbro för gående och cyklister vid Naturrum, från en stor gratisparkering med gott om lyxiga uppvärmda toaletter (en märkvärdighet i detta land) till Tivoliparken och centrum. På bron de vanliga romantiska inslagen, men hur gick det för Cecilia och Robban?

Utsikt från bron, båten för rundturer på ån ut i vattenriket, nybyggda lägenheter och ett badhus som det inte lönar sig att underhålla längre. 

Det stora kommunhuset rakt fram, ett nybygge utom den murade fasaden som sparades. Fin fikaplats med utsikt där uppe, dock inte för de som betalat kalaset, de får ofta fika under betydligt enklare omständigheter. Till höger ett stort fint hotell, tror underhållet som väntar lär bli dyrt. 

En fantastisk bra satsning ur skatteinkomsterna är de långa och många promenadmöjligheterna för handikappade och även resten av folket genom våtmarkerna. En imponerande välgärning. Det lilla skjulet längst bort har luckor för fågelskådning (både för sittande och stående) och är rullstolsvänligt. Ut över en vattenyta omgiven av vass och buskar. 

Och bland de som bygger upp finns alltid en och annan som förstör, men märkvärdigt lite just här omkring.

Finns också en och annan liten brygga att rulla ut på. Längst bort över vattnet en bro som förbinder två delar av staden med bilväg. 

Ett och annat fågeltorn också för de som kan gå upp där och spana. 

Lite längre bort längs med de slingrande promenadstråken längs med vattnet finns Ekenabben, i stadens utkant där folk för 100 år sedan kunde åka tåg dit och roa sig. 

Bekvämt med en Sony RX100 i fickan, testade närbilder med den, det gick något sålunda. 

Det var allt för denna gång. 

Inlagt 2021-09-24 20:58 | Läst 219 ggr. | Permalink
Hej Stefan - det er en fin reportage (både tekst og fotos) fra et dejligt område - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2021-09-26 11:01
Tack Erik, det var en mycket trevlig dag ute.
Vattenriket och naturrum är något som jag har velat besöka men som inte blivit av, var ganska nära en gång men hamnade långt utanför civilisation, i något strövområde nordväst om Kristianstad. Kanske var det en del av vattenriket eller något eget naturreservat, det var inget intressant just då iaf. Men det blir förhoppningsvis fler besök. Fint reportage
Svar från Vibybo 2021-09-26 11:05
Hej Peter, vattenriket sträcker sig längs med sjön på båda sidor av staden, annars helt otillgänglig sankmark har gjorts om till strövområde för allmänheten, men kan även var av intresse för den naturintresserade.
Jag bor ju i en av kommunens avkrokar, men jag får väl ändå se Kristianstad som hemstad, fast det är närmare till Hässleholm. Många av bilderna har fina fluffiga moln på den blå härliga himlen. Kul med bilder "nästan hemifrån".
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2021-09-26 11:07
Hej Bjarne, det blir ju så när tillvaron krymper, utflykterna blir kortare, men ändå som du säger - kan det vara väl så spännande alldeles hemomkring.