Stefans bilder
Tidigt idag
Vaknade kl 04, det var blött ute, blåste, mörkt och verkade kallt. Vaknade på nytt 05, efter en stunds funderande gav jag mig ut, superunderställ, fleece och vindtäta överdragskläder, vantar och mössa. Ändå kändes det rätt kallt. Cyklade ut i våtmarkerna, rätt mörkt i skogspartiet, men näktergalarna sjöng för full hals runt om alldeles nära stigen, så vackert! Kom till vattnet
det ljusnade efterhand, men inget solsken direkt, mer stötar av horisontellt duggregn. Passerade ett nedfallet jättelikt pilträd som ligger i vattenkanten, svårt att se in i grenröran, men något stort som en gås av ljudet att döma störde jag, den plaskade iväg mot vassen intill, och när jag passerade vassen fick jag se en bekant skuggfigur jag inte ser varje år, men hör desto mer, tyvärr han jag inte ställa in manuell skärpa innan den gled in i vassen
gick dit det var lite öppnare, lite ljusare, såg en vit prick där borta i spenaten
det är rätt gott om fåglar i det gröna, men de hukar sig i vädret. Plötsligt kom det en svarttärna, hoppas de vill häcka här i år, minken skrämde iväg dem
det är högISO bilder, det var riktigt skumt väder
cyklade hem och tog några bilder på rödstjärten som häckar hemma varje år
syns det typiska stjärtvickandet på nästa bild
sådär, får se vad resten av dagen ger
I trädgården idag
Gick ut med Super Takumar 50 1.4 i e.m. och Olympus OM E1 (1), såg hur fint ett av äppelträden blommade, ett Golden Delicious träd ympat på egen uppdragen lite svagare grundstam. Bara att dyka in med objektivet.
noterade att en av alla gullvivor plötsligt hade annan färg, liknade en trädgårdsviva
sen fick det bli en bild intill den, förgät mig ej, ett minne från mina svärföräldrars sommarstuga
tulpaner blommar i stora mängder, fick några kilo lökar av en kompis
pärlhyacinten klarar sig fint
när är tulpaner som finast, i knopp, utslagna eller hela tiden ?
tog sen på ett Pentacon 50 1.8 på kameran, tog några fler förgät mig ej bilder, de fick bli mörkare
till sist knopp av kinesisk pion, det går fort nu med blomningen
Gyllene morgon
Ja, det var sannerligen det, flera minuter, lika länge som denna låten varar https://www.youtube.com/watch?v=je8PoWNlDb8 eller denna välkända https://www.youtube.com/watch?v=AuF2G6J4akc. Körde ut på måfå med hojen, tungt molntäcke och grått, men längs med horisonten bröt en sol fram så långsamt och färgade det gråa molntäcket rött på undersidan, klockan var 05. Det blev inte in i skogarna, för mörkt för det, så kurs mot kusten och Tosteberga ängar med förhoppning om lite sol när jag kom fram. Man får se upp för viltet så dags, en uppskrämd vråk kom nära hjälmen när den flög upp. Väl framme var det mulet. Gick genom hasselskogen mot havet när plötsligt solen bröt fram, det var en vacker syn! Fågelsång runt om, näktergal och låg sol i lunden med blommor åt alla håll. Tog några snabba bilder, sen var solen borta.
sen var det slut med solen, gick till havet
Pansonic GX80 med 12-60 3.5-5.6
Morgonpromenad vid havet
Upp kl 05, tar hojen till Tosteberga ängar, och går ner till havet och tillbaka. Först stack solen fram ett ögonblick, men snabbt lade sig ett tjockt molnlock över ängarna, det blev lite skumt och grått. Men ack så vackert! Inget trafikbuller, bara fågelsång med inslag av näktergal och gök. Blommor spridda eller i mattor. Det blev många bilder, men bara promenadbilderna på landskap kommer nu, fåglar och orkidéer och annat får vara till senare i år.
sedan tillbaka till parkeringen
ja, det ljusnar upp, men ännu mulet
lunden är en fin sorts landskap
det har blommat ganska länge nu
till sist utedasset på parkeringen, det såg fint ut idag
Klockan är 07.30, dags att åka hem
Panasonic GX80 med 12-60
Vårblommor
Samtliga bilder tagna med det gamla objektivet Pentacon 29/2.8, startar med backsippan
backsippan växer ju som bekant i torrbackar, tillhör ranunkelväxterna och är fridlyst, minskar i antal. Den är flerårig, och fröna gror där marken råkat bli bar, t.ex. betesdjur som trampat upp. Kräver öppen mark, försvinner vid igenväxning. Betas inte av, då den smakar illa och kan bränna i munnen.
gullvivan är också bekant av de flesta, tillhör vivorna, vilket är uppenbart. Den är också fridlyst.
nästa är blommor av någon vild stenfrukt, minns inte vilken, kom med en liten svartmyra till vänster på bilden
sen slånblommor. Slån är en rosväxt med tornar (inte taggar) som blommar i vackra bestånd nu. Frukten kan ätas efter frost.
gulsippor är liksom vitsippor ranunkelväxter med jordstam, trivs också i lundar. Uppstår hybrid med vitsippa blir det en blekgul svavelsippa.
sedan 2 olika lavar jag också glömt namnet på
till sist mångas favorit - vitsippan. Själv gilla jag mest blombladens rödvioletta utsida.
vitsippor går bra i svartvitt också
det var allt det