Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

En mycket ovetenskaplig jämförelse

Jag gick en liten stund i staden ungefär kl 17 för ett par dagar sedan, och i min axelremsväska hade jag 5 kameror, som jag tog en bild av samma motiv med. Jag hade inte ändrat på inställningar, eller fixat något speciellt med dem innan. En del blev lätt suddiga, då jag är lite darrig. Och i min G1X råkade det bli .jpegfiler i av misstag, troligen vreds inställningsratten till "scen" när jag tog upp den ur väskan, som var lite trång och tung. 

Mobiltelefon Nexus 5X Nikon P300 Sony RX100 Canon G1X Canon 7M2 med Tamron 17-50 VC 

Inlagt 2016-12-15 12:32 | Läst 2557 ggr. | Permalink
Kul test av de olika kamerorna.
Jag är väl inte rätt person att bedöma bilderna, men ser att det är lite skillnad mellan de olika.
Störst kan jag se det på lamporna i gatlyktan. Vilken som är bäst är väl en smaksak,
Svar från Vibybo 2016-12-15 14:37
Hej, tack för intresset. Det är nog som du säger, en smaksak. Och vad bilden skall användas till.
Svårt att avgöra, men mobilen räcker förstås inte riktigt till i sällskapet. För att kunna jämföra skulle jag nog behöva veta exponeringsdata och var fokus ligger. Hur bedömer du själv det här testet?
Svar från Vibybo 2016-12-15 15:06
Tack Sture, har lagt fokus i mitten, och framkallat utan att ändra färgtemperatur. Endast ljus, tydlighet och skärpa. Råfil på alla utom G1X (ett misstag) och Nikon (har inte raw). Presenterat som .jpegfil. Fri hand. Kameran bestämmer exp.tid, bländare och ISO, jag har inte försökt något annat än amatörfoto rakt upp och ned, promenadfoto kanske. Så normalt blev det full öppning , 1/15 - 1/30 sek och ISO 400 - 3200. Så vitsen med det hela är hur det ser ut med olika kameror, prisklasser, sensorer vid lite förstrött promenadfoto där kameran sköter inställningarna. Därför är exponeringsdata inte angivna. Jag har framhållit det ovetenskapliga, de flesta bilderna är redan i papperskorgen, men kan tas fram någon dag till, innan de ryker.

Själv tycker jag så här: Ju bättre/dyrare kamera, ju bättre resultat i bildupplevelse. Ingen överraskning direkt. Skulle jag framhålla någon, är det Sonys RX100 vid promenadfoto i mörk stad, slinker ner i liten ficka, lätt, snabb, och hyggligt resultat. Men billig är den inte, den har gått upp 1000 kr sen vi köpte den 2013.
Mobilen och Sony RX återger rött bättre (syns på HM skylten). Rosa istället för rött är ingen höjdare. Mobilen har sämre skärpa dock. Canonbilden känns rätt urvattnad ärligt talat. Men det kanske är råfil?
Kuriosa: I tonåren provade jag byxor inför studenten i affären med rundade hörn/burspråk. Minns jag stod och tittade ut därifrån andra våningen. Tror inte jag köpte några byxor till slut, men nyfiken som jag är, tog jag en titt på utsikten. Mvh Johan
Svar från Vibybo 2016-12-15 16:26
Det röda ja, det har du rätt i. Har inte tänkt på det. Men jag märkte väldigt tydligt när jag tog en bild rakt upp i röda lampträdet, att färgen röd blev bättre där med de du nämnde, men framför allt att de hanterade ströljuset mycket bättre. Stor skillnad direkt ur kameran.
F.ö. har någon våning över den nämnda en vän till mig haft akupunkturmottagning. Var där bara på nyfikenbesök.
Alla bilder här visas som framkallade jpegfiler.
Där ser man att lille Sonyn kan prestera klart godkänt för promenadfoton!
Svar från Vibybo 2016-12-15 18:17
Ja, den kan jag rekommendera. Den har ju funnits ute några år, går nog att få begagnad, men är nog sällsynt och dyr.
Bra och illustrativ serie. Jo, det är skillnad, ändå är mitt första intryck - tänk, inte större skillnad, vid första titten utan förstoring ser det rätt lika ut. Ändå är det krävande motiv med lågt allmänljus och starka kontraster. Färgmässigt går det väl inte att göra så många jämförelser, även om alla bilder väl är jpeg här på bloggen?/ Björn T
Svar från Vibybo 2016-12-15 19:18
Hej och tack! Visst är det .jpegbilder som visas. Jag har inte velat påverka färgerna alls vid framkallning, för att kunna visa skillnaderna. Och som du säger, ett första intrycket är ganska lika. Men när jag såg på dem en stund på stor skärm, ser en del trevligare ut än andra. Säkert skulle det blivit större skillnader med stativ, men avsikten var just promenadbilder med en kamera jag bär med mig att ta upp v.b.