Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Fåglar från igår

Tog några fågelbilder i går, hade kameran med 200 mm optik liggande framme, om i fall det skulle dyka upp något som satt kvar. Fönsterfoto går fint när man inte är pigg.   

 En fågel i gruppen "grågröna spolformade", kanske det är en gransångare. Den är betydligt mindre än en pilfink i vart fall. Plockade insekter från mina rosor, tog med bilden för jag tycker näbben blev lyckad på bild. Det var riktigt mulet, och det är svårt att få de där tydliga kontrasterna då.     Här syns den tydligt, tror den häckar i trädgården.     Herr Fasan tog ett sandbad i min såbädd, jag var tvungen att gå ut och säga till honom. Han har den där lite skyldiga blicken.     Koltrasthannen satt högst upp i äppelträdet, gjorde sig fin.     Poserade sedan lite. Det är ett gammaldags matäppelträd som överlever många generationer människor, om ingen hugger ner det.     Sädesärlan, lite blyg för fotografen.   

Inlagt 2017-05-17 09:55 | Läst 2105 ggr. | Permalink
Køkkenfotografering er ikke dårligt - det gør jeg også. Men jeg har ikke lige så stort udvalg i motiver som du har.
Nummer 1 og 2 er super.
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2017-05-17 11:38
Tack Erik, det kräver nästan en trädgård utanför, om fåglarna skall komma. Sedan har jag ju fina naturområden bara en km bort.
Svårt med vissa sångare.. kräver att man hör dom för att veta, då blir det t.o.m. många gånger enkelt att bestämma dom! Fint i alla fall! Här är det +10° och lite regn idag.. men för lite regn, skulle behövas mycket mer..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-05-17 11:40
Tack du Jan, det har du rätt i. Denne lille vän är ganska tystlåten.
Ute här hemma är det fuktigt, varmt och kvavt, bara att öppna fönster och dörr på vid gavel, släppa in fågelkvittret.
Jag för min del tycker mulet väder oftast ger betydligt bättre bilder än solsken, främst vad avser blommor och växter, men också ibland fåglar. Så därför tycker jag de två första bilderna är riktigt lyckade och tjusiga!
Svar från Vibybo 2017-05-17 14:00
Tack Ragnar, det gör det många gånger, själv har jag alltid tyckt att fotografering av grönska blir bäst i mulet väder direkt efter regn. Sedan finns det två undantag jag kommer på nu: Motljusbilder och andra ljusbilder, de kräver ju sol i viss mån. Det andra är bilder där det tekniska kräver mycket ljus, som makrobilder eller bilder med riktigt långa brännvidder, där man vill ha mindre bländaröppning för skärpedjup och kontrast.
Bilden på fågeln utanför fönstret krävde inte mycket ljus, det är bara jag som har lite detaljsjuka. Jag vill gärna förstora upp och se detaljer i enskilda fjädrar t.ex. . Kallar det för detaljsjuka, var likadan när jag målade, blev en fixering vid detaljer.
Gäller att ha klara fina glas när man fotar genom fönstret, i vårt gamla hus ser ibland det utanför att gå i vågor då man tittar ut, lir inga bilder med skärpa då.
Blev ju fint genom dina fönster.
Kul fasan som gillar att bada i din såbädd, inte lika kul för fröna.
Svar från Vibybo 2017-05-17 14:06
Hej och tack! Här är det nystrukna 3-glas som gäller, hur släta som helst. De enda problemen är, om jag inte putsar så ofta, det kan ge märkliga detaljeffekter i bilden och dålig kontrast. Eller reflexer, men de syns ju, och det går oftast att ändra vinkel lite. Men alla fönster hemma har inte samma sorts glas, en del har glas som är sämre rent optiskt.
Fin artflora och riktigt fina och bra bilder Stefan. Alla bilder sitter där de ska i skärpa och komp, tycker jag.
Svar från Vibybo 2017-05-17 19:06
Tack så mycket Mikael!
Kul med fasanen som sandbadar. Då trivs den i din trädgård :-)
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-05-17 19:08
Tack Lena, den drar sig mot fälten nu skulle jag tro, hönorna brukar ruva där vid denna årstiden. De ligger i det torra gräset, med eller utan snår omkring, närapå osynliga.