Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

593 - en cykeltur 19/12 del 2

Sol ute hemma i dag också, men 10-dygnsprognosen lovar regn resterande tid av året, och 10 grader varmt i jul. Här kommer sista delen av cykelturen. Börjar få temp igen, jobbigt.   

  Decemberlandskap sett genom Olympus 9mm lock      liksom denna väg, där cykeln får stå, ingen idé att fortsätta.      Alkottar      och Decemberljus.     Storken gick i hästhagen,       intill hängde resten av gänget. De var 7 allt som allt.     På åkrarna låg isen, oemotståndligt för mig.     Bara måste ta isbilder.   

Inlagt 2017-12-22 12:06 | Läst 854 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
To spørgsmål til dig:
!) Kan vi få et billede af det objektiv ? Jeg kan ikke finde noget om det (eller også er jeg bare dum).
2) Er det storke, som overvintrer i Sverige ?
Mange venlige hilsener og God Jul fra Erik.
Svar från Vibybo 2017-12-22 15:55
Hej!
Storken har ju återinplanterats i Sverige, och i början satt de i bur, sedan fick de häcka utomhus, på buren t.ex. De var då vingklippta, och kunde inte flytta någonstans. De som sedan har fötts här har nog tagit efter de som stannat, åtminstone en del av dem, även om andra föräldern kommit från annat land och flyttat på vintern. Hur många av Skånes storkar som flyttar respektive stannar har jag ingen aning om. Skulle tro att stödutfodring förekommer, men är inte säker.
Objektivet är Olympus egen konstruktion, ett plastlock för kamerahuset. I mitten ett hål med linser i, motsvarande fast bländare 8, vilket gör skärpedjupet stort med brännvidden 9 mm. Finns i 15 mm också. . På locket finns en liten pinne som kan föras i 4 lägen: stängt - långt bort . mitt emellan . 20 cm. Ingen som helst elektronik.
Kan inte få in en bild i svaret, får bli en länk
https://youtu.be/ZWSxvFQtlcw
Erik Madsen 2017-12-22 17:18
OK - vi har ett par svenska storkar här lite utanför Roskilde: Ida och Emil :-) Och de får unger på vingar varje år. Ungerne drar bort, men föräldrarna övervintrar i en bondgård vid en lokal bonde. Jag vet inte om ungerne återvänder till DK, där beståndet har ökat de senaste åren.
Tack för länken - det är en rolig utrustning. Och du har gjort några bra bilder med den.
Hälsningar. Erik.
Trevligt med Storkar, men kanske dom borde flytta.. för sitt eget bästa kanske! Tittade på 'Alkottar' utefter Årstaviken idag, och där fanns som vanligt Gråsiskorna.. En större flock som rörde sig lite mellan träden, och en mindre flock en bit ifrån den större! Fick inga bilder, det var rätt nära solens nedgång.. kul att dom är kvar i alla fall!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-12-22 17:05
Tack, håller med dig, och undrar hur de reder sig. Visserligen finns där väl en del att äta, men med mindre mat och högre energibehov är jag undrande. Hur de gör om is och snö lägger sig över landskapet i veckor eller månader vet jag ej, kanske de rör sig söderut då? Har bara gått ett varv runt huset idag (men bilder blev det!) det är julstök inne och lite feber i kroppen.
Skåne är annorlunda mot Dalarna och Östergötland! Det platta och ofta öppna landskapet ger en helt annan känsla. Gillar tvåan med närbildsförgrunden mycket!/ Björn T
Svar från Vibybo 2017-12-23 07:48
Tack Björn. Skåne är till stor del just så platt. Mitt i är det lite annorlunda, ett småbrukslandskap med blandat skog och öppet så där lagom böljande, och i norra delarna är det mer som Småland - barrskogslandskap och röda stugor.
Fina bilder från ett disigt Skåne med en hel koloni Storkar och isen bildar fina mönster, det har varit några fina dagar här med ett par grader kallt, men i dag så regnar det och kvicksilvret visar 6+grader.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-12-23 12:57
Tack Stig, här är 10 grader varmt och mycket blåsigt, lite för mycket blåsigt faktiskt.