Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

595 - lagom jultrött

Hemkommen igen efter julen, det blev 540 bilder inne i den sparsamma julbelysningen (utan blixt, elektronisk slutare, liten kamera). Som Björn skrev, det är imponerande vad dagens teknik klarar av. Nu lade jag inte pengar på ett 25mm objektiv f/1,4, utan använde mitt billiga Sigma 19mm f/2;8, på något sätt är fast brännvidd befriande. Det dyra hade ju förbättrat två steg, men det gick ju bra ändå. ISO 6400 och 1/60 sek på i stort sett alla bilder. Det blev 76 bilder att framkalla och skicka som länk till släkten. I julklapp fick jag en bok - "Nära fåglar" - den ser ut att passa mig precis. Var ute en stund i dag innan regnet började ösa ned, 3 bilder blev det. Grått, mörkt, iskall blåst på fria slätten mullrade i öronen och frös fingrarna till ispinnar när jag hållit en stund i en kamera.   

  När jag klev utanför dörren och stod på trappen strök en häger över huvudet, lite överraskande, letade den guldfisk i trädgårdsdammarna? Cyklade ut där jag såg uttern sist, men den väntade inte på mig. Vände åter, en flock björktrastar passerade. Gäss verkade flyga mot ängarna, styrde cykeln dit.    Men där fanns endast enstaka kråkor, några hägrar passerade på håll. Skådade ljuset i fjärran, tog en bild på det som såg finast ut och mest hoppingivande i dag.     På vägen hem fann jag en fågel som var still under tiden jag stannade cykeln och tog upp kameran. En stackare som inte överlevt julhelgen.  

Inlagt 2017-12-26 14:23 | Läst 615 ggr. | Permalink
Tycker du har fint ljus ändå, trots den här mörka årstiden! Ibland får man nöja sig med att bara komma ut.. Här är mörkare och gråare idag än i dina bilder.. Igår regnade det dessutom, då kom jag inte ut alls! Får hoppas på morgondagen..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-12-26 16:14
Tack Jan, 10-dygnsprognosen ser inte fager ut för oss, men det finns alltid något att göra bildmässigt.
Det blev trots vädrets makter några fina bilder ändå. Trevligt att du fick en fågelbok i julklapp, där kanske du hittar svar på en del mindre kända arter.
Livet är grymt även för en Kråka.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-12-26 18:13
Tack Stig, kråkor är vanliga, men det är ändå ovanligt att finna någon död, rovdjur äter dem annars.
Något riktigt julväder är det inte heller i Korsheden även om det kom lite blötsnö i förmiddags. Nu regnar det det ordentligt. Och som Jan säger, du har fint ljus i bilderna, särskilt andra bilden. Kan gissa att det känns kallt i regn och snålblåst även om det inte märks på termometern. Fortsatta julhälsningar!/ Björn T
Svar från Vibybo 2017-12-26 18:19
Tack Björn, hemligheten med varma kläder på slätten är ett vindtätt material, och skillnaden mellan uppmätt och upplevd temperatur kan vara mycket stor.
Jag tog mina julbilder med ett 24-105 f4 och det gick också bra, bara att höja ISO. Gillar andra bilden specifikt. En ung kråka som inte orkade. Jag berörs alltid av döda fåglar även om det är livets gång och många inte klarar vintern.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-12-27 00:42
Tack Lena! Fann inte mycket på rundan idag, men det är så skönt att komma ut och lufta sig och se världen utanför lite. Sen har jag märkt också, att höga Iso på de här bilderna ofta är en fördel på vuxna, det kan försköna något lite. Gjorde en gång ett porträtt i blyerts av en person, mycket exakt, varje rynka. Det togs inte alls väl emot av dennes fru, efter det har jag varit lite försiktig hur jag framställer människor på bild.