Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

627 - ängarna på vintern

Några av de ängar jag besöker vanligast, de har sett olika ut om vintrarna. Denna vintern har präglats av vatten och mildväder. Men andra vintrar kan vattnet vara klar tjock is (lämpligt för skridsko), eller is med snö (lämpligt för skidor) eller brun mark utan vatten och is. Minns en dag när jag alldeles ensam vandrade över den bruna frusna marken i de stor vidderna med rymd över huvudet. Blötsnön låg horisontellt i luften och allt kändes alldeles underbart. Men denna vintern har präglats av vattenmängder icke skådade, nu har det dock sjunkit minst en halv kanske en meter. Trots det är det mycket högt vattenstånd, vilket uppskattas av gässen. Just denna dag, i förrgår, var morgonen betonggrå, men just som jag kom ut gjorde solen tappra försök att bryta fram.     

Först landskapet i olika riktningar. Där ni ser vatten är det över allt betesängar om sommaren.          Vinterfågel i mina ögon        Vindkraftverk bryter horisonten lite varstans. Men gässen bryr sig inte.      Här kommer de. Husen i bakgrunden är byggda där de är säkra för 100-års översvämningen enligt gammal erfarenhet.      Landningsställ ut.       Denna kråka inspekterade länge här, men åt inget direkt.      Nu kom fotografen för nära        flyttar sig       100 - 200 meter.   

Inlagt 2018-01-27 15:53 | Läst 1984 ggr. | Permalink
Trevligt! Där nere har du 'vårfåglar' även på vintern.. Då tänker jag på gässen, dom finns inte här nu men Grågäss kan nog komma i slutet på februari om det inte är för 'vintrigt' då.. Sen så ser jag ju några Kanadagäss här nu, men jag räknar inte riktigt dom.. inplanterade av Bengt Berg 1927.. Havsörn har jag inte sett några här denna vintersäsong, det brukar jag kunna göra! Men det hänger också ihop med hur mycket Mälaren har frusit till. Den här vintern så har inte Mälaren frusit till än, och då stannar örnarna så länge som det finns öppet vatten där. Fryser Mälaren så drar dom mer österut mot 'saltsjön' som fryser senare, då passerar dom titt som tätt Stockholm också.. Bilden med 'vindsnurrorna' var pampig, det blev ett fint perspektiv med gässen i förgrunden! Men jag gillar egentligen inte vindsnurror, dom skämmer den vackra naturen och brukar döda en del örnar dessutom..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-01-27 18:45
Tack Jan, det har tagit många år för mig att bara vänja mig vid vindkraftverk och dessutom ha med dem på bild.De förrycker hela perspektivet i landskapet på grund av sin storlek, och finns i varje vinkel runt om i landskapet, i början hände det att jag klonade bort dem. Men nu får de vara med, de finns ju där oavsett. Men för tillfället verkar de ha upphört att uppföra några. Jag vet inte om vindsnurrorna dödat någon örn här, bara hört ryktet om att sådant kan hända. Däremot har koppartjuvar brutit sig in i vindkraftverken, stulit koppar för några tusen och samtidigt åsamkat skador för flera hundra tusen.
Vatten, vatten, vatten så långt ögat når, men över allt så seglar kanske en Havsörn och kollar sedan gäss i olika kostym och vindmöllor med massor av gäss. Många fina bilder blev det-
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-01-27 19:22
Tack Stig, tror havsörnen plockar upp sjuka eller döda gäss, det är nog en av dess uppgifter. Vi har stora mängder gäss här, själv benämner jag trakten "gåsariket". En del bönder är mindre glada över det, några hundra gäss på ett fält betar undan rätt kraftigt i höstvetet.
Ja det er helt vildt med al det vand, her flot vist med billede nummer 1.
Vi har også masser af vand alle vegne her i DK.
Venlig hilsen fra Erik.
Svar från Vibybo 2018-01-27 21:13
Tack Erik, det lär inte bli några problem med grundvattnet denna sommar, oavsett hur mycket bönderna vattnar.
Det är verkligen en speciell natur du har tillgång till, spännande med alla fåglar - fina bilder! Hils, LO
Svar från Vibybo 2018-01-28 09:12
Tack, det har alltmer börjat gå upp för mig, men de flesta som bor här verkar ointresserade.
Vackert ljus den dagen! Spännande moln också, det gillar jag. Kul med alla gässen. Massverkan är alltid intressant!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-01-28 13:53
Tack Bjarne, det var en sådan sällsynt dag när solen försökte ta över, åtminstone en kort stund.
Oj så mycket vatten ! Men bilderna blir ju vackra.
Och som vanligt så känns det som vi lever i olika länder :-) Trots våra bara, vad kan det vara, ca 70 mil.
ing-marie
Svar från Vibybo 2018-01-28 18:17
Ja Ing-Marie, det är skillnad. 7 grader varmt ute nu, men mulet. Översvämningarna fungerar som gödning åt ängarna, de får ingen konstgödning som förstör det vackra. När vattnet drar sig tillbaka i April. är där just lagom med vatten för vadarnas häckning, både grönt och vattenblänk samtidigt.