Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

636 - Vanligt verkligt vardagsgrått

Då jag inte har så mycket för mig blir det lite bilder från gårdagens test också. Den gjordes innan snön kom.  Hade med mobilkameran och en gammal Olympus. När jag kom hem och såg mobilkamerabilderna var de liksom lite grådimmiga, konstigt tänkte jag och lite besviken då det var svartvitsensorn jag testade. Men det gick att fixa i Lightroom. Senare uppdagade jag att linserna på mobilen var väldigt smutsiga, konstigt att det blev bilder alls. Det var fodralets fel, får se om jag vill använda det framöver. Det skyddar, men samlar smuts på linserna.  Men först mobilbilderna tagna med sensorn för svartvitt:     

   Trädet långt där borta som jag tagit många bilder på, det måste ju vara med nu också.       Vardagen, så ser den ut.       Riktigt gråväder före snöfallet         Mitt i grusvägen i skogen fanns lite vatten och en spegling        Gammeldags stil på bilden       Gräset tyckte jag om, måste få en bild.       Så hade jag den gamla Olympuskameran med mig, ställd på "grovkornig svartvit" för jag fann ingen annan svartvit variant. Skulle se hur det blev direkt ur kameran. Svaret var - förskräckligt! Enorm kontrast, närmast silhuett på allt och lite oskarpt. Men denna bilden blev något sålunda, tar med den.  

Inlagt 2018-02-03 14:31 | Läst 611 ggr. | Permalink
Riktig skånsk vinterstämning här. Gillar särskilt tredje bilden som är snygg och stämningsfull och med fin symmetri.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-02-03 16:52
Tack Bjarne, det är äkta skånsk vinter det.
Riktigt skön ton i dina svv bilder, men inte är det väl olika sensorer för färg o svv? Må fint, LO
Svar från Vibybo 2018-02-03 20:01
Den har 2 linser och 2 sensorer. Om det är en fördel kan jag inte avgöra bestämt själv. Den ena sensorn är färg 20 MP den andra svartvit 12 MP. Normalt samverkar de båda, svartvitsensorn samlar dels extra ljus, dels extra skärpa då RGB lagret inte är i vägen (saknas). Sedan läggs data från bägge sensorerna ihop till en. Du har en bra ställd fråga, men jag kan inte svara på den. Kameran har ett särskilt svartvit läge, men om bara en eller bägge sensorerna då är aktiva kan jag icke utröna. I vart fall kommer det bara svartvitt ur telefon, och inte både färg och svartvitkonvertering som kameror brukar göra. Så det är inte omöjligt att i svartvitläge bara ena sensorn levererar resultat, och det inte går en omväg via först sammanslagning och sedan konvertering, men vem vet? Jag bara förutsatte att det fungerade så, men din fråga fick mig att tänka om. Så det var en bra fråga.
Svar från Vibybo 2018-02-03 21:50
Slog upp det i telefonens instruktionsbok, där står det att i svartvitläget används endast den linsen och därmed sensorn som är avsett för svartvitt. Således: Den har en dedikerad svartvit sensor.
Dubbelolle 2018-02-03 21:57
Spännande, den enda svv digitalkameran jag känner till är Leica 240 med dedikerad svv sensor, hils, LO
Har aldrig hört talas om skilda sensorer för färg och svartvitt, däremot front- och backkamera. Faller pladask för första bilden!/ Björn T
Svar från Vibybo 2018-02-03 21:56
Tack Björn, vi är många här som gillar ensamma träd har jag märkt. Har slagit upp i telefonens inbyggda instruktionsbok och enligt den är endast svartvitlinsen/sensorn aktiv i svartvit läge. Tror det var Leica som kom på denna kombo med 2 linser och sensorer från början, men är inte säker på det. Således har telefon en svartvit sensor för svartvit fotografering. I färgfoto samspelar denna sensor med färgsensorn för att samla in mer ljus och detaljer.