Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

684 - på promenad i Broby

Broby är centralorten i Ö. Göinge kommun, nordöstra Skåne, upp mot Småland till grovt sett. Tog en promenad med min syster som guide idag, startade bland fåglarna vid Helga å  och landade i Café Haack. Det sistnämnda drivs av en dam från Köpenhamn som gör danska smörrebröd och kakor som serveras i mysig miljö till sensationellt låga priser om man jämför med att åka till Köpenhamn. Sedan fann vi fågeln vi sökte vid ån också, för det är som det står skrivit, den som söker han finner.      

   En trolsk stämning ser det ut som        så såg det ut i kameran. Men kameran ljuger något förskräckligt, för det var mitt på dagen och hyfsat ljust. Men bilden dög att visa.      Här är den eftersökte, några meter från sitt hem i den igenfrusna Bandydammen, presenteras från alla fyra håll.                  Den trivdes bra bland gräsänderna, nöp dem i stjärten ibland.        Kanadagässen fanns en bit längre upp.             De verkade mycket rastlösa, dags att dra norröver snart.     

Inlagt 2018-03-21 16:47 | Läst 630 ggr. | Permalink
Vilket fantastisk flytande och flygande konstverk den där pippin är! Det uttrycker och vittnar om hur förunderligt kreativ Skaparen är.
Svar från Vibybo 2018-03-21 17:30
Sannerligen. Den finns naturligt på Sachalin, så det skånska klimatet är nog ganska varmt för den.
Grattis till mandarinanden, jag var uppe och letade efter den i ån som rinner genom Ängelholm för någon månad sedan, men hittade den aldrig. Den får vara kvar på listan över fåglar som ska fotograferas.

Smörrebröd, låter gott det. Varje tisdag hade Superbrugsen smörrebröd för 10:- Dkr, men det blev väl ingen ekonomi i det så det varade bara i något år. Nu är det runt 15:- istället, men det får det kosta.
Svar från Vibybo 2018-03-21 17:48
Låter som ett mycket bra pris. Denna anden var det först Gert på Fotosidan som berättade om den, sen min syster.
Ja, dessa förrymda eller utplanterade 'parkankor' ses väl lite här och där numera.. Och hittar dom bara föda så överlever dom nog.. Själv kollade jag efter Sånglärka på Gärdet idag, men det är för kompakt snö där än så länge, men den mjuknade rejält ändå mitt på dagen idag! Såg i alla fall mer Grågäss idag, och 6 Sångsvanar intill Djurgården..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-03-21 18:36
De kommer till dig, de passerar här och är uppenbart otåliga nu många flyttfåglar. Mandarinanden härstammar från kalla trakter och kunde säkert utplanteras här om man ville.
ehrsa 2018-03-21 19:04
Ja, jag kan tro att det är många fåglar som är otåliga nu! Såg att det ska komma kyla igen.. Det blir inte vår här förrän i april.. Mandarinen har man sett några gånger genom åren här också, även i Stockholms ström, kanske vid Råstasjön bland andra andfåglar också men jag har aldrig brytt mig om den, den känns alltför främmande..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-03-21 19:17
Jo, såg just också väderprognosen, en riktigt trist historia.
Vilken häftig fågel! Hade du inte sagt något annat hade jag trott att det var en vackert skulpterad och färgad leksak :-) OK, har nog hört talats om den, men ingen vanlig gråsparv den inte! Perfekta bilder har du på den också, snyggt!/ Björn T
Svar från Vibybo 2018-03-21 19:56
Tack Björn, den är köldtålig och hade troligen klarat sig bra i Dalarna om där bara fanns hyfsat med öppet vatten.
Du fick riktigt bra bilder på den otroligt annorlunda och läckra anden, grattis! Inte fel med kanadagäss heller.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-03-21 19:57
Tack Bjarne, kanadagässens läte var en större upplevelse. Konstigt nog lät de helt annorlunda än hemma hos mig, skulle nog kalla ljudet vildmarkslikt. Varför har jag absolut ingen förklaring på, kan det vara akustiken??
Den pippin är otroligt vacker, ser nästan konstgjord ut. Såg en ute vid Drottningholm för en del år sedan men bara vid ett tillfälle.
Danska smörrebröd till humana priser låter som ett riktigt fynd det också.
Svar från Vibybo 2018-03-22 11:26
Tack Margareta, jag tror den anden vid större inplantering skulle kunna klara sig utmärkt i stora delar av riket. Smörrebröden lär det bli fler av.