Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

690 - segt på den sibiriska halvön

Dags att ge kung Bore rött kort! Svårt att bli pigg innan värmen kommer, orkat ett varv runt huset idag, gick på restaurang i lördags och fick tydligen mer än mat med mig därifrån, något virus. Men å andra sidan har jag all tid att sitta av det. Det blev bilder från trädgården därför idag.      

  De ser fina ut mot snön, något som piggar upp i mulet, grått och kallt.            Den botaniska varianten        Våririsarna, såväl ljus som mörkblå är igång          Klockjulros (stinking hellebore) växer tacksamt vild i rabatten, den sköter sig själv.  Kommer ursprungligen från sydvästeuropa. Kraftfullt avföringsmedel och har förmodligen en gång följt med i munkarnas medicinska trädgårdar. Klarar sig förvildad i naturen.       snön ligger så lätt på dess blad.        Sen har vi de vanliga figurerna             Dessa bilder togs för några dagar sedan, genom fönstret. Hönorna är lite rädda för folk, och jag vill inte oroa dem för mycket. På våren får de något mer markerat mönster i fjäderdräkten och lite rödaktig färgning vid huvudet, mest uppe på, men det syns ju inte på bilden.        Tuppen däremot går gärna fram till sovrumsfönstret på morgonen och väcker mig, lite otålig tills han får mat i magen, inte speciellt skygg. Han är mycket mån om att hönorna skall få mat och äta ordentligt. Han får också på våren lite mer markerad fjäderdräkt, också blankare. Speciellt huvud och hals får mer färg, allra mest det röda. Sedan växer fjädrarna som ser ut som öron ut mer på våren, det är ett tydligt vårtecken när de fjädrarna blir större. Inget av det jag sagt om fasanerna har jag läst i någon bok, det är egna erfarenheter.     

Inlagt 2018-03-27 13:25 | Läst 2219 ggr. | Permalink
Det blev ju riktigt fina bilder iaf, det kanske det inte hade blivit utan snön :).

Vi blev ”lovade” snö i natt och under dan med vi har haft tur igen och slapp det. Nu är väl nästa och troligen sista snön på väg in på torsdag, får se om vi slipper den också
Svar från Vibybo 2018-03-27 13:44
Tja, när det ligger och slår runt nollan blir det lite som det vill. Men sen kommer det nog som ett skott och överraskar oss, hoppas jag. Tack!
Fy tusan vad mycket snö! Här är det mest sol varje dag, men ändå väldigt kyligt i vinden och på nätterna.. Har ni någon som sätter ut Fasaner för att jagas i trakten hos er, eller är det kanske sådana individer som blivit egna populationer med tiden, sedan tidigare utsättningar för lång tid sedan..?
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-03-27 18:33
Fasaner har funnits naturligt där jag bott så länge jag minns, de klarar sig utmärkt i det vilda. Någon gång måste ju någon ha satt ut dem dock. De enda jag vet som föder upp är grevar, i avsikt att använda dem i s.k. grevajakter, inga tillställningar jag uppskattar. Kylan fortsätter, bara minus detta dygn, lite snö i luften och snålblåst.
Det är gott att se krokus, vintergäck och snödroppar. Ger hopp om varmare tider. Så avslutar du med två riktigt fina fågelbilder också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-03-27 21:55
Tack Bjarne, det är bara mina vinterhöns, åtminstone tänker jag på fasanerna så,
Man undrar vad dom ska upp o göra, rätt igenom snön, det tyder på livskraft o styrka, jo nu kommer våren snart med lite värme också, sköna hoppingivande bilder, hälsn, LO
Svar från Vibybo 2018-03-27 21:58
Tack du, man kan undra för det har legat under nollan ett tag nu och i kväll blåser det och snöar ganska mycket, kan kanske bli vinterns största snöfall här ute.
Hej Stefan. Jeg er enig med dig - foråret er også stærkt savnet her i Roskilde.
Dine forårsbebudere er fine og Fasanhanen er der noget majestætisk over.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2018-03-28 08:37
Tack Erik, fasanhannen vill säkert vara majestätisk och beundras av alla hönorna.