Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

777

Lugn varm dag ute, klibbigt vindstilla. Trött dag. Tog några bilder i trädgården i går, med ett virvlande 100 kronors objektiv. Inställning monokrom. Så här blev det: 

Som sagt, virvlande.   

Äpplen, sorten är Dronning Louise.

Mullbärsträd

och dess löv

Benvedsträdet,  här snurrar det till!

En lugnare variant

Plommonträd med clematis

Ingrid-Marie

Transparant Blanche 

Lätt vajande elefantgräs

Hibiscus

Inlagt 2018-08-29 15:21 | Läst 2314 ggr. | Permalink
Svart-vitt blev det men kvalitén på ditt objektiv lämnar kanske en del att önska, men vad får man för 100 kronor. Nu är jag ingen älskare av svart-vitt så det kanske hade sett lite roligare ut i färg. Transparant-Blanche-äpplet ser väldigt platt ut, men smaken är ju delad.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-08-29 18:24
Tack Stig, alla dessa effekter är högst avsiktliga, får dem genom det ytterst enkla objektivet, och full bländaröppning, sedan förstärkt genom ökad kontrast. Så meningen var att bilderna skulle se ut just så här, och inte alls som de jag brukar visa här. Omväxling förnöjer.
Intressant... Vad ger snurreffekten? Är objektivet tänkt att ge just den?
Svar från Vibybo 2018-08-29 18:27
Helt rätt, köpte det just därför. Sedan full bländaröppning och på med kontrasten, då blir det just så här. Funderar på ett till med längre brännvidd.
Du blir inte lite extra yr när du fotograferar med denna :)? Funderade på en sådan en gång, men blev aldrig av.
Svar från Vibybo 2018-08-29 19:47
Det märks inte så mycket på kameraskärmen, men visst syns det där, måste ju stirra i den lilla förstorade fokusrutan i mitten vid varje bild, knepigt med manuell skärpa och lågkontrastoptik. Sen är det ett rätt billigt nöje att köpa en, 2 pizza inklusive frakt.
Intressant och spännande! Snurreffekten blir som en variant av vignette blur . I bilderna mot slutet är den inte så framträdande, har du gjort på annat sätt där? Tänker bla på bilden av Ingrid Marie-äpplet, det är ju väsentligen skarpt ända ut i kanterna, hälsningar/ Björn T
Svar från Vibybo 2018-08-29 19:54
Tack Björn, jag har inte varit fullständigt konsekvent i alla bilderna, några är beskurna mer eller mindre med det skarpa mittpartiet kvar, sen tror jag att jag ändrade bländaren lite i någon bild. Om man ändrar bländaren på det objektivet från 1,4 till 5,6 så gör det en stor skillnad i snurr och kontrast. Den sista är tagen in genom ett fönster. Objektivet är en relativt billig leksak, har lnte prövat med bilder på människor ännu. Det är en ytterst enkel men hållbar optik i glas och metall, ungefärlig bländare steglöst och avståndsinställningen har markeringarna nära och långt bort.
Hej Stefan.
Jag har sett en video om dessa linser en gång, men jag kan inte komma ihåg deras namn. En liknande effekt kan uppnås i vissa efterbehandlingsprogram och jag tror att jag är en av dem. Måste kolla och kanske ge ett exempel.
Det är roligt att leka ibland. Jag tycker bäst om nummer 2.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2018-08-29 20:20
Tack Erik, det är bara en lek och ett trevligt tidsfördriv, just som du säger. Objektivet är så snurrigt helt naturligt som visas här, behagligast snurr och skärpa fås ungefär vid bländare 2,8. Största bländaren är 1,4 och de säljs i mängder till övervakningskameror, och finns under många namn.