Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

849 - vårspaning

En tur med bilen idag, 5 mil blandad körning. Dieselmotorn drar 0,44 l/mil ( snitt hela körningen inkl 2 kallstarter) det är jag mycket nöjd med. Vandrar över en äng in i en dunge.  Varmt och gott där det är lä, i snår och träd sjunger bofinkar och mesar. Högst njutbart. Ser efter platsen där de första blåsipporna kommer upp varje år, en pytteliten fläck på jorden. 

Jodå, den plantan blommade som förväntat. Intill den hade gullvivebladen blivit centimeterlånga. Sen fann jag en ensam blåsippa också.

Småfåglarna var knepigare, de sjöng och flög runt, men gömde sig i riset.

Ut mot vattnet fanns inte mycket, några gravänder och detta rödögda par. Strandskator lever inte endast vid vatten, hela somrarna hemma hörs de flyga runt huset uppe i  i luften, och jag har en halvmil till sjön och en mil till havet. 

På väg till bilen visade sig äntligen en bofink, i sin finaste vårdräkt satt den där. 

Han väntade nog på frun. 

Inlagt 2019-03-19 15:02 | Läst 1369 ggr. | Permalink
0,44 l/mil ... får man fråga vad det är för en snål bil?
Svar från Vibybo 2019-03-19 17:26
Hej Ragnar, det är en snål förare som kör lugnt också, men bilen är en Citroen Berlingo med Citroens 1,6 liter dieselmotor i senaste versionen. Motorn används i många andra bilar och fabrikat, men med annan påbyggnad (styrning m.m.). Automatlåda. Det är en mycket rymlig och praktisk bil som många inte tittar på för de tycker inte den har status.
light 2019-03-19 17:46
Tack för info, ska kika på den. Och jag misstänker att du får plats med elcykeln i den också? Det går kanske till och med att ligga i den?
Svar från Vibybo 2019-03-19 19:11
Nja, den är inte jättelång, mer praktiskt kubiskt lastutrymme och enkel beprövad teknik. Men visst har jag sovit i baksätet. Min mountainbike trycker jag lätt i stående, men elcykeln tror jag är för lång (har inte provat) med hjulen på och säten uppe. Genomsnittsförbrukningen för vinterns blandade körning blev 0,56.
light 2019-03-19 19:59
... ok, tack!
Trevligt med dessa vårtecken! Bofink hörde jag sjunga här i Söndags om jag minns rätt.. 3 individer som 'duellerade' med sin kraftfulla sång.. Dina Strandskator var fina, dom brukar komma hit till Årstaviken innan isen har försvunnit helt, och den är på väg bort nu.. vi får se..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2019-03-19 17:31
Tack Jan, bofinkarna sjöng i väntan på honorna misstänker jag, det var ganska gott om dem, hörde några andra arter också, men kände bara igen mesarna. Hade hoppats på att gravänderna skulle vara på sin vanliga häckningsplats vid stranden, men de höll sig ganska långt ut.
ehrsa 2019-03-19 17:34
Ja, Bofinkshonorna brukar komma 2-3 veckor senare här.. 10:e april brukar Sädesärlorna dyka upp här ganska så punktligt.. det är också fint!
Hälsn!
Fina bilder särskilt på blåsippa o strandskata. Var på en längre tur idag, till dina trakter, hämtade delar till ett växthus på Solhaga. Stannade till vid Vomb och Pulken, kommer lite bilder i veckan. Tranorna var vad jag kunde se inte vid Pulken (det är väl nattplats) utan de var på ängarna något syd om. Det var ganska många på ängarna och man kom ändå ganska nära så det var bra
Svar från Vibybo 2019-03-19 19:28
Ja, tranorna kan hålla till på åker och äng i någon mils omkrets. Det är bara att leta. Själv har jag inte brytt mig om Pulken i år. Solhaga brukar ha bra kvalitet på sina växter, många plantor drar de upp själva.
Fina blåsippor, härligt vårtecken, och snart är det Vårdagjämning och sommartid.
/Ulla
Svar från Vibybo 2019-03-19 19:13
Tack Ulla, det är alldeles sant, ställa fram klockan. Det var ju på förslag i EU att avskaffa sommar/vintertid, men som så ofta i byråkratin så händer ingenting.
Härlig vårspaning man blir glad av!

Hälsar
Eva
Svar från Vibybo 2019-03-19 20:39
Tack Eva, det var mest blåsipporna jag önskade se, och de fanns där!
Alla fina fåglar till trots, vad roligt att se "färska" blåsippor igen! Strandskatorna lär jag få vänta på, men snart dags för bofinkarna kanske.....Härlig vårkänsla! / Björn T
Svar från Vibybo 2019-03-20 06:44
Tack Björn, det var blåsippor som jag hoppades att se när jag för ut, fåglar är mer flyktiga. Mulet här idag, startar morgonen med att kasta ut en halv liter frö till fasanerna utanför sovrumsfönstret.
Vilket vackert ljus i dina bilder, väldigt mycket vårkänsla. Bofinken är perfekt
Svar från Vibybo 2019-03-20 06:45
Tack Annelie, det var en oväntat solig varm dag, gäller att passa på.
Färska vårbilder med vackra Blåsippor och en fin bild på Strandskatorna. Härligt med mötet av Bofinken, också det blev en snygg bild.
Ha det gott /Stig
Svar från Vibybo 2019-03-20 12:59
Tack Stig, Har varit och visat bilderna för mina föräldrar idag, de kommer inte ut längre.
Hej Stefan.
Ja nu begynder det at ligne noget. Jeg hørte Solsorten synge for første gang i forgårs.
Dine billeder af Bogfinken kan man kun blive glad af at se på.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2019-03-20 16:19
Tack Erik, den har jag inte hört sjunga ännu, trots att den fått mat hela vintern. Men det kommer snart och håller sedan på i månader. På taket sitter den och sjunger sommarkvällarna igenom, det är mycket vackert.
Trevlig tur och fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Vibybo 2019-03-20 20:16
Tack Johnny, man får ta vara på tillfällena, Mars månad brukar vara ganska trist.
Fina vårtecken som jag verkligen längtar efter :-)
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2019-03-21 22:59
Tack Lena, måste ta mig samman och ta itu med deklarationen som blir lång och besvärlig, sen får det bli ny spaning.
Blåsipporna är det ultimata vårtecknet på något sätt, och igår fick jag span på de första vitsipporna! Härlig tidig vårstämning i bilderna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2019-03-24 17:31
Tack Bjarne, kul du sett de första vitsipporna, får ut i veckan och spana.