Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Talldungen vid hagen 24/6

En kvartersstor talldunge vid en stor strandnära beteshage, där finns det ofta ett och annat i fågelväg, inga mängder, men alltid något. Ibland t.o.m. en riktig överraskning. Först hörde jag det genomträngande ljudet, men såg inget, den är säkert undflyende tänkte jag och spanade bland tallarna. Gick ut på ängen och såg in i dungen, och plötsligt satt den där framför mig - gröngölingen - en fågel jag inte sett sen barndomen i skogarna. Har hoppats att de skulle finnas i hemtrakten, men trodde inte jag skulle få se en. Men där satt den!

Den går inte att ta fel på. Tycker den ser lite urtida ut. 

och bofink tror jag

rödstjärtshanen

gulsparv tror jag

till sist gråkråkan med någon okänd fångst

Inlagt 2022-08-13 17:35 | Läst 739 ggr. | Permalink
Stort grattis till gröngölingen! Vi hör dem ständigt i skogsdungen bakom huset men ser dem nästa aldrig. Så en dag då jag gick förbi kolonilotterna (utan kamera) satt den och hackade i gräsmattan rakt framför mej. Det ser ut som en gulsparv på näst sista bilden.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2022-08-14 19:17
Tack Lena, då det finns planterade talldungar (och skogar) i de platta stora fälten runt staden och dess omgivningar, samt kusten, så har jag lärt mig att finna oväntade arter där, som spillkråka, gröngöling, tallbitar och sommargylling t.ex. Det har planterats för att förhindra sandflykt vid kusten och jordflykt längre in. Denna försommar låg det knähöga drivor nysådd jord över en vägsträcka en halvmil hemifrån.
Kul med gröngölingen! Vi har gröngöling och spillkråka i omgivningarna, gröngöling lyckas jag få på bild då och då.
Svar från Vibybo 2022-08-14 19:12
Tack Christer, det är ju mest fält runt Christianstad, men här och där finns planterade talldungar där jag enstaka gånger sett spillkråka, och nu även gröngöling några gånger, det är glädjande!
Va fint med gröngöling. Jag såg ganska många gröngölingar för en tio år sedan men inte sett några förrän i år och i år har jag sett två på två olika platser så det är ju riktigt skoj. Trevlig fågel med ett speciellt läte. Fina bilder men särskilt kul med gröngölingen
Svar från Vibybo 2022-08-14 19:10
Tack Peter, har sett den en gång till där, hörde den senast där för några dagar sedan. Sedan såg jag en annan till min förvåning i Åhus för några veckor sedan, den satte sig snyggt och lät sig avbildas, tyvärr ligger jag väldigt långt bak i bildvisningen, det är ju väder att vara ute mest.
Gröngöling, roligt! Längesen jag såg en sån. Fina bilder fick du till också. hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2022-08-14 19:06
Tack Björn, de hörs nog oftare än syns. Blev glad att bilderna blev bra, det är lätt att bli alldeles till sig och missa bilderna.
Grattis till det mötet å snyggt satt den där.
Hade en i trädgården i våras som ville dricka å bada. Dom är rätt skygga så extra roligt att få på bild
/N
Svar från Vibybo 2022-08-22 18:58
Tack Nini, det var dubbel överraskning, både att den satt där och att den satt kvar. Blev överraskad idag också, gick i Kiviks hamn bland andra turister, och ett par meter från mig gick en mink följande kajkanten. Den struntade fullständigt i människorna.