Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

21 April

i Åhus tidigt på förmiddagen, en promenad i Kronoskogen. Kusten vid Hanöbukten är ju sanddyner sedan länge planterade med tall mot sand och jorddrift, eller lite mer stenig mark då bevuxet med lövskog eller mager betesmark. Åhus kan grovt sett anses omgett av 4 sidor, först infarten med väg och villor, industriområde. Sedan badstrand med hotell och camping men mest militärt övningsområde, därefter hamnområdet och ett av utloppen till Helge å. Till sist den badstrand som är mer av familjetyp, och innanför den ligger Kronoskogen som skiljer stranden från ett villaområde. Den är ganska stor Kronoskogen, populär hos joggande Åhusbor. 

för de som inte joggar är den härlig att promenera i, här den del som är sanddyner med tall

stigar genom lövskog är fint

helt oväntat för mig fanns här en bokskog också

myrorna hade vaknat 

på en annan plats fann jag ett annat motiv, ett av alla de vilda stenfruktträd som lyser vitt om våren, täckta av blommor

anddrakar är heller inte ovanliga, glänser fint nu

till sist en silverfågel som inte flög i rote, en Cessna 172S Skyhawk från Sjöbo

Inlagt 2023-04-24 14:36 | Läst 403 ggr. | Permalink
Härliga bilder natur och djur är uppiggande även ett flygplan är kul att titta på. Jag kan inte olika flygplansmodeller men du hade bra koll. -Bra inlägg!
Svar från Vibybo 2023-04-24 15:30
Tack Morgan, det är bara att (gällande flygplan och fartyg) skriva bokstavskombinationen i sökrutan, på fartyg får man aktuell position också.
Det var en fin promenad du bjuder på med omväxlande landskap. Kul att du hittade en bokskog! Fint att ha havet nära. Jag får nöja mig med Vättern. Vår vackra insjö.

//Lola
Svar från Vibybo 2023-04-25 15:03
Tack Lola, här är ganska omväxlande med ett par mils avstånd. Just denna bokskog fanns på en oväntad pats.
Oj så fint det ser ut. Att gå i tallskog på sandmo är inte mörkt som i granskog, tvärtom är den ljus och öppen och dom vackra tallstammarna ger ett fint ljus,snyggt!
Svar från Vibybo 2023-04-25 15:09
Tack Björn, det är just det - den fria sikten bland träden som gör det. Lite längre inåt land är dock tallskogarna ofta bemängda med lågväxande ris och buskar. Sen gör närheten till havet att ljuset blir annorlunda.
Kronoskogen är fin att vandra i. Anden glänser verkligen vackert!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2023-04-25 15:24
Tack Bjarne, måste erkänna att trots jag bor så nära har jag aldrig utforskat den förr, bara gjort små intrång.
Det ser mysigt ut i tallskogen och betydligt skönare att promenera än att jogga :-) Bokskogen har alltså inte slagit ut ännu hos dej. Jag har ju en egen lite bokskog att besöka men det är nog alldeles för tidigt än. Gräsandshannarna är mycket vackra nu.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-04-25 15:29
Tack Lena, i de varmaste lägen har bokskogen startat lite försiktigt, men just nu är det avbrutet då det är kallt surt väder ute med moln strax över huvudet och snålblåst som kräver full vintermundering. Å andra sidan står tulpaner och annat längre i blom.
En härlig förmiddagspromenad ser det ut som. Olika prunus blommar litet varstans nu, bra ställen att leta vildbin.
Svar från Vibybo 2023-04-25 15:37
Tack Christer, har tyvärr inte sett så många insekter jag velat, krävs ju för pollineringen där hemma av aprikosträden som är mycket tidiga prunus. Får se hur det blir.
Härligt promenadstråk. Luftig och fin miljö.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Vibybo 2023-04-25 15:39
Tack Johnny, det är just det att man kan se långt i skogen som är så trevligt, den öppna skogen.
Vackra bilder av den varierade naturen kring Åhus. I mina trakter på sydostkusten, mellan Mälarhusen och Skillinge, har vi ju också planterad tallskog som är behaglig att vandra i, men här finns inte de inslag av lövskog som du visar i dina bilder. Personligen skulle jag gärna se ett inslag av bokskog, men möjligen trivs inte de träden på sandbotten. Men de mjuka och vackra promenadstigarna genom tallskogen räcker långt.
Hälsningar Sven
Svar från Vibybo 2023-04-27 14:50
Tack Sven, närmast kusten är det ju behagligt fritt i tallskogen, men en bit inåt land kan det vara mycket med växtlighet av ris och buskar i den planterade tallskogen och se trist ut på en del platser, finast när det är fritt och luftigt. Bokskogen var för mig en överraskning, men så var marken lite stenigare där. Vid Stenshuvud finns det fin bokskog när havet dock, men så är det ju stenigt också.
Fina skogar längs kusten på den sidan Skåne, det visar du bra här..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2023-04-27 14:52
Tack Gunte! Svårt att motstå en promenad i sådan terräng.