Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Fortsättning från igår

Startar med mindre purpurmätare, andra generationen som sitter på sin värdväxt bergsyra, en riktigt snygg liten fjäril som gillar betade torrängar

första generationen mindre purpurmätare

luktgräsfjäril

sandgräsfjärilen är välkamouflerad med vingarna hopslagna

panterflugsvampen är såklart giftig, samma gift som i röd flugsvamp men mer koncentrerat. Den har ljusa fläckar på mörkare botten, stolt fjällskivling tvärtom. 

rödklint

hedblomster räknas som lite sällsynt

bland det växte skatnäva

alldeles intill denna fina blomma - bovete

har nog provodlats här och blivit kvar, släkt med ängssyra och rabarber. Glutenfritt mjöl kan bovete bli, näringsrikt och mycket med antioxidanter. Nu i äppeltider ska det gå att göra en galette av mjölet. I fröskalen finns ett irriterande ämnen som kan göra betande djur sjuka (och jag fann blommorna på betesmark!). Växten kan också odlas som naturligt kvävebindande. 

Inlagt 2023-10-29 14:56 | Läst 248 ggr. | Permalink
Hej,
Den första är en skönhet. Vilka färger!
Ha det gott
Bob
Svar från Vibybo 2023-10-30 08:34
Tack så mycket Bob, inte så ofta jag ser dem, men de sitter snällt vid fotografering.
Det är rena biologilektionen att kolla din blogg, för säkerhets skull äter jag bara svampen som ligger på pizzan ;)
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2023-10-30 08:36
Ja du Gunte, visserligen gick familjen min svampkurs för många år sedan, men numera blir det ungefär som du säger - pizzasvamp och nån gång köpta svampinjoner. Tack!
Jag håller med Gunte, vilken biologilektion! Den där purpurmätaren är ju fascinerande. Andra generation vackrare färger men båda har fantastiska antenner som man ser ännu bättre om man förstorar bilderna. Blommande bovete, hade inte en aning om hur det såg ut! Bovete har jag bara använt till blinier vid de enstaka tillfällen då det också funnits rysk kaviar att lägga på de små "plättarna". De tillfällena var vid millenieskiftet och efter min disputation, då min syster hade med sej kaviar.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-10-30 08:42
Köpte bovetemjöl och gjorde blinier enligt recept för en 10 år sedan minst, men blev lite besviken då blinierna i sig var smaklösa, de kräver något smarrigt som smetana med örter eller något salt eller sött på. Ibland har jag tid och ork att kolla vad som finns på bilderna, det är spännande, jag är väl lite faktasökande, samlande. Tack Lena!
Mycket vacker serie! Också jag faller extra för den första bilden på 2:a generationens purpurmätare. Utsökt färgkombination och roligt att se mätarhannarnas tydliga fjäderform på antennerna. Många hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2023-10-30 08:44
Tack så mycket Björn, tror du hade bild på en sådan för något år sedan, eller minns jag fel. Detaljer är alltid kul, gillar detaljer, och ibland - inga alls, bara känsla.
Snyggt och intressant. Purpurmätare har jag fått bild på några gånger. Sandgräsfjäril påminner om en fjäril som alltid sitter så med vingarna ihopslagna, som aldrig har vingarna ute när den är still så helt omöjlig att få bild på vingarnas ovansida
Svar från Vibybo 2023-10-30 08:48
Tack Peter, purpurmätaren är ju kul att upptäcka, den sitter ju still också. Enligt vad jag läst är det en egenskap hos sandgräsfjärilen det du beskriver, minns den kunde öppna och sluta vingarna blixtsnabbt, som man blinkar, det var som du säger, helt omöjligt att få bild med utslagna vingar.