Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

628 - vinterfåglar i skogen (1)

Bilderna tagna i förrgår då det var riktigt mulet och grått med lite dis i luften. Inne i skogen inne i buskar eller på marken är det inte mycket ljus kvar, även om det ser ut så för ögat. Samtliga bilder tagna med motsvarande 800 mm brännvidd, full öppning, ISO  ungefär 1600 och slutartider ner till 1/60 sekund, vilket är förskräckligt lång tid för denna brännvidd. Men det fungerar faktiskt om fågeln sitter blickstilla, vilket de inte gärna gör.    

   Talgoxen är alltid fin. Kul att detaljstudera fåglars fötter i datorn.      Entitan var väldigt blyg, men när jag erbjöd ett fett modellarvode var alla problem borta.      Större hackspett gillar sumpskog.        Blyg var den dock.          Nötväckan är en av skogens mer högljudda invånare och förser sig gärna när det bjuds på mat.       Maten verkar ta bort rädslan för människor.      Petar in frön.          Så här sitter endast nötväckor.        Maten serverad.       Min lille favorit - gärdsmygen. I så här snårig terräng måste fokuspricken vara minimal. Exponeringstid 1/60 sekund. Gärdsmygen gör mig alltid glad. Den är sällan poserande, men här stannade den faktiskt upp ett par sekunder. Platsen där den är fotograferad är typiskt den där jag ser gärdsmyg, i den mest snåriga terrängen just vid marken. Normalt, om jag ser och spanar ordentligt, ser jag vid marken bland alla pinnar en bit in liksom en liten skugga som rinner längs med marken. Oftast är det ingen mus utan en gärdsmyg. Men ibland syns de i trädgården och enstaka gånger kan de hoppa upp en meter och sitta på en pinne.   

Inlagt 2018-01-28 15:10 | Läst 1898 ggr. | Permalink
Fantastiskt skarpa bilder är min först reaktion! Dessutom bra ur annan synpunkt också. Vet att du bytt utrustning. Du säger motsvarar 800 mm, är det 200 mm plus 2,0 konverter och fotat med micro 4/3 kanske? Det borde motsvara 800 med fullformat./ Björn T
Svar från Vibybo 2018-01-28 16:57
Tack Björn, den här dubbel stabiliseringen hos Panasonic där systemen i både hus och objektiv samverkar, det verkar fungera. En som är riktigt stadig skulle kanske klara 1/15 sekund på frihand, vet ej om någon här provat, själv är jag inte så stadig. Optiken är Panasonic 100-400 med f/6,3 fullt öppet på 400 mm och micro 4/3. Kamera med teleoptik och motljusskydd monterat är 24 cm långt, lätt att bära eller få ned i en väska. Sedan har jag skärpt upp bilderna från råformat, men det måste ju finnas skärpa från början ändå.
Jättefina bilder! Kul med Gärdsmygen, det är ju så man oftast ser dom.. Men det är nog en månad sedan jag såg en här i närområdet, fast den ville inte bli fotad alls.. Gick idag en kort sträcka utefter Årstaviken i lätt regn men utan kamera, och Gråsiskorna finns kvar här, och är väldigt orädda!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-01-28 18:32
Tack Jan, jag är i sängen och dålig i helgen som så ofta, tog några bilder i går dock i trädgården. Borde ut och köra en testrunda med nya mobilen, men det får vänta.
Många fina bilder. Nötväckan såg jag idag men den blev en suddmes på bild, du fick ju skärpa på dina.
Svar från Vibybo 2018-01-28 18:35
Tack Peter, det gäller att trycka av den del av sekund de sitter still, ofta lyckas inte det. Har för mig att nötväckebilderna togs med 1/80 sekund, då gäller det att de är blick still i det ögonblinket.
Jättefina bilder! Extra kul med nötväckan och i sin klassiska pose.

MvH
Johnny
Svar från Vibybo 2018-01-28 19:49
Tack Johnny, nötväckor har en väldigt speciell stil, och till våren hörs de lång väg.
Riktigt fina bilder, speciellt på nötväckan !
Svar från Vibybo 2018-01-28 22:42
Tack så mycket Mikael!
Fina bilder på småfåglarna I synnerhet nötväckan och entitatn. Gärdsmygen är ju också en av mina favoriter och jag blir så himla nöjd om jag lyckas fånga den på bild. Här sitter den ju precis så som man brukar se den, dvs knappt synlig bland grenar och annat nära marken.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-01-29 09:17
Tack Lena, just så är det. Kom just att tänka på att en liten mus i skogen är ännu svårare att få på bild, har sett men ej fångat, de är inte still länge.
Jättefina bilder och speciellt på Nötväckan som verkar helt obesvärad av din närvaro, däremot Gärdsmygen verkar vara lite avvaktande. Din 100/400 mm:are fungerar ju fantastiskt med superskarpa bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-01-29 13:17
Tack Stig, det gör den. Och nötväckan är, åtminstone ibland, en fågel som gärna poserar då de får lite mat. Det gör inte gärdsmygen, poserar för nötter.
Fina bilder på de likaså fina fåglarna. Alla utom gärdsmygen kommer på besök i min trädgård, men jag fryser så det blir inga bilder ute nu, inte ens på den numera lite oblyga tofsmesen.
Den storgillar min hemmagjorda fågelmat på smör, cocosfett, havregryn och hackade nötter som jag hällt ner i en gammal mjölktetra. det är tydligen så gott så att jag kan gå helt intill och tofsmesen sitter kvar.
Njuter av dina fågelbilder istället.
Svar från Vibybo 2018-01-29 13:19
Tack Margareta, du får skaffa riktigt varma vinterkläder, men då blir det ändå problem med händerna, kameror med metallhus är illa kalla om vintern. Din fågelmat låter riktigt gott, nästan så jag själv skulle äta den. Väldigt energirik, det behöver de för att klara natten.