Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

631 - i sumpskogen fann jag en modell

Det blev många bilder i går i sumpskogen, där frun släppte av mig under tiden hon var på stormarknaden. Ljuset var växlande, från blygrått till en och annan solstråle. Gott om vatten och fåglar, så många att bilderna räcker för 3 bloggar. Hade endast min GX80 med 100-400 monterat, denna kombination klarar mycket. Undrar när Panasonic kommer med en uppföljare till GX80:n?  Resterande bilder med mobilen, den är ju ändå med.    

   Sumpskogen är inte direkt välkammad, kanske kan man säga att den innehåller mycket information. Nere vid marken trivs många små varelser.       Ljuset kan vara lite grått på vintern.       Sumpskogen ligger i ett naturvårds och strövområde med spångar så det går att gå där. Där finns också en handikapptoalett. Några i landets hjärntrust hade brutit sig in genom taket och förstört inredningen, här åker handikapptoan, får se när den återkommer. Det är riktigt mycket med folk som har olika handikapp som rör sig här, vilket jag uppskattar.           Tillbaka in i sumpskogen. Ser plötsligt något fladdra till och en trädkrypare landar. Bättre bild än så här blev det inte, för ett par sekunder senare hade en ilsken entita jagat bort den. Entitorna gömmer de frön jag ger dem i just de här träden.        Men så dök en av områdets ekorrar upp, de tackar inte nej till gratis mat. De kan äta så magen sväller. Den såg söt ut.       Så jag gick  närmare, men för nära. Den skuttade in i skogen.        Såg misstänksamt på mig.  Störa i maten - oförskämt!!        Klättrade snabbt upp och såg ner på mig. Slog ihop framtassarna och skällde ut mig i staccato på ekorrska, det lät som en lång ström fula ord.        Blöt nos?       Sen satte den sig på en trädgren och jag gick så den fick äta i fred, lade en rejäl extra portion frön som kompensation på spången under den.    

Inlagt 2018-01-31 11:22 | Läst 2139 ggr. | Permalink
Bra att du ger dina modeller lite arvode. ;)
De som förstörde handikapptoan hade nog mer än ett handikapp, kan jag tro och inte var de fysiska.
Kul Kurre du fick som modell, ser verkligen ut som om den ser förnärmad ut där den kikar fram genom grenarna.
Svar från Vibybo 2018-01-31 13:09
Tack Margareta, arvodet ger oftast motivation att visa sig, men ibland verkar de nöjda med tillvaron som den är och struntar i maten.
Ekorrar är ju så söta. Kan inte så mycket om Panasonic men de verkar ha några toppmodeller, G9 tex. Olympus har ju också några som också skulle kunna fungera till fågel. Med ett 100-400 så får man ju till ett riktigt bra teleområde. Det är ju dock inga lågprisprodukter, inte någon faktor 2X där mot FF, iaf inte lägre, men de verkar väldigt kompetenta och kan säkert börja ta marknad i sport/fågel segmentet
Svar från Vibybo 2018-01-31 14:18
Tack Peter, de är på G där också, det har jag sett, t.ex. G9. Jag misstänker att autofokusen på GX80 efterföljaren kommer att bli något extra för priset, men man vet ju aldrig...
För kraftiga teleobjektiv är ju lite besvärliga, både att rikta in på en sekund, och ännu värre att följa en fågel i till synes irrationell bana i hög fart på nära håll. Så mitt 100-400 är oftast, men inte alltid fullt utzoomat, för ibland fungerar det bara inte med långa brännvidder.
Åter igen så får du bra betyg på bildsviten av Ekorren, håller med om Margaretas inlägg om att en del är nog psykiskt handikappade som för nöjes skull förstör för andra. Om det kommer någon uppföljare till GX80 kanske kommer på någon Fotomässa framöver.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-01-31 18:19
Tack Stig, det kommer kanske spännande fotonyheter till våren, har för mig att det är en vanlig tid för nyheter. Trött nu och ska sova.
Jag vet precis hur det låter när man blir utskälld på ekorrska t o m av amerikanska ekorrar. Roliga utsnitt på bilderna på ekorren och riktigt nära är du på en del.
Hälsningar Lena
Hej igen!
Min kommentar om roliga utsnitt handlar ju bara om att jag av någon anledning bara ser halva bilderna. Det blev rätt coolt faktiskt. Möjligen lite vågat att klippa kurre på mitten men varför inte. Jag öppnade ett inlägg till och insåg då problemet. Jag måste förstora bilderna för att se hela. Undrar om det bara är jag eller om det är något generellt påhitt?
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-02-01 08:25
Tack Lena. Om jag förstått det hela rätt rörande mjukvaruvärlden, så gäller det att alla program och webbläsare är kompatibla med varandra, och detta är inte helt lätt eftersom allt ständigt uppdateras och utvecklarna måste hålla jämna steg, även av små program, som Fotosidans. En del kör fortfarande Windows XP, och jag är i andra ändan när jag använder det absolut senaste, både av intresse och av säkerhetsskäl. Någon av de sista gångerna jag lade ut här kunde jag själv se beskurna bilder som blev riktiga när de förstorades. Denna gången såg jag det inte. Tidigare har det varit problem också med radbrytning, problem jag själv inte kunnat se. Hade jag haft en dator till med lite äldre system och jag använt den endast till att öppna och se hur bloggarna blir så kunde jag möjligen upptäcka och rätta till det. Personligen tror jag att problemet ligger i att Fotosidan inte är jätterik och har egna anställda utvecklare, utan att det drivs i viss mån ideellt, och att vi får vara tacksamma för detta, att några människor verkligen vill göra Fotosidan. Så lite tekniska problem ibland kalkylerar jag med, och det är inte hela världen.
Jeg gillar den sumpskov, som netop ikke skal være vel friseret - det skaber liv til en masse forskellige dyrearter.
Egerne er altid søde og gode fotomotiver - de små banditter.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2018-02-01 07:18
Ja Erik, små banditer är de, men som du säger söta. De lever ett hårt liv i skogen.
Gillar ekorrbilderna! Vad fin den är - tassarna är som små händer.

Hälsar
Eva
Svar från Vibybo 2018-02-01 07:17
Tack Eva, de verkar använda dem ungefär som händer.