Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

757

Så har det varit bröllopsresa för 42:a gången, en tradition vi håller på här hemma. Den gick i år till Dragör, som vi uppskattar för att där är vackert, mycket stillsamt, och där finns inget annat att göra än att koppla av, flanera och äta gott i mängder. Lite inköp också så klart. Det passar perfekt. Vädret var extremt med hög värme och luftfuktighet, men dryck och glass var kallt i skuggan. Egentligen är Dragör märkvärdigt stillsamt, ligger vid brofästet och granne med Köpenhamn och Kastrup. Men det märks på huspriserna, ett bättre gathus i gamla staden går loss på 7 miljoner DKK. Priserna på maten däremot är inte höga, trots kronkursen, den går att ignorera. T.o.m. dieseln var billigare. På uteserveringarna surrade många språk i luften, det är en stor skillnad att vara där nu jämfört med en Onsdag i Februari.      

                                            

Inlagt 2018-08-09 01:02 | Läst 1416 ggr. | Permalink
Fin stad. För ganska många år sen var jag där på studieresa tillsammans med Gotlands byggnadsnämnd.

Stadsarkitekten tog emot med "en lille" och berättade att man höll hårt på bevarande och utförande. En lokal byggnadsstadga reglerade det mesta. Hans eget hus hade blivit förstört i brand och återuppbyggts med traditionella material och metoder. Utvändigt såg huset ut som om det alltid stått där. Inne var golven lagda i norrländsk fura som torkats extra omsorgsfullt, ett material som knappt gick att få tag på i svensk bygghandel på den tiden då fejk och fusk dominerade utbudet totalt. Planken var fästade med skruv och skruvhålen täckta med träpluggar som på en träbåt. Jag fick inte klart för mig om detta var en lokal tradition eller en extravagant finess.

Tack för blogg och bra bilder som väckte minnena till liv!
Svar från Vibybo 2018-08-09 10:49
Tack Måns för dina vänliga ord. Den gamle by är lika vacker året om att ströva runt i. Säkerligen får man inte göra vad man vill med sitt hus där, vilket troligen det stora flertalet uppskattar. Såg en firma som renoverade ett lite nyare hus just i kanten av den gamle by, de gjorde reklam för sig att välja det bästa av material, vad jag kunde se var virket rakt, kvistfritt och vältorkat. Mitt eget hus är byggt 1979 med stomme i rejäl furu men panel och fönster i gödslad gran. Det blir utbyte efterhand.
pdahlen 2018-08-09 20:16
Det är mycket skräp som säljs, köpte reglar 45x70 på Byggmax i förra veckan och i denna vecka har jag bytt ut en del av dessa då materialet kändes som balsa trä och man var rädd att de skulle blåsa bort om man inte säkrade upp dem. Köpte nya på Hornbach, de var iaf lite tyngre, men någon gammaldags hederlig regel är det ju inte
När jag såg den första bilden så trodde jag var Erik som lagt ut, det är så tydligt Danmark, fina bilder från danmark. Fastän jag har bott/varit på Amager ganska mycket så har jag nog bara varit i Dragør en gång, det är en fin ort men hamnat lite utanför rutten. De för väl ett mer stillsamt liv nu när det inte är någon färjetrafik till Sverige längre, gick väl någon typ av cykelfärja en tid men den tror jag inte går längre.
Svar från Vibybo 2018-08-09 10:58
Hej Peter, aldrig sett någon typ av färja i Dragörs hamn, tyvärr. Den är packad med fritidsbåtar om sommaren, det måste vara trevligt att ha flera bra restauranger runt sig och sedan kunna dåsa på båten. Amager ligger ju nära, brukar handla på Plantorama Amager, en plats att fynda på för den växtintreserade. Kolla där vid tillfälle, fina plantor att ha både ute och inne.
Hej,
Det är en idyll, som visar hur Danmark kan se ut som bäst. Idag sover väl den lilla byn, utom på sommaren. Du har tagit fina bilder som visa hur fint byn är skött.
Fin tradition ni har med bröllopsresa varje år!
Ha det gott
Bob
Svar från Vibybo 2018-08-09 11:06
Mycket tack Bob, det är den sanna idyllen, tyvärr lite väl dyrt för oss att bosätta oss i den gamle by. Vi tyckte om vår första bröllopsresa med lånat gammalt tält vid Mölle, så det blir ett litet lagom äventyr varje år, värt att fira. På vintern är där inte många turister, men som altid härligt stillsamt.
Vilket mysigt ställe! Människotillvänt, förutom huspriserna ...
- hawk
Svar från Vibybo 2018-08-09 11:14
Hej Håkan! Människotillvänt är ett utmärkt ord för att beskriva känslan, stillheten och vänligheten. Närheten till storstäderna Köpenhamn och Malmö, och bra kommunikationer, t.ex. Kastrup 10 minuter bort med cykel, eller lokalbuss till Rådhusplassen gör att det byggs nya radhus med havsutsikt och badstrand ett stenkast från den gamle by. Bil till Malmö på 30 minuter.
Vilken idyll!! Det har du så fint fångat med dina bilder. Grattis på bröllopsdagen!

Hälsar
Eva
Svar från Vibybo 2018-08-09 11:16
Tack Eva, livet är Härligt!
Hej Stefan.
Det är förstås en serie strax efter mitt huvud. Inte bara på grund av Dragør, men motiv och färger är SUPER SUPER.
Många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Grattis på bröllopsdagen.
Svar från Vibybo 2018-08-09 11:24
Tack Erik, hela Dragörs gamle by är ett stort motiv. Och en perfekt plats att ha det bra på. Måste erkänna att jag varit slösaktig igen, och hade ny kamera (Panasonic gm1) med mig, min resekamera. Köpte begagnat till ett bra pris. Och ett kort tele, bara 5X5 cm stort att ha i lommen.
Ser idylliskt ut, jättefint!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-08-09 11:32
Tack Jan, det är väldigt idylliskt, i storstadens kant, och det finns idylliska Stockholmsmiljöer också, men lite annorlunda på grund av naturens förutsättningar. Och så ligger Kastrup som en skyddande barriär. Kör man den lilla sträckan Dragör - Amager (vid brofästet) så går vägen under Kastrups landningsbana en liten bit, lite som att få planet i huvudet.
Det var många fina bilder på Dragörs sommaridyll! Jag har varit där några gånger, men det är många år sedan nu. Det var när det fanns färjeförbindelse dit.
Svar från Vibybo 2018-08-09 21:27
Ja, då var det ett tag sen. Det är minst lika idylliskt nu, kanske kommer jag att utforska omgivningarna mer än nu, det ger sig.