Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

772

Denna blogg får heta "Rapport från trädgården". Inte så vidlyftig, men det är rätt skönt med stillsamhet när några år av livet passerat. Blev lite insektsfoto igår, och matbilder idag. Lite mindre feber idag, och kan börja ta itu med saker.     

     En kålfjäril ser det ut som, den behagade placera sig i rätt vinkel och sitta still så länge att det blev en bild.      

    blomfluga  modell större      

    och en variant.       

   Samma sorts fluga som sist, men är det samma fluga? Rovsteklarna verkade undvika denna storväxta flugart.    

    Där är rovstekeln igen, ett snabbt hugg i offrets hals.     

    Sedan till bloggens matdel . Detta är pepparfrukter, på plantans  etikett stod att det var en stor och mycket mild frukt. Så jag tog en rå grön frukt, smakade mild paprika. Sedan tog jag en röd frukt, den smakade i stort sett ingenting. Så slängde jag i en 3-4 röda frukter som färgklickar i en grönsaksgryta, och DÅ var det starkt, helt brännande oätligt, det fick bli att laga en ny rätt.     

   De här är betydligt godare. Har röda och gula hallon som bär tidigt och sent, samt en sorts vanliga hallon.   

   Dagens persikor ,blir många nu.    

   Då blir det till att koka sylt     

   Persikosylt. Tack  för mig denna gången.    

 

Inlagt 2018-08-24 14:11 | Läst 2002 ggr. | Permalink
Tänk att kunna ha persika! Hos oss fungerar det bara i växthus och de tar snabbt stor plats. Det luriga med chili/pepparfrukter är att de kan variera väldigt i styrka och det är också helt avgörande om du har med kärnhuset eller ej. Om man biter av spetsen på en frukt kan den vara rätt mild i jämförelse med en bit som har kärnor (och det vita runt kärnorna) kvar. Prova att skära sönder dem och provsmaka försiktigt.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-08-24 19:23
Tack Lena jag hade 2 alternativ om styrkan: kärnorna som jag med stor hybris underlåtit att avlägsna, eller att styrkan inte kom förrän det blev upphettat, tror nog det var kärnorna. Har 3 persikoträd som är produktiva och 3 på gång samt 3 jag dragit upp själv och ännu ej gett frukt. Ett nektarinträd som sällan ger något och varje år växer något lite mer än det dör bort. Sedan 5 aprikosträd i olika stadier, väldigt ojämnt med skörden, en del av dem växer rejält.
Lena Holm 2018-08-24 20:35
Hej Stefan,
min erfarenhet är att upphettning/tillaging över kokpunkten snarare minskar hettan på chili. Jag gör t ex inlagd jalapeno som får koka 30s i lagen innan jag lägger den på burk. Innan jag gjorde detta, dvs bara skivade frukterna och hällde på het lag, var de oätliga pga styrkan.
Hälsningar Lena
Ser härligt ut med frukterna, även Pepparfrukterna! Roligt med egenodlat!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-08-24 19:17
Tack Jan, pepperfrukterna är numera enbart till prydnad, de var knepiga att dosera.