Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

825 - Decemberfåglar i sumpskogen

Avsläppt i sumpskogen att roa mig bäst jag kunde, det går fint med en väska kameror hängande över axeln. Inte mycket till sol idag, ännu mindre en bit in i skogen. Klev av bilen och gick några steg in i skogen, kom rakt på ett meståg. 

Tur det för de flesta småfåglarna far runt tillsammans, antingen är där alla eller ingen känns det som. Hann med några bilder, den här titan kom fram och kollade mig, några frön i väskan?

Där uppe satt en blåmes, burrade upp nacken och lät kaxig.

Plötsligt studsade en liten liten bekant silhuett runt bland grenarna, väldigt svår att få in i sökaren, ett snabbt tryck och sen borta. Inte blev det bättre av att kamerans programväljare stod på A, och således nedbländad, upptäckte det först en halvtimme senare. Klumpiga vinterfingrar åstadkommer många konstigheter med bilder. 

Nötväckan hörs lång väg. Ja, det verkade bli allt, meståget försvann lika hastigt som det kom, och jag vankade lite, spanade. Två koltrastar långt bort, annars inte ett liv. T.o.m. trädkryparen följde med meståget. En timme gick, skulle bli upphämtad om några minuter. Gick till parkeringen, fortsatte ett par steg förbi, in i skogen. 

Där satt den, julfågeln själv! Och kamerainställningen var rätt, fantastiskt!

Vet ej vad det är för bär, kan tänka mig druvfläder, det äter sidensvansarna också, bären är giftiga för oss. 

Se där, domdamen kom in från höger i bilden.

Bäst att zooma ut, de gör sig tillsammans. 

Zooma in damen

Hon har lite mer färg bakifrån, det blå och rosa gör sig väl tillsammans. 

Det var allt, blev många bilder på några minuter. 

Inlagt 2018-12-28 15:50 | Läst 1400 ggr. | Permalink
Kanonfina bilder på domherren! Inget fel på dom andra bilderna heller men domherren är ju extra rolig att få med så här kring jul o nyår. Snyggt fotat! Hälsningar/ Björn T
Svar från Vibybo 2018-12-28 16:37
Tack Björn, det var väldigt glädjande, trötthet och ont försvann direkt när jag fick syn på domherren.
Fina bilder på Domherren! Tyvärr ser jag dem alltför sällan, eller rättare sagt nästan aldrig
Svar från Vibybo 2018-12-28 19:04
Jo, så har jag det också, ser dem kanske så mycket som en gång per år. Tack!
Vad trevligt! Tita, Kungsfågel, och Domherrar, då får man vara nöjd denna årstid! Jag försöker om vädret tillåter att alltid fota just en Domherre på Julafton.. det har lyckats några år, men inte i år.. det blev några Gråsiskor som vanligt här.. Men Domherrar känns som så mycket mer 'Julfågel'..! Här var det bara blå himmel under dagen, fantastiskt!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-12-28 19:08
Tack Jan, domherren är en av de mer sällsynta fåglarna i mina trakter, de verkar bli vanligare ju längre norrut man kommer. De andra är vanligare, kungsfågeln ser jag mest på vinter och senhöst, den är väldigt svår att få syn på om sommaren bland virrvarret av grenar. Men en försommardag blev jag plötsligt omringad av kungsfåglar där jag stod en liten bit från hemmet i en dunge, det händer nog bara en gång i livet.
Jättefina bilder på julfågeln med maka. Extra bonus med de röda bären. Jag mötte själv en tita häromdagen. Om jag inte har fel heter de Carolina chickadee här i USA men om det är en av de sorter vi har hemma är jag inte säker på.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-12-30 09:58
Tack Lena, de är ju lika varandra entitan, talltita, svartmes och chikadee. Trevliga att se på oavsett. Kul att du fick se den!
Förstår att du blev glad när du fick syn på domherrarna, dom är ju en härlig färgklick i det grå. Här var det också en perfekt nyans på bakgrunden så den framhäver fåglarna så fint.
Har inte haft så många vid min matning i år, men om dom kommer så sticker dom så fort jag försöker smyga mig ut.
ing-marie
Svar från Vibybo 2018-12-30 10:04
Tack du, de satt i den normala buskskogen som växer under de stora lövträden här, och där är druvflädern rätt vanlig. De var en glad överraskning, ser dem högst en gång om året. Och inte rädda, jag rör mig mycket försiktigt. Men sen kom ett par med hund förbi på stigen, och då flög de iväg omedelbart.
Mycket granna bilder på Domherrarna så de tar nog priset i dag det är inte lätt att komma ihåg att återställa programväljaren och det kan ju bli förödande på bildkvalitén, men det syns inte på dina bilder här.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-12-30 10:07
Tack Stig, det är som du säger, lätt att glömma ändra inställningarna, sen har jag ofta handskar om vintern, de kan också ändra inställningarna utan att jag märker det.
Fint med alla småfåglar och domherrar och röda bär passar mycket fint ihop!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-12-30 10:09
Tack Bjarne, röda färger lyser lång väg i Decemderskogen. Årets scoop skulle nog vara att fotografera en liten röd tomteluva som ilar fram bland mössa, löv och grenar!