Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

875 - Långt mellan varven

Det blir lite trädgårdsbilder eftersom mina dagar framlevs i hemmets lugn, ofta i trädgården.  Men i fredags var vi i Dragör på vår 44:e bröllopsresa, trots fruns aggressiva artros i höfter och knän. Det blir inte så mycket bilder tagna längre, mesta tiden går åt till det dagliga. Fruktskörden i trädgården ger väldigt få äpplen och plommon, men många kilo aprikoser (skördade) och persikor (om några veckor). Nektarinträdet har ett 50-tal gröllingar, om de hinner utvecklas till något bra, det får vi se. Några nyanskaffningar av fotografiska verktyg har jag inte gjort, har inte det där drivet längre. Adobe prenumerationen har jag kollat nu månad för månad vad det kostar att säga upp den, och nu i Augusti var det dags, inga avgifter. Loggar in och - häpp! - knappen för "avsluta" är borta. Skriver till Adobe 2 ggr (enda möjligheten som kom upp var på engelska till Adobe i Californien) enligt instruktioner, inget svar. Det står inte heller att jag har någon prenumeration, det försvann också. Lurigt det här tänkte jag. Kom på några dagar senare, att om jag gick in via Lightroom CC i plattan, så kanske det gick att se något, och där fanns det! både prenumeration och avluta knapp. Så helt lätt var det inte att bli av med den prenumerationen. Tur jag hade installerat det i plattan, annars hade jag snart suttit där ett år till. Nåväl, här kommer lite fjärilar. Först tistelfjärilen, de kan inte övervintra i Sverige, utan flyger från Nordafrika. Såg dem i Kalixtrakten också, faktiskt kan de flyga ända till Svalbard, sannerligen fantastiskt. Fåglar är det inte så mycket längre runt huset, tornseglarna försvann för ett par dagar sedan, svalorna är kvar. Men när jag för några dagar sedan åkte i rondellen på väg till butiken, så snurrade ett tiotal storkar i luften över rondellen, åt rätt håll till och med. 

Det är gott om praktfjärilar nu, men en och annan av de mindre finns kvar. 

Ett och annat bi, men väldigt få har jag sett. 

Årets starar gillar fallfrukt

och efter en god måltid är det gott att vräka sig i solen.

Inlagt 2019-08-13 15:43 | Läst 151 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Det är fint i Dragör fast på senaste tiden har jag tagit en tur till hamnen i Borstahusen vid Landskrona eller Råå, det är betydligt närmare, fast kanske inte riktigt samma sak.

Jag skördade mina persikor för några veckor sedan, de blev riktigt goda i år, det blev kräm av samtliga. Äpplen är det inte så mycket i år nä.

Fina bilder har du fått till. Jag är glad att jag är kvar i LR köpversion, så länge som nu det kan vara
Svar från Vibybo   2019-08-13 18:36
Tack Peter, varit i Landskrona några gånger senaste åren, Borstahusen bl.a. trevlig strand och matställen är där också. Dottern bor nära Landskrona. Har köpt Luminar jag skall lära mig, det får duga till mig.
Jättefina bilder här :)
Hoppas att din fru mår bra trots artros.
Svar från Vibybo   2019-08-13 22:16
Tack Joakim, hon försöker och det går rätt bra.
Många vackra fjärilar, ser att du har både påfågelsöga och amiral. Tistelfjärilen har jag inte hört talas om, menar du att att dom flyger från nordafrika till Sverige? En fjäril? Dom flyger ju inte rakt fram precis i vanliga fall. Spännande! Hälsninar/ Björn T
Svar från Vibybo   2019-08-13 22:23
Tack Björn, det låter ju fantastiskt med deras långflygning, tog det från denna källa: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoklimat/ettriktodlingslandskap/mangfaldpaslatten/fjarilariodlingslandskapet/tistelfjaril.4.37e9ac46144f41921cdfb76.html
Sen finns ju monarken sv.wikipedia.org/wiki/Monark_(fjäril) som också flyger långt, men inte som individ, mer som art. Kanske det är detsamma med tistelfjärilen, men över nordanhavet till Svalbard är en tur som rimligen måste göras av individer.
Det finns mycket mycket märkligt och intressant i naturen.
Ser att länken till jordbruksverket kapas när det publiceras här, men sök bara tistelfjäril så kommer det upp.
Fina bilder, trevligt med alla fjärilar också! Amiralen är en favorit men jag har inte sett någon i år.. Apropå Tistelfjärilen så är det lätt att tro att samma individ skulle flytta från Afrika upp hit och längre norrut, men så är det inte.. det är flera generationer som kläckts på sin väg norröver.. det hinner dom med en tidig start på våren nere i Afrika! Tråkigt att du också har lite med äpplen, chansen till Sidensvansar minskar..
Hälsn!
Svar från Vibybo   2019-08-14 07:18
Tack Jan, det kan nog vara så med fjärilen ja. Amiralen kommer varje år just när de sötaste plommonen faller ner och fallfrukt ligger. Sen gillar de fjärilsbusken också. Hösten är på gång, går under 10 om natten och allt är genomblött på morgonen.
ehrsa   2019-08-14 11:00
Jag kan lägga till att det här med att det är flera generationer Tistelfjärilar som hittar hit upp under sin väg upp från Afrika, det hörde jag av en 'fjärilsexpert' på radion..
Hälsn!
ehrsa   2019-08-14 21:17
Ytterligare lite info om Tistelfjärilarna.. I dagens program 'P4 extra' så hade man ett inslag om fjärilar och tog då upp att det var så många Tistelfjärilar denna sommar, och hur dom flyttar bl.a. En 'fjärilsexpert' (kanske samma som jag hört tidigare?) berättade att den första generationen Tistelfjärilar når Medelhavsländerna från Afrika, nästa generation hinner upp till Tyskland ungefär, och nästa generation når upp till oss! Dessutom är dom bra flygare, dom kan flyga med hastigheten 45 km/tim.. har dom då också medvind.. dom kan även flyga så högt som 1000 m.. Dom fjärilar som sedan föds hos oss gör också flyttrörelser söderut när det blir höst (har man sett på radar) men överlever ändå inte vintern, utan det är nya generationer från Afrika som sedan flyger norröver igen när det blir vår..
Hälsn!
Svar från Vibybo   2019-08-14 22:13
Tack Jan, det påminner i hög grad om den amerikanska monarkfjärilen som de gjort många naturprogram om.
Härliga bilder på fjärilarna :)
Det har varit gått om tistelfjärilar i år :)
Mvh
Fredrik
Svar från Vibybo   2019-08-14 11:14
Mycket tack Fredrik, har inte direkt sett tistelfjärilar så jag minns det innan, men i år är de över hela trädgården.
Det ska tydligen inte vara för lätt att säga upp saker! Tur det lyckades. Fantastiskt fina bilder på fjärilar och annat animaliskt. Lite kul, sista bilden, där ser fågeln ut att ha en äppelmössa!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo   2019-08-14 22:17
Tack Bjarne, det med mössan märkte jag inte själv. Tyckte det såg så härligt ut när staren mätt och trött lade sig i solen och slappade en stund.
Hej Stefan.
Det här är några mycket vackra fjärilsbilder som du visar oss här - mycket gillade.
Grattis till bröllopsdagen och resan till Dragør. Jag har inte heller varit ute på några dagar på grund av min artros i knäna. Men idag blev det en liten åktur på MiniCrosseren.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo   2019-08-14 22:23
Hej Erik, ser bara på Fotosidan ibland nu, har märkt du varit i farten en del dagar. Vi gillar Dragör för det är så nära och allt finns i närheten som man vill besöka. En perfekt plats för avkoppling.
Fina bilder på fjärilarna och jag var ute i trädgården i dag också men det är sparsamt med fjärilar hos mig, det brukar dyka upp en och annan Nässelfjäril men inte i dag, Påfågelöga var det länge sedan jag såg, men de kanske kommer. De enda som verkar finnas för närvarande är Kålfjärilar. Däremot så är det relativt gott om Humlor.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo   2019-08-14 22:30
Hej Stig! Det är fallfrukt och fjärilsblomma som lockar dem i min trädgård, har gott om båda. Humlor är en tillgång och en källa till glädje godmodiga små varelser.