Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

978 - På galgbacken

Vårpromenad en lördag morgon på traktens gamla galgbacke, belägen i Fjälkinge. Området är nära staden men verkar orört och obesökt, därmed intressant. Inga vägar passerar igenom, det brukar ju vara bra för viltet. Det var något kylslaget i snålblåsten, men utsikten var fin där backen började. 

Längst ned på bilden syns hur jordförbättrarna (vildsvinen) sköter området. Backsippor växte där, hukade sig i vinden

De allra första för året

Fanns en del andra växter också, av det mindre slaget, som prickar i gräset

Ovan vårfryle (som också är ett vackert inslag i min gräsmatta), samt under nagelört.

Uppe på backen fanns ett slätare litet jordområde med två fyrkanter markerade av stående stenar. Kanske kopplat till backens forna användningsområde? I övrigt var där stenigt där uppe, med urberg i dagen. Även stora stenblock, bilden under.

Myrstackarna hade vaknat, de var samlade i en helt rund kaka med 20 cm diameter

Övriga växter av intresse

Ovan och under: slånlav

Ovan en mossa jag inte kan identifiera, under vårspärgel, en nejlikeväxt. Min växtkunnige vän som var med på promenaden kunde ge mig alla namn, utom mossan.

Fåglar fanns där, svarthättehanen såg och hörde jag, men den var för snabb. Stjärtmesen var där helt perfekt nära, men då fumlade jag med kameran. Dock fastnade följande på sensorn:

 

Första nötväckan jag hört och sett i år, den är ju inte direkt diskret nu på våren. 

Gransångaren smög bland tuvor och snår, men till sist flög den upp på en gren

Det var allt. Samtliga bilder tagna med Panasonic motsvarande 800mm, utom landskapsbilderna som togs med normalzoomen. Alla bilder är obeskurna. 

Inlagt 2021-04-10 16:10 | Läst 272 ggr. | Permalink
Fint med alla dessa vårtecken, man behöver några sådana tecken för vädret och särskilt vinden har inte riktigt den vårvärme man skulle önska.. Backsippan är något extra tycker jag
Svar från Vibybo 2021-04-11 14:01
Hej Peter! Vårtecknen i trädgården är många, översållat med blommor som jag mest njutit av inifrån, då vädret är som du säger. Men det finns hopp! Ska ge mig iväg vid tillfälle och leta efter blåsippa och fler backsippor, och även utforska området bak Galgbacken mera då det verkar orört.
Jag är förvånad att backsippan inte kommit längre än så i södra Sverige. Fast det utlovas visst snö i morgon...Den lilla försynta nagelörten såg jag igår och förvånades över att jag inte lagt märke till de små blommorna förut. Jag hittade också en betydligt större blomma som jag inte har en aning om vad det är så jag kanske testar den här i bloggforumet. Gransångaren har jag inte sett ännu.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2021-04-11 14:06
Hej Lena! Mellan en och tre grader ute idag, horisontella skurar, vädret kan från detta nu bara bli bättre. Trädgården översållad av Scilla och andra blommor, det största aprikosträdet vitt av blommor, går bra att njuta av genom fönstret. Men! från torsdag och framöver skall det bli minst 10 grader om dagarna. Den blyga nagelörten är mycket vacker, och upptäcks lättast av sökare som rör sig ute. Gransångare har varit här ett tag, dess ankomst brukar sammanfalla med att videkissarna visar sig. Backsippan ja, rör mig så lite ute nuförtiden, den kan ha blommat länge då blommorna blir konserverade i kylan, där vet jag inte riktigt
Dom hade fin utsikt dom som gjort sig förtjänta av galgen..Trevligare att spankulera omkring och leta vårtecken kan jag tro..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2021-04-11 13:51
Hej Gunte, så tänkte jag också när jag stod där, en sista syn av skönhet, sen adjöss. En lovande plats att utforska längre fram, inte ens stigar såg vi, otrampad mark.