Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Att svälja en spigg

En skäggdopping sväljer en spigg, inte ovanligt eller dramatiskt, men fågeln har en tålig matstrupe uppenbarligen. Skäggdoppingen har fått sitt namn efter tofsarna på huvudet som jag personligen tycker mer liknar lite långa polisonger. Spiggen är nog en storspigg, med ryggtaggar, en fisk där hanen bygger ett bo som honan skall godkänna, liksom att hans dans vid boet skall vara korrekt utförd. Själv har jag aldrig kunnat dansa, men har åtminstone byggt delar av boet. 

 

Inlagt 2021-10-24 14:18 | Läst 365 ggr. | Permalink
Ingen dans på rosor att svälja dom taggarna. Som barn fångade jag mycket spigg och dom var inte ens lätta att hålla i pga allt som stacks.
Fina bilder på doppingens kämpande.
Svar från Vibybo 2021-10-25 18:33
Tack Lars, barn, håvar och vatten blir nog aldrig omodernt. Spänning, äventyr, jaktinstinkt.
Hej Stefan - fin serie.
Visst kommer dina hantverk färdigheter också att uppskattas mer än dina färdigheter på ett dansgolv ? :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2021-10-25 18:34
Hej Erik, jag tror du har alldeles rätt!
Den sväljer ju med huvudet före och då borde väl taggarna skapa som minst problem, men lite stickigt är det nog. Snyggt fångat jag har precis titta igenom bilder på unga doppingar som prövar lyckan med att fånga egen mat.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2021-10-25 18:34
Hej Lena, kul att se dina bilder också med de randiga ungarna!
Fina bilder på matbestyret. Jag brukar följa kusinerna svarthakar i en liten vik vid sommarstället. Det är alltid spännande att se om häckningen blir lyckad eller ej. Deras bobalar är glesa och tål inte mycket rörelser i vattnet. De två senaste åren har det hela misslyckats. Det ökade bruket av vattenskotrar är nog främsta orsaken.
Svar från Vibybo 2021-10-25 18:38
Tack så mycket! Har också sett hur häckningar kan misslyckas, bl.a. försvann de flesta svarttärnorna i dammen närmast hemmet, det var minken. Snabbgående farkoster på vatten är absolut inget jag någonsin uppskattat, dels för djurlivet, dels för att jag förr tyckte om att simma längre sträckor.