Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Det gick inget vidare

Efter att ha sett på fina inscannade svartvitbilder från film här på Fotosidan, så funderade jag något år innan film och framkallningsprylar införskaffades. Och hus till objektiven. Tänkte att det skall nog gå bra. Tog upp en rulle Fomopan 400 med min Olympus och framkallade, det är nog en 40 år sedan sist nu. Gick problemfritt med framkallning, negativen såg fina ut för ögat, in med dem nästa dag i scannern, sen in i datorn. Och aj aj aj, vilket jobb. Det är svårt upptäckte jag, först dammet, men värre var att framkallningen var inte riktigt som jag tänkt mig. Att sen konvertera negativ i Lighroom är något som kräver övning och övning igen, där blev det fel ibland. Resultatet ja, vad skall jag säga? Man skall visa upp även sina misslyckanden är en lämplig fras. Efter en del trixande blev det så här, låååångt från teknisk kvalitet, men möjligen kan man kalla det intressant, om man är snäll. Bilderna är lite brunfärgade, som jag brukar. Motiven är som det blev när jag var ute och rörde på mig, för att ta klart rullen och se resultatet, fungerade kameran? var framkallningen rätt?  Gör jag om det? Vet ej. Men jag förstår nu hur duktiga analogfotograferna är här - respekt!

Inlagt 2023-02-03 16:05 | Läst 635 ggr. | Permalink
Visst är det kul med analogt. Jag tycker bilderna är fina. De med husen och de sista har ”stuns ” som Janne på fotoskolan brukade säga. Fomapan är lite speciell och den funkar allra bäst soliga dagar. Till skillnad mot Tri-x som passar mig bättre när det är mulet. Men, det är mina erfarenheter som jag använder. Vill du ha mindre korn med fomapan kan du exponera den efter 200 asa och framkalla 2-3 minuter kortare. Lite experiment är alltid kul.
Ha det gott
Jerry
Svar från Vibybo 2023-02-03 17:13
Tack Jerry, mulet blev väldigt grått, och rådet om exponera på 200 är säkert bra, det skall jag komma ihåg.
Så illa blev det ju ändå inte, den första tex är riktigt fin. Personligen har jag dock inte förstått varför man ska gå från analogt och scanna till digitalt, finns enklare vägar om man vill ha något digitalt. Har för mig jag har sett att det finns någon färdig preset som konverterar negativ till positiv
Svar från Vibybo 2023-02-03 17:19
Tack Peter, det var nyfikenheten som drev mig, hur det skulle gå. Att utforska tillvaron. Att vända från negativ till positiv är lätt, men det är mer än så upptäckte jag, alla bilder kan inte behandlas lika, det är mycket att klura ut.
Men Stefan, Vad ojar du dig för?! Bilderna blev ju jättebra (men lite gryniga). Speciellt dom första fem är ju utmärkta som bilder sett.
Sedan kan jag ju undra varför du använder en 400-film (det verkar vara någon slags mantra att man måste använda 400-film)? Skall man tacklas den sorten motiv som du tycks gilla, är det mycket lägre känsligheter som gäller inom det analoga.
Jerrys råd att minska kornet och öka tonomfånget genom sänkt känslighet är ett gott råd. Själv går jag snäppet längre - jag exponerar en 100-film efter ISO 50 och finkornsframkallar i Ilford Perceptol 1+3.

Jag körde mina första svartvita rullar på 22 år i höstas. Det är Agfa APX 100 efter ISO 50 - och det blev så här:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/sa-nt-gor-man-numera-som.htm
Svar från Vibybo 2023-02-04 15:03
Ja, jag har gärna krav på mig själv och misslyckanden gillar jag inte. Men man får lära sig ta det med åren. När jag nu ser på bilderna i efterhand och jämför ser det ju rätt hyfsat ut, så jag kör på. En rulle till. Får erkänna jag hade fel, det duger faktiskt. Det blev några rullar 400 som beställdes då det är mörkare nu och jag är darrig, exponerar nästa nu som 200 då Fomapan 400 egentligen är en 200 har jag läst. Har en 100 rulle också när det blir ljusare. De bilder du tagit är behagligt finkorniga.
Det här är ju fina bilder. Jag har fotat av några tusen av mina gamla neg, och det tog några rullar innan jag fick till tekniken någorlunda, så kör på.
Svar från Vibybo 2023-02-04 14:56
Tack Lars, det är faktiskt digitaliseringen som är svårast så här långt, blir annorlunda tänk. I ungdomen var det att slabba i mörkrummet (tvättstugan) när barnen somnat, hade inga pengar och svartvitt var billigast. Sen håller det ju! gamla instamaticbilder blektes illa fort.
Men vilka fina bilder! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2023-02-04 14:53
Tack Tommy, det är så annorlunda att leta motiv med normaloptik och svartvitfilm, tar tid att lära sig.
Man skall visa upp även sina misslyckanden är faktiskt en lämplig fras! Jag som funderar på att återuppta lite analogt är direkt tacksam för att få ta del av lärdomarna.

Dina "misslyckanden" hade ju kunnat vara mycket, mycket värre. Flertalet av bilderna ser bra ut om man "förstorar", d v s tittar på dom med den skärpa de laddats upp med. Intressant att få se bilderna från fiskeläget, jag trodde nästan att det var gotländskt, byggnadskulturen har stora likheter.
Svar från Vibybo 2023-02-04 14:52
Tack Måns, var ute och tog några bilder idag igen, tar tid att ta upp en rulle, 200 ASA istället för 400 på inställningen denna gång, och beslutat mig att späda 1:25 på Adonal nästa gång, istället för 1:50.
Svar från Vibybo 2023-02-04 21:31
Glömde skriva, det är ålakusten, Åhus. Lokal kultur av vikt.
Gillar också dom bilderna! Ettan, trean o fyran har alla något extra, snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2023-02-04 21:33
Tack så mycket Björn, det är spännande med lite analogt.