Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

En liten cykeltur i går e.m.

Har börjat vakna tidigt igen, det är riktigt skönt. En morgon flög jag ur sängen då det genom fönstret (på glänt) hördes en koltrastunges dödsskrik, bara två meter från mig, flög upp och jagade iväg skatan. Annars föredrar jag en liten lugn stund före uppstigning. Men dessa är bilder är från i går eftermiddag, trampade iväg med elcykeln och valde platser där det fanns träd då det var riktigt kallt och blåsigt, ute på ängarna hade det behövts vinterkläder. Såg nästan inga insekter eller fåglar, men lite var där. Först en som kikade på mig i det höga gräset

där var verkligen inte så mycket blommor som det brukar, men lite gökblomster fanns det

kråkvicker med humla

och själva träsket måste ju också få en bild

flicksländorna hade nog just krupit upp och kommit ut, där var mängder, till glädje för bl.a. svarttärnorna

så en harkrank, liknar en jag såg en bild på med det käcka namnet nephrotoma analis

Rödstjärtarna hade nog ungar i boet, hannen satt på något som ut som vanliga sittpinnen med god utsikt

honan var mest aktiv med att avvisa inkräktaren

Inlagt 2024-06-11 16:06 | Läst 230 ggr. | Permalink
Bra bilder här, allihop! Njutbart skärpedjup dessutom.. Uppskattar din artkunskap också, väldigt trevligt!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-06-12 09:43
Tack så mycket Jan, min artkunskap är darrig, men ibland försöker jag, hoppas det är rätt.
Snygg, särskilt tranan och rödstjärten är aldrig fel. Har en hona och en hane utanför fönstret som sjunger ganska oavbrutet
Svar från Vibybo 2024-06-12 10:01
Ja, rödstjärtar är inte diskret fåglar direkt, man märker om de är i närheten. Just på den platsen jag tog bilderna, där har rödstjärt häckat i skogsdungen i många år, på samma plätt. Tranor och storkar är nyare sen de sista 20 - 30 åren ungefär, men väl inbodda nu.
Trevlig bild på tranan i gräset och rödstjärtarna är väldigt fina. Jag hade inte tänkt så mycket mer tidig gryningsmakro förrän senare i sommar, men när jag ser dina flicksländor inser jag att jag kanske måste ut och kolla efter sådana. Cool harkrank, jag har spanat på sådana nu några gånger, men art orkar jag inte bry mej om.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-06-12 10:11
Insekterna blir ju fler när högsommaren börjar, lättare att finna dem då tycker jag, många verkar gömma sig nere i det högväxande gröna nu i kyla, blåst och regnskurar, svårfotograferade där ner i halvmörkret. Det där med arter är kul ibland, men många gånger är det svårt att ödsla tid på det, helt rätt.
Eminenta bilder med fin skärpa. Tranan en kul bild, Rödstjärt och slända kanonfina..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2024-06-12 10:23
Tack så mycket Gunte, det ser ju trevligare ut med skärpa när det är viktigt med detaljerna i bilderna, men när jag tog bilder med makrot på mygg nere mot marken inne i grönskan under ett stort träd, då gick kameran bet, för mycket brus. Ett tjockt molntäcke var det.
Hej Stefan!

Tror faktiskt att det är en ung rödstjärt, det du kallar hona. Väldigt fräsch dräkt, ungfågelfjädrar på kroppen samt en väldigt gul mungipa, något som de unga fåglarna ofta har.

Mvh,

Daniel
Svar från Vibybo 2024-06-12 10:28
Tack Daniel, naturligtvis har du rätt, har ju sett de där ungarna så mycket hemma på nära håll när de suttit på fönsterblecket, visst är det dunknottror i fjäderdräkten, dessutom så typiska för arten.
Hej,
Dina bilder och cykelturer är ett nöje att följa. Tack
Ha en fin dag
Bob?
Svar från Vibybo 2024-06-12 10:33
Tack så mycket Bob!!!
Hej Stefan.
Det var ett våldsamt uppvaknande.
Det är otroligt hur många fina bilder du får hem från dina cykelturer - gillar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2024-06-13 19:19
Hej Erik, det är ett stressande sätt att vakna, men efter en stund hade jag lugnat ner mig, den döda koltrastungen låg där, tog den och kastade i soporna så skatorna inte skulle få någon glädje av den. Tack för kommentaren!
Alltid kul att se ”tittutbilder” som tranan här.
Bra att du påminner om lite blomnamn , namnet gökblomster hade jag tappat bort.
Så fina bilder på rödstjärtarna, inte ofta jag ser dem.
Ing-Marie
Svar från Vibybo 2024-06-13 19:21
Tack så mycket Ing-Marie! Jag fick fundera en stund på denna kända blomma, för det här gamla huvudet tappar namn efter hand. Rödstjärt bara dök upp vid byn för 10-20 år sedan, blev många av dem.