Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Grisar

Ännu en av djurvärldens arter presenteras: Grisen. Klok och anpassningsbar. Läcker på bordet. Bilderna föreställer både Sus Scrofa  och Sus Domestica, samt dess mellanting. Djuren på bilderna nedan går ute året om, och trivs till synes alldeles utmärkt, de lever sitt eget liv. Antalet tamgrisar i landet har på 30 år minskat från 2,5 till 1,5 miljoner. Kina har hälften av hela världens tamgrisar. Vildsvinet räknas till partåiga hovdjur, och härstammar från sydostasien. Det lär finnas 100.000 vildsvin i landet, och ungefär 60.000 avskjuts årligen, stammen ökar ständigt. 

Först porträtt av en sugga. Hon verkade snäll, förstående och mild. Hade fina bruna ögon. Men klappade jag henne? NEJ.Full fart framåt!Ingen kulting, mer smågris eller över det. Fartbild.En blond gris, mer den modellen vi vanligen ser. Vuxen.Grisflicka.Busig grispojke.Sträcker utEn lång rad kommer. Men besvikelse, jag hade ingen mat, bara en kamera. Och till sist: lille pellen.

Inlagt 2017-02-16 17:01 | Läst 1163 ggr. | Permalink
Den första bilden älskar jag, vilken attityd och vilken pondus!
Svar från Vibybo 2017-02-16 18:51
Tack, hon kunde ta det lugnt grismamman, en sådan bråkar man inte med. När vildsvinen inte alls var så många (25 år sedan), körde en arbetskamrat hem en natt på en skogsväg. Där stod en flock vildsvin, de flyttade sig inte, och hon vågade inte gå ut och fösa undan flocken för hand, troligen mycket klokt. Hon fick vänta ett tag.
Kul med grisar! När jag går Saxevägen i Korsheden går jag förbi Stefans gård, han har två grisar och dom kommer alltid ut och grymtar/ Björn T
Svar från Vibybo 2017-02-16 22:45
Tack Björn, som barn brukad min kusin och jag klia morfars grisar på ryggen med en piasavakvast, de gillade det, kom springande mot kvasten.
Wow, grisar som får gå ute, precis så som alla grisar borde få ha det. Även om det inte är problemfritt det heller men de är nog ändå gladare. Härliga bilder och suggan är verkligen skön.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-02-17 08:06
Tack Lena, de här grisarna är friska, ej medicinbehövande, och lever i flockar fritt på fälten. Suggorna boar själv med halm om de inte använder små krypin som finns utspridda. Och köttet är kvalitet rakt igenom. Galten kommer ur skogen då och då, gör sin plikt.
Lena Holm 2017-02-17 08:22
Jag tror absolut att dessa grisar överlag är mycket friska och har det bra, men det kan bli problem att upptäcka om någon gris mot förmodan blir sjuk eller skadar sej när de lever I den här sortens miljö. Dessutom brukar suggorna vara väldigt bra mammor och skydda sina smågrisar väl, vilket också kan göra det svårt/riskfyllt för en skötare att komma åt smågrisarna om det skulle behövas. De lever mer naturligt och i naturen är en sugga med kultingar inte att leka med.
Hälsningar Lena
Så söta smågrisar. Man smälter ju inför dem.
Svar från Vibybo 2017-02-17 17:26
Ja, smågrisarna är väldigt söta. Men suggorna vaktar dem på ett sätt som gör mig försiktig, teleobjektiv gäller.